Отиде си Красимир Узунов - собственик и основател на „Фокус"

25 Февруари 2019 | 13:35 | 0
Отиде си Красимир Узунов - собственик и основател на „Фокус
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

На 56-годишна възраст внезапно почина собственикът на първата частна информационна агенция „Фокус“ и най-голямата частна българска радиоверига. Журналист, патриот, българин, преди всичко човек - Красимир Узунов остави трайна диря в българската журналистика и общество.
Красимир Узунов ще бъде запомнен като родолюбец, който посвещава живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик.
Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава наследство от книги, инициативи и стандарти в журналистиката, които ще се помнят.
Поклонението пред тленните останки на президента на Информационна агенция и Радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов ще се състои на 28 февруари 2019г. (четвъртък), в 10.00 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб, на бул. „Цар Освободител“ №7.
Опелото ще отслужи викарият на Софийската митрополия епископ Поликарп в църквата „Света София“, от 13.00 часа.
Той ще бъде погребан с военни почести в Централните софийски гробища. Погребението ще се състои от 15.00 часа в Парцел 1, ред 8, гроб 26.
Доказателство за ролята и присъствието на Красимир Узунов в българския обществен живот са думите, с които близки, приятели, колеги, партньори, общественици, политици и представители на различни институции си спомнят за него и делото му.
Посмъртно Красимир Узунов ще получи най-високите отличия на БЧК и на Министерство на туризма.

Красимир Узунов не се притесняваше от политически конюнктури. Символ на професионализъм и почтеност, той нямаше врагове – нещо изключително трудно да бъде постигнато в днешно време. Готов да върви срещу течението, той имаше еднакво професионално отношение към всички партии и всички цветове. За това свидетелстват множеството съболезнователни думи на представители на институциите у нас, както и на членове на партии от целия политически спектър.
Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че в лицето на Красимир Узунов България е загубила един истински човек. „Той можеше да даде още много на България, на българите и дано никога не го забравим“, добави тя.
Президентът Румен Радев заяви, че патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено, защото то в пълна степен е олицетворявано от думите на легендарния командир и педагог полковник Борис Дрангов: „Животът не се мери по дължина, а по съдържание“.
Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че Красимир Узунов е бил голям приятел, патриот и човек, направил много за България.
Премиерът Бойко Борисов каза, че той е оставил голяма диря в съзнанието на хората, които го познават.
Росен Плевнелиев (президент в периода 2012-2017 г.) коментира, че Красимир Узунов е показал голямата разлика между това да бъдеш националист и това да бъдеше патриот. „Той винаги знаеше кое е правилно за България. Беше вдигнал много високо знамето на обективната истина, на историческата истина, на качествената журналистика. Той беше посветен на българския национален идеал по начин, по който много малко други българи са го правили“, заяви Плевнелиев.
Георги Първанов (президент в периода 2002-2012 г.) посочи, че Красимир Узунов е бил истински патриот и голям българин. „Той беше голям професионалист, човек с тънък усет за словото, с отношение към голямата тема за идентичността“, добави Първанов.
Петър Стоянов, (президент в периода 1997-2002 г.) заяви, че ще запомни Красимир Узунов преди всичко като добър българин и добър патриот. „Агенция „Фокус“, която той създаде, се наложи на нашия медиен пазар, но най-важното е, че тя винаги работеше, защитавайки българските национални интереси. Бог да го прости!“, каза Петър Стоянов.
„Красимир Узунов беше голям патриот, истински българин, отдаден на каузата за единението на българската нация, не само вътре в страната, но и извън нея. Той положи огромни усилия за приобщаването на българите от Македония, Гърция и други краища към духовния живот на България. От него ще останат ценни книги в историята на военното дело и културата на страната. Може само да се съжалява, такива българи не се раждат често“, заяви бившият служебен премиер и професор по конституционно право проф. Георги Близнашки.
Бившият председател на парламента и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков определи Красимир Узунов като стойностен, ерудиран и много обективен човек.
Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че Красимир Узунов е бил призван да информира българското общество за случващото се в страната и извън нея. „Само добре информираното общество може да гради и пази свободна и демократична нашата държава. Ролята на Красимир Узунов в този процес бе незаменима, а изградената от него информационна мрежа „Фокус“ без съмнение ще продължи да оказва положително въздействие върху процесите в България“, добави тя.
Вицепремиерът Красимир Каракачановказа, че Узунов е отдал целия си живот в служба на патриотизма, армията и историческата истина за българщината в Македония.
Министър Николина Ангелкова заяви, че Красимир Узунов ще остави празно място в съвременната българска журналистика. „Болката е голяма, защото Краси Узунов беше на първо място страхотен приятел и човек, който винаги се ангажираше както с проблемите на България, така и с хубавите неща“, обясни тя.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Красимир Узунов ще остане в сърцата на всички като забележителна личност, уважаван и ценен професионалист, вдъхновен патриот и добър човек с голямо сърце.
„С кончината на Красимир Узунов България загуби ярка и силна личност, истински родолюбец и пазител на българщината, отдаден с ум, душа и сърце на националната кауза“, отбеляза председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев
„Красимир Узунов беше истински приятел и родолюбец, ужасно много ще ми липсва“, заяви омбудсманът Мая Манолова.
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков отбеляза, че Красимир Узунов е създал информационна институция, отдадена на родолюбивите идеали.
„Красимир Узунов не само превърна Информационна агенция „Фокус“ в институция за бързи и истински новини, но и възроди изконните български идеали за родолюбие, свобода и просвета“, добави той.
„Ще запомня Красимир Узунов с възраждането на родолюбието – там той беше номер едно“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Ще го запомня с неговата компетентност, с неговото качество да анализира хладнокръвно всяка ситуация и да има точен поглед и преценка не само на политическите събития и на хората, които участват в политическия живот на България“.
Лидерът на ПП „Атака Волен Сидеров отбеляза, че смъртта на Красимир Узунов е голяма загуба за българската журналистика и българското общество.
„България загуби един истински патриот и родолюбец, който създаде и наложи стандарт за обективната, бърза и точна информация. Красимир Узунов ще липсва на всички, които го познаваме, защото беше честен човек, който винаги поставяше принципите и идеалите пред самоцелната печалба и успеха“, написа председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Красимир Узунов е истински родолюбец, който ще бъде сред нас с написаното, създаденото и изговореното за България и българщината.
В лицето на Красимир Узунов загубихме един истински, обаятелен българин, каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.
Депутатът от ПГ на БСП Жельо Бойчев сподели: „Това, с което ще запомня Красимир Узунов, са безкрайните разговори, които водихме, и с преклонението, което имаше към историята и героизма на Българската армия. Той си остана офицер цял живот. Непрекъснато ми повтаряше колко малко помним за героизма на всички наши предци, дали живота си за Отечеството. Приключваше втората книга за Първата световна война, описваше ми битките ден по ден“.
Народният представител от ДПС Велислава Кръстевакоментира, че е приела новината за кончината на Красимир Узунов с чувство на загуба на скъп приятел. Тя добави, че Красимир Узунов е бил голям българин, достоен мъж, патриот и човек с визия и мисия.
Народеният представител от ГЕРБ Владимир Тошев отбеляза, че със смъртта на Красимир Узунов България е загубила един изключителен радетел на българщината.
Депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева сподели, че ще помни Красимир Узунов като неуморен, всеотдаен, искрен патриот, който е мислел всяка минута за България.
Напусна ни един истински човек, патриот и приятел, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Костадинова. "Ще го запомня като истински патриот, голям професионалист и изключителен човек, с много специално чувство за хумор", допълни тя.
Загубихме един голям българин, патриот, отличен професионалист и приятел, каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.
Председателят на СДС Румен Христов добави, че Красимир Узунов винаги се е стремил да възвърне достойнството на България, което тя е имала през годините.
Главният секретар на партията Илия Лазаров отбеляза, че Узунов е отговарял на определението народен будител, който се е стараел да направи България по-добра.
Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина.
Ивайло Калфин от ръководството на ПП АБВ каза, че ще запомни Красимир Узунов като човек, който се осмелява да върви срещу течението“.
Председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев посочи, че Красимир Узунов е бил човек с много ясен поглед върху събитията и процесите в държавата.
„В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, а тези които го познавахме – добър човек и приятел“, каза Цветлин Йовчев, бившият министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев написа в съболезнователен адрес, че с Красимир Узунов многократно е обсъждал въпросите, свързани с нашите сънародници, останали извън пределите на Отечеството, и се е вслушвал в неговите полезни съвети на човек, знаещ изключително много за тази част на света и историята.
В съболезнователен адрес от ПП „Обединени земеделци“ заявиха: "Красимир Узунов оставил дълбока следа в духовното поле на България, той непрестанно проправяше пътеката на знанието и възпитаваше в патриотизъм".
Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009 г., сподели: "За съжаление, загубихме един изключително стойностен човек и голям патриот. С Красимир Узунов се познаваме от 15 години и през тях повече от 90% от неговите усилия и от неговото време бяха отделени за работата му".

Воден от чувството на дълг и родолюбие Красимир Узунов имаше една кауза и нейното име е „България“. Той посвети живота си на това да възкреси българската бойна слава и да не допусне имената на героите, дали живота си за Родината, да бъдат забравени.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи: „Красимир Узунов бе човек, чиито патриотизъм и плам разпалваха в душата на всеки национална гордост и самочувствие“.
Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили, заяви: „Краси както живя и работи, така си и отиде. С гръм и трясък живя, с гръм и трясък си отиде”. Той го определи като „голям приятел, с чувство за хумор, правдивост и истинност. „Това, че е голям родолюбец и голям българин, убеден съм, че всички го знаят. България загуби един истински човек и родолюбец, който знае как да обича и работи за Родината си”, каза още бригаден генерал Явор Матеев.
Ген. Кирчо Киров описа Красимир Узунов като невероятен приятел, отдаден на хората и на голямата кауза - майка България.
„С Красимир Узунов си отиде и частица от България“, подчерта председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.
Вицеадмирал Пламен Манушев заяви, че ще запомни Красимир Узунов като човек изпълнен с енергия, върнал паметта на нашите дядовци от Първата световна война. „. Ще го запомня като човек, направил името Каймак-Чалан известно на всички българи, който направи толкова много за България, за войниците ѝ, за армията ѝ, за историята ѝ“.
Внучката на полк.
Борис Дрангов Райна Дрангова заяви: „Красимир Узунов беше един съвременен будител, загубата е за целия народ“. Тя посочи още: „За него Македония не беше само кауза. Тя беше нещо, което той изживяваше с цялото си сърце“.
Никола Христов, внук на командващия 11-ти пехотен Сливенски полк, участвал в битката на Каймак-Чалан, оцелял след бомбардировките над София, каза: "Красимир Узунов беше много всеотдаен патриот, който искаше ние да знаем нашата история и боевете на нашата армия". "Той беше човек, на когото много хора се чудеха – на неговия ентусиазъм, на неговата цел – хората, българите да се възпитават от патриотизма на онези, които вече отдавна ги няма. За мен нашата държава губи много в лицето на господин Красимир Узунов", допълни Никола Христов.
Началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов коментира, че Красимир Узунов бе свободен човек, който събираше единомишленици, милеещи за родината ни. „Каквото и да кажа за него ще бъде малко. Той имаше много още какво да даде“, добави той.
„Книгите, публикациите, инициативите и доказаните във времето стандарти, които оставя след себе си Красимир Узунов, са неоценимо наследство и пример за един пълноценно извървян път“, се посочва в съболезнователен адрес, изпратен от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Областният управител на Смолян Недялко Славов коментира, че Красимир Узунов е оставил дълбока светла следа и ще продължава да живее в сърцата ни чрез стойностните си публикации и книги.
За кмета на София Йорданка Фандъкова Красимир Узунов е увлекателен разказвач на българската история и пазител на българските геройства. „Краси бе от онези истински родолюбци, които не търсят почести и слава, а полека, по неговия начин, с предавания, с книги, разказваше, за онова, което не трябва да забравяме“, сподели тя.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че Красимир Узунов ще остане в паметта ни като човек, който направи много за съхранението на паметта за българските победи на бойното поле.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов подчерта, че за Красимир Узунов България е била всичко.
Кметът на Симитли Апостол Апостолов определи Красимир Узунов като съвременен будител. „Той беше един истински родолюбец, патриот, един съвременен будител, готово на всичко за каузата България. Едва ли в съвременна България скоро ще се роди такъв голям родолюбец и патриот, какъвто беше Красимир Узунов“, коментира той.
„Красимир Узунов беше човек, превърнал България и съхраняването на българския дух, традиции и родова памет в своя лична мисия“, заяви кметът на Каварна Нина Ставрева.
Кметът на Смолян Николай Мелемов отбеляза, че на първо място Красимир Узунов е бил патриот и добави, че у него е оставил незаличим спомен за човек на честта и почтеността.
„Красимир Узунов бе истински българин, много ерудиран и един от най-големите познавачи на българската история и специалисти по Македонският въпрос“, заяви зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова.
Зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев отбеляза, че дейността на Красимир Узунов за запазването на българщината сред българските общности е дала много сериозен резултат сред младите хора. „Загубата е огромна за всички българи не само в пределите на нашата страна. Специално за македонските българи господин Узунов беше знаме, беше флаг, беше водач на всички процеси, които се случваха там. Беше неотменим лидер“, добави той.
Според кмета на Петрич Димитър Бръчков България е изгубила един достоен патриот и пламенен родолюбец.
Янка Господинова, кмет на Алфатар подели: Красимир Узунов беше кълбо от емоция, която със силата си умееше да събира, а не да разделя.
Председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Ангел Гераскиев коментира, че смъртта на Красимир Узунов е голяма загуба не само за приятелите му, но и за цяла България.
Делото на Краси Узунов, трябва да се помни, гласът му трябва да се чува, защото благодарение на него си припомнихме Каймак-Чалан, припомнихме си с колко кръв сме платили, това да останем българи, припомнихме си какво е българска чест и доблест. Това не бива да се забравя, докато има българи“, отбеляза историкът Марин Кавръков.
Директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички коментира, че Красимир Узунов е имал непресъхващ извор на идеи и приятелско отношение към всички. По думите му Узунов е положил огромни усилия за запазване на паметта за българските герои, за запазване и възстановяване на военните паметници извън пределите на България и е имал изключително отношение към културното наследство.
Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев също изказа своите съболезнования. „Красимир Узунов доказа своя висок професионализъм и принципност, ще продължим да мислим за него, като за един голям човек - създател, патриот и родолюбец“, отбеляза той.
Историкът доц. д-р Валентин Китанов коментира: „Всичко онова, което Красимир Узунов написа през тези години, е достойно да бъде събрано в сборници, които да останат за поколенията“.
Директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев изтъкна, че Красимир Узунов е бил най- добрият историк сред историците, най- близко до народа, не със сухата история, направена в кабинетите, а с историята в спомените на живи участници.
Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова заяви: „Думите са безсилни да опишем загубата на уважавания автор на стотици материали за Западните Балкани, Македония и Одринско и българската военна история“.
„Красимир Узунов беше пламенен български патриот, голям българин и имаше много важно присъствие за каузата на българите както в Македония, така и навсякъде другаде“, заяви председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.
„Загубата на Красимир Узунов ще се отрази много на развитието на нашата военно-историческа наука“, коментира военният историк доц. д-р Петър Ненков.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че завинаги ще пазим спомена за едно голямо перо и едно голямо сърце, което никога не забрави Майка България.
Кметът на Сливен Стефан Радев отбеляза, че дългогодишната дейност на Красимир Узунов бе свързана с това да се познава българската история и да не се забравят фактите, от които е изтъкана. „Красимир Узунов бе един прекрасен, откровен, чист човек, който през годините е отстоявал българската духовност и българските идеали“, каза зам.-ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ Георги Апостолов.
Пламен Цонев от шуменския факултет на Национален военен университет (НВУ) „Весил Левски“ заяви, че Красимир Узунов беше честен и безкористен българин. Родолюбец, патриот, радетел за всичко българско и добави, че и като офицер, и като журналист той е чертаел пътя на сближението с Македония.
Съболезнователен адрес изпратиха и от Регионален исторически музей – Благоевград. В него те посочват, че с внезапната смърт на Крсимир Узунов, България е загубила един истински родолюбец и патриот, един добър човек и съмишленик.
„Празнината, оставена със загубата на Красимир Узунов, ще бъде непреодолима, но все пак се надяваме, че поклонението на Каймак-Чалан '2019 г. ще премине и под знака на „Каймакчаланския първопроходец“, написа Илия Чернев - внук на подофицер, оцелял при боевете на Каймак-Чалан.
„Ще помня Красимир Узунов като човек с енциклопедични познания за бойната ни история, като родолюбец, милеещ за България и Армията“, коментира председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната Ангел Найденов.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов отбеляза, че Красимир Узунов е направил всички възможно да се чува българският език и слово в територии, населявани от българи.
Военният историк Мишо Йорданов заяви, че Красимир Узунов е бил от хората, за които важи максимата: „Не е важно колко години живееш, а какво оставяш след себе си“.

Делото на Красимир Узунов надхвърля рамките на националните граници. Неговата работа и постижения бяха почетени от редица дипломати и представители и организации на българи в чужбина, като и на множество чуждестранни медии.
Дипломатическият състав на посолството на Република България в Скопие също поднесе своите съболезнования. „Свеждаме глави пред паметта на една личност, оставила следа в политиката, икономиката и туризма, историята и културата на България през последните години. Може би Поручикът вече е при своите кумири Дрангов, Каварналиев...", се посочва в съболезнователния адрес.
„Загубата на Красимир Узунов е неизмерима за България, ще го запомним като разностранен и талантлив журналист, историк, колекционер, истински патриот на своята страна“, се посочва в съболезнователен адрес, изпратен от посланика на Руската федерация в България Н.Пр. Анатолий Макаров.
Генeралният консул на Русия във Варна Владимир Климанов отбеляза, че Красимир Узунов бе ярък и необикновен човек, чийто разностранен професионализъм е заслужено ценен в България и извън пределите ѝ.
Извънредният и пълномощен посланик на република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова обяви: „Красимир Узунов завинаги остава в историята като един от най-успелите български журналисти, чиято работа бе еталон за журналистиката“. Президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе отбеляза, че Красимир Узунов е обичал всичко българско и е правил, каквото може, за да тържествува българщината по света.
Съболезнователен адрес изпратиха и от „Конгрес на българите в Украйна“ . В него те изтъкват, че Красимир Узунов е един от първите българи, които изграждат информационни мостове между България и българските общности по света
Политическият анализатор и бивш генерален консул в Одрин Георги Димов изтъкна, че Красимир Узунов бе истински български патриот - по призвание, по душа и по предназначение“.
„Споменът за Красимир Узунов ще остане завинаги в сърцата на всички, които го познаваха както в България, така и далеч извън пределите ѝ“, написа Инал Плиев, заместник-председател на Южноосетинско-българското дружество за приятелство.
Директорът на македонския медиен регулатор д-р Зоран Трайчевски заяви: "Той беше голям, огромен мой приятел, с това ще го запомня. Работихме отлично заедно". "Трябваше да дойде след няколко дни в Македония, за да снима филм за полковник Дрангов", допълни Трайчевски.
В съболезнователен адрес генералният консул на Република България в Солун Владимир Писанчев написа: "Следата, която той оставя, е незаличима: неговите енергия и дух, ерудиция и чест са видими в българското пространство. Ще бъдем пак заедно, Поручик, на Каймак-Чалан. Почивай в мир, приятелю!".
Д-р Меглена Плугчиева, посланик на България в Черна Гора, заяви: "Цяла България загуби един безценен човек с енциклопедични знания, но най-вече истински голям патриот".

Със своя точен поглед върху събитията и способността си да анализира хладнокръвно всяка ситуация на Красимир Узунов остави трайна следа в българския обществен живот, а създадените от него Агенция и Радио „Фокус“ се превърнаха в стандарт за журналистиката и в синоним на бърза, коректна и точна информация.
Бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи
Ген. Чавдар Червенков
, посочи, че в страната няма аналог на това, което направи Красимир Узунов в областта на информацията.
Анализаторът проф. Михаил Константинов отбеляза, че Красимир Узунов е бил забележителен журналист, който е създал най-влиятелната информационна агенция у нас.
„Това, което Красимир Узунов е правел в областта на българската журналистика е нещо, което ще остане“, убедена е Меглена Кунева, зам.-министър председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси в периода 2014 – 2017 г. и бивш европейски комисар.
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов посочи, че със своята енергия, последователност и родолюбие Красимир Узунов е оставил ярка следа в нашия обществен живот.
Експертът по антитероризъм и общественик Христо Смоленов обясни, че ще запомни Красимир Узунов като весел, непобедим и несломим по дух воин на България. По думите му създадените от него Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ са много повече от средства за масова информация оръжия на българското оцеляване и победоносно продължаване на тази многовековна държавна традиция, която имаме. Той сподели, че започва да работи по идея за създаване на малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов пред сградата на Агенция „Фокус“.
Директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев отбеляза, че Красимир Узунов бе патриот и родолюбец, който не никога не се е притеснявал от политическите конюнктури.
По думите на социолога Юрий Асланов Красимир Узунов е успял да прогледне в бъдещето в години, в които никой не е вярвал в перспективата на онлайн новинарските платформи.
За социолога Кънчо Стойчев Красимир Узунов ще остане човек на честта, който всеки ден, ставайки сутрин мисли за България.
Социологът Андрей Райчев си спомня: "Повечето хора го помнят сега, когато стана известен, те не го помнят като млад. Той беше изключително симпатично, много амбициозно активно същество, националист в хубавия смисъл на думата-вечно за България. Той се носеше със своите идеи във времена, когато националната кауза не беше съвсем модерна, когато всички се занимаваха с новите съвременни неща. Но той още тогава държеше на думата България, даже се прочу като наивник, който все още се занимава с националната кауза във времена, когато тя не беше център на внимание. По-късно се оказа, че той е политически прав, защото това се оказа много по-важно, отколкото ни се струваше, увлечени от вихъра на европейското обновяване на България".
Лидия Йорданова, директор на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“, каза: "Две думи описват Красимир Узунов: голям човек и голям българин". "Той води един много смислен живот, изживян на много високи обороти, които хората рядко могат да осъществят. Лек път към светлината", каза още Лидия Йорданова.
Директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова сподели, че Красимир Узунов е бил широко скроен човек, с изключително мащабен поглед върху политиката и историята.
Според политолога проф. Александър Маринов сътвореното от Красимир Узунов, заедно с неговите съратници от Агенция и Радио „Фокус“, е важен факт за българската обществена действителност. „Това наистина е тежка загуба. Поднасям съболезнования на близките на г-н Узунов. Всички сме смъртни, разбира се, но отвъд тленността на тялото, остават делата. Наред със скръбта и покрусата, че един човек с принос, роля и позиция си е отишъл, все пак делата остават. Бог да го прости и да му дава светлина. Да се надяваме, че се е преселил в един по-добър свят“, каза проф. Маринов.
Археологът Николай Овчаров отбеляза, че Красимир Узунов е бил изключителен човек и българин.
Тракологът проф. д-р Валерия Фол определи Красимир Узунов като човек, осъзнаващ значението на културното наследство за съхраняване културната памет на българският народ.
„Красимир Узунов беше новатор, създател, визионер“, посочи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. „Хората идват и си отиват. Едни живеят, други горят. А трети, докато изгарят, създават модели, създават звезди, които присъстват в живота ни всеки ден. И са на фокус. Краси беше от тая категория хора. Новатор. Създател. Визионер… Много ще ми липсва!“, каза още тя.
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов отбеляза, че със смъртта на Красимир Узунов българската журналистика, но и цялото българско общество са изгубили много.
Кметът на Пещера Николай Зайчев бе категоричен, че в лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, а Пещера е загубила достоен син. „Красимир Узунов е едно явление в България. Той постави високи еталони в историческата наука, в журналистиката. За него няма да говорим в минало време, защото, докато ги има книгите му, той е тук и с нас!“, заяви той.
Кметът на Бургас Димитър Николов сподели: „Краси Узунов беше личност с голям авторитет. Той ще остане в паметта на обществото като човек, който силно се вълнуваше от българската военна история и направи много за съхраняването на паметта за българските победи на бойното поле. За нас смъртта му е голяма загуба за цялата общественост! Поклон пред неговата памет!“
„Красимир Узунов е пример за това как човек постига целите си, когато пътят до осъществяването им е ясно очертан и се следва неотлъчно“, заяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.
„Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността“, отбеляза кметът на Ямбол Георги Славов.
Мирослав Янчев, кмет на Община Златоград, отбеляза: "Красимир Узунов работеше активно за свободата на словото, защитаваше принципите на обективна медия, отразяваща всички гледни точки".
В съболезнователен адрес от кмета на Община Русе Пламен Стоилов се посочва: "Болката е неизмеримо по-голяма, когато от този свят си отива изключително достоен и добър човек като Красимир Узунов. Неговата кончина безспорно е загуба за всички. Всеки един от нас ще запомни Красимир Узунов с неговия висок професионализъм, човечност и любов към българското. Дълбок поклон пред паметта му!".
Управителят на в. „Нова добруджанска трибуна“ Сабина Дукова заяви, че Красимир Узунов е един от флагманите на съвременната българска журналистика.
Кметът на Свищов Генчо Генчев посочи, че е благодарен на Красимир Узунов за съветите, за уроците и за приятелството му със Свищов.
Кметът на град Карнобат Георги Димитров сподели: „Познавах го лично. Един прекрасен човек, който като че ли странеше повече от политическите партии, но беше голям българин“.
Областният управител на Кюстендил Виктор Янев поднесе своите съболезнования и отбеляза, че със смъртта на Красимир Узунов България, родната ни журналистика и „Фокус“ са загубили един честен и принципен човек.
Областният управител на Кърджали Никола Чанев заяви, че в лицето на Красимир Узунов България е загубила голям патриот и силен мъж, който милееше за родината си.
Чавдар Божурски, областен управител на Сливен, отбеляза: "Красимир Узунов ще остане в българската журналистика като създател на първата и най-голяма частна информационна агенция".
Д-р Антония Панева, началник на Държавен архив - Шумен, казва за Красимир Узунов: "патриот със силно излъчване и визия за бъдещето". По думите й в негово лице България е губила един голям патриот.
Доц. Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ заяви: "Във всичко, което Красимир Узунов създаде, виждам почерка на човек, който има отговорност към хората край себе си и към обществото".
Един от първите редактори на Агенция „Фокус“ Мариела Пчелинска описа Красимир Узунов като деен, неуморен, енергичен, вдъхновен и вдъхновяващ, винаги воден от нови, ярки идеи и чувство за чест, дълг, родолюбие и отдаденост на каузи. „Брилянтни вдъхновения и перспективи, които в годините той неотклонно разви дисциплинирано, последователно и творчески, като изгради и утвърди заслужения авторитет на най-мощната информационна машина в България! Респект и поклон!“, написа още тя.
Главен инспектор Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към ГД „Национална полиция“ заяви: „Невероятно жизнен, невероятно отзивчив, невероятно истински, много принципен, безкомпромисен, искрен, понякога дори до болка – независимо каква е позицията на някой и самочувствието му, Красимир Узунов с удоволствие му казваше истината и много бързо успяваше да приземи всеки – в личен, в служебен или в морален план. Много успешно приземяваше както мен, така и всички около себе си, и ни даваше вярната посока и верния страничен поглед“.
Изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) Антоанета Барес написа в съболезнователен адрес, че Красимир Узунов винаги е подкрепял каузата за развитие на индустриалните зони в България. „Искрено сме благодарни за съдействието и разбирането, които сме срещали в негово лице, в качеството му на собственик на Радиоверига и Агенция "Фокус". Поклон пред светлата му памет!“, пише още Антоанета Барес.
Фолклористът проф. Георг Краев заяви: "Красимир Узунов беше един от малкото, които посвещават живота си на Родината".
Доц. Красимира Александрова, директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза, че винаги се е удивлявала на неизчерпаемата енергия на Красимир Узунов. "Понякога животът е несправедлива и Бог много бързо взема при себе си тези, които могат и дават повече от останалите", каза още тя.
Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов каза: "Много ми е мъчно за него, защото не само аз губя един близък приятел, но и държавата губи един достоен българин, един достоен офицер, чиито живот и дело ще бъдат за пример. Неговото дело – неговите книги и Радио и Агенция „Фокус“, ще останат за пример на бъдещите поколения".
За нас Красимир Узунов е генерал на българския дух, каза Фионера Филипова, директор на Регионалния музей във Видин „Отиде си един достоен българин, направил толкова много за българския дух със своите книги и действия. Красимир Узунов беше истински патриот и родолюбец, отдаден на каузата за единение на нацията“, допълни Фионера Филипова.
Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, сподели: "Напусна ни един голям патриот и истински родолюбец, за когото работата за Отечеството беше призвание, дълг и кауза, на която служеше с отдаденост и за която се раздаваше убедено и от сърце".
В съболезнователен адрес от Съвета за електронни медии се посочва: "Той беше голям родолюбец и истински медиен човек, който вярваше в силата на информацията и поставяше истината на първо място. Всички скърбим за загубата на един голям професионалист и човек!".
"Висока чест беше за мен, че познавах Красимир Узунов", каза издателят Иван Гранитски. "Имам прекрасни впечатления. Преди всичко той беше истински патриот, един от малкото изчезващи в днешно време патриоти, които до болка обичаха Отечеството и работеха за него", допълни той.
Адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия, каза, че ще запомни Красимир Узунов с остроумието и чувството му за хумор, с невероятния патриотизъм, който не беше сляп патриотизъм, а подплатен с исторически познания, факти и с действия.
Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова отбеляза, че с всички свои действия Красимир Узунов винаги е отстоявал правилната позиция. „Загубихме човек, който заслужава нашите уважения. Поклон пред паметта му“, каза още тя.
В съболезнователен адрес от Кръстю Манчев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в Съединение, се посочва: „Безкрайно сме признателни за неговия принос за издаването на книгата „Каймакь – Чалань“, която разказва за чутовния подвиг на Нидже планина по време на Първата световна война“.
В съболезнователен адрес от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов се казва: "Той беше от хората, родени с искрата на патриотизма и любовта към Родината в сърцето си и посвети целия си живот на идеалите си. Голямата му болка бе Македония, голямата мечта – целокупна България".
В съболезнователен адрес от Български съюз по балнеология и СПА туризъм се заявява: "Неговото име като известен журналист, балканист и патриот ще остане в спомените на членовете на БСБСПА и в областта на нашата дейност, която той лично и неговия журналистически екип подкрепяше дълги години".
Кристина, Константин и Михаил Белчеви също поднесоха своите съболезнования. "Поклон пред паметта на един голям българин! Огромна загуба за цяла България!", заявиха семейство Белчеви в съболезнователен адрес.Агенция "Фокус"
Правдолюба Маринова, журналист: С Агенция "Фокус" Красимир Узунов остави след себе си един неръкотворен паметник

С Агенция "Фокус" Красимир Узунов остави след себе си един неръкотворен паметник. Това се посочва във възпоменателно изказване на журналиста и собственик на сайта plevenpress.com Правдолюба Маринова. "С голямо недоумение научих за смъртта на г-н Узунов. Това веднага извика в мен спомен за единствената среща, която съм имала с него. Тя се състоя в Червен бряг, през 2001 или 2002 г. Тогава в онези времена, той дойде в града. Малко преди това дойдоха и журналисти от "Свободна Европа". Поводът бяха бурните времена на демокрацията и един конкретен – спомените на Дило Шопов, баща на писателя Любен Дилов и дядо на Любен Дилов-син. Тези спомени изчезнаха по неведоми пътища. Държах ги в ръцете си, лично ми ги предаде бай Дило Шопа, както му казвахме. После от партийния комитет ги взеха. От там нататък следите се изгубиха", разказва Маринова.
"По този повод, попитах г-н Узунов какво може да се направи, за да се добера до тези спомени. Той, разбира се, ми даде указания, помогна ми, съдейства ми. Ходих в София, резултат нямаше, но причините бяха чисто политически. Тогава за първи път се срещнах с г-н Узунов. Остави в мен впечатление на земен човек, много контактен, вдъхващ доверие. Нямаше в него онова грандоманско самочувствие на софийския журналист. Държеше се много естествено, много човешки", допълва журналистът. "След това няколко пъти се чухме по телефона по повод на тези записки. Винаги отговаряше по телефона си и това ме кара да мисля, че не се е отнасял пренебрежително към провинциалните си колеги. Разбира се, като казвам "колега" го казвам с респект към неговата памет, към това, което направи за Агенция "Фокус", към обучението, което правеше на младите и хора като мен, които тръгваха в журналистическата професия", посочва Маринова.
"Жалко, че си отиде, журналистиката изгуби много. Най-много загуби мениджмънта в областта на медиите. Защото успя да направи агенция, в която работи голям екип от млади хора. Успя да изгради доверие към агенцията и новините, които тя прави. С тази агенция той остави след себе си един неръкотворен паметник. Иска ми се да вярвам, че след неговата кончина някой ще продължи делото и агенцията ще върви нагоре, както досега", казва още Правдолюба Маринова.


Агенция "Фокус"
Български съюз по балнеология и СПА:За нас беше привилегия журналист, писател и общественик от ранга на Красимир Узунов да бъде част от каузата ни за утвърждаване на България като водеща туристическа дестинация

Позволете ни от името на Управителния съвет на Български съюз по балнеология и СПА (БСБСПА) туризъм да изкажем най-искрените си съболезнования по повод внезапната кончина на Красимир Узунов – основател и собственик на Информационна агенция „Фокус“. Неговото име като известен журналист, балканист и патриот ще остане в спомените на членовете на БСБСПА и в областта на нашата дейност, която той лично и неговия журналистически екип подкрепяше дