И „Воля“ напуска парламента

14 Март 2019 | 12:27 | 0
И „Воля“ напуска парламента
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

ПГ на „Воля - Българските родолюбци“ напуска Народното събрание. Решението обяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на брифинг в парламента. Той посочи, че решението е взето на съвещание на ръководството на партията и парламентарната група. Марешки заяви, че към момента не може да сподели причините, защото продължават разговорите по темата. Той обърна внимание, че една от ключовите роли на „Воля“ е да осветява лъжите и манипулациите и призова това решение да бъде прието като част именно от тази политика на партията.
„Воля“ е втората политическа сила, която обяви, че напуска Народното събрание. Преди нея на 17 февруари такова решение взе ПГ на „БСП за България“.
Първи решението на „Воля“ коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заедно имат над 121 депутати и заяви, че няма парламентарна криза. Според него няма и предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Цветанов изтъкна, че страната е стабилна и парламентът върши своята работа. Той отчете, че досега „Воля“ са се държали отговорно и допълни, че когато си избран за депутат трябва да отстояваш принципната позиция в българския парламент. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също каза, че няма притеснения за кворума и не вижда парламентарна криза. Той отбеляза, че ще настоява да се разгледат промените в Правилника за депутатските заплати при отсъствия.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от „Воля“ не са ги информирали и няма представа защо напускат парламента.
Председателят на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заяви, че парламентът ще бъде стабилен и след напускането на "Воля".

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Парламентът ще бъде стабилен и след напускането на "Воля"

Парламентът ще бъде стабилен, не се притеснявайте. Това каза председателят на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос може ли да бъде стабилен парламентът, след като ПГ на „Воля-Българските родолюбци“ го напусна, той отговори: Ама, те напуснаха ли? Аз все още не желая да ги коментирам, в края на краищата са решили да почиват. Великден наближава, пролетна умора, времето се оправя. Ще бъде стабилен, не се притеснявайте“, увери той, като заяви, че ВМРО без никакви съмнения остава в пленарна зала.


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: „Воля“ не са ни информирали и нямам представа защо напускат парламента

„Воля“ не са ни информирали и нямам представа защо напускат парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вероятно, защото ще вървят някакви разговори, ние ги знаем тези движения напред-назад на „Воля“ – ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Нека да изчакаме и ще видим колко време ще продължи и ще има ли цена това излизане и евентуално връщане. Така че не искам да бързам да го коментираме, докато не видим фактите“, посочи Нинова.
Във връзка с прекратяването на правомощията на Славчо Велков като народен представител от ПГ на „БСП за България“, тя отбеляза, че напускането му е свързано със здравословното му състояние. „Това е причината и това е написал в мотивите си. Казах му, че уважаваме негово решение и той е в правото си“, уточни Нинова. „Разбира се ще си извървим пътя, който е по конституция след уважаването на неговата молба. Вече знам, че в ЦИК са пристигнали необходимите документи, така че да се произнесе за освобождаването му и влизането на колегата след него и разбира се по процедура той трябва да бъде заместен“, допълни тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: Ще настояваме да се разгледат промените в Правилника за депутатските заплати при отсъствия

Ще настояваме да се разгледат промените в Правилника за депутатските заплати при отсъствия. Това каза председателят НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ „Воля – Българските родолюбци“, че напуска парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Лидерът на НФСБ обясни, че предстои да се обсъди с коалиционния партньор ГЕРБ как ще се процедира с внесените промени в Правилника на народното събрание. „Не знам, отложиха го по някакви причини, ще настояваме да се разгледа. Хората очакват да видят такава справедливост, каквато се вижда във всяка фирма и държавно учреждение. Как така ще отсъства някой от работа и ще продължава да получава 1/3 от заплатата. Това са 1200-1300 лв. Ние ще настояваме да се разгледат промените в правилника“, заяви Симеонов.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Обсъждаме предложенията в правилника и търсим варианти за депутатските заплати при отсъствия – все пак да не влизаме в противоречия, които биха могли да създадат порок

Обсъждаме предложенията в правилника и търсим вариантите за депутатските заплати при отсъствия – все пак да не влизаме в противоречия, които биха могли да създадат порок. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ „Воля – Българските родолюбци“, че напуска парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По отношение на промените в правилника за депутатските заплати, Цветанов коментира, че тук има много дебати. „Знаете, че това е тема, която действително провокира много различни мнения. Искаме решението, което бихме взели, да бъде изцяло съобразено с конституционните правомощия на народния представител. Смятам, че правилникът към момента както действа, ограничава възможността народните представители да получават пълния си размер на своите заплати“, каза Цветанов. По думите му отсъствията на БСП не се извиняват. Той направи съпоставка, че предишните два пъти, когато са напускали парламента депутатите от левицата са взимали почти целия размер на заплатите си. „Сега в момента те действително не получават възнаграждения“, уточни той. Цветанов коментира, че управляващите са уверени в това, което правят. „Има законопроекти, които са изключително важни. Тук мога да кажа за петък, когато гласувахме Закона за социалните услуги, беше изключително важен“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ и обясни, че БСП са отсъствали.
Той уточни, че българското правителство продължава да си върши своята работа. Попитан дали обмисля предсрочни избори заедно с местния вот, Цветанов заяви, че не се обмисля такъв вариант. „Ние сме си планирали два национални избора – за европейски парламент май месец и за местни избори есента – октомври и ноември евентуално втори тур и 2020 да бъде спокойна и да няма избори“, заяви още Цветанов.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: За кворума не съм особено притеснен, не виждам парламентарна криза

За кворума не съм особено притеснен, не виждам парламентарна криза. Това каза председателят НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ на „Воля – Българските родолюбци“, че напуска парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мога да коментирам факти, които са налице до момента. Не съм видял някой да напуска или да се провали до момента кворума сутрин. Ако това се случи, да го коментираме. До момента има само изявления. Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа. По този повод ние внесохме предложения за промяна на правилника“, каза Симеонов.
Той посочи, че му е комфортно, когато ги няма БСП. „Приемат се законите с едно добро темпо. Парламентът работи ли - работи. Добре ли работи - добре работи. Не виждам криза“, заяви още Симеонов.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, страната е стабилна и парламентът върши своята работа

Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, страната е стабилна и парламентът върши своята работа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ „Воля – Българските родолюбци“, че напуска парламента, че напуска парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според Цветанов сега е важно да се направят добри резултати на евроизборите и да се подготвят за местния вот. „Смятам, че местната власт сега може да направи съответната равносметка на това, когато избират БСП да ги представлява българския парламент, дали ходят на работа. По този начин ще си задават въпроса дали тези евродепутати, които ще избират от листата на БСП, ще ходят на работа. Ако само ще получават някакво възнаграждение или само ще се водят статут европейски или народен депутат, по същата логика може да бъде и за общински съветници и кметове на общини“, допълни Цветанов. Той отчете, „Воля“ са имали отговорна позиция до този момент.
Според него е много е важно, когато си избран от своите работодатели - българските граждани, да отстояваш принципната позиция в българския парламент.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имаме над 121 депутати - не смятам, че има парламентарна криза

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имаме над 121 депутати - не смятам, че има парламентарна криза. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ „Воля – Българските родолюбци“, че напуска парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разбрах само преди минути за тяхното решение. Не съм имал възможност да разговарям. Доколкото разбрах, в по-късните часове ще обявят своите мотиви. Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме“, заяви Цветанов и добави, че ще се чуе с Веселин Марешки. „Те мисля, че заседават, докато не излязат с позиция, не бих могъл нито да знам, нито да предполагам“, допълни още Цветанов.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
ПГ на „Воля – Българските родолюбци“ напускат парламента

ПГ на „Воля – Българските родолюбци“ напускат парламента. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на брифинг в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Днес на съвещание на ръководството на партията и парламентарната група взехме решение също да напуснем парламента", каза Марешки. Той посочи, че към момента не може да сподели причините, защото продължават разговорите. "Те не са лесни, повярвайте ни. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" е да осветява лъжите и манипулациите", каза още Марешки. Той призова това решение да бъде прието като част от тази политика на партията.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -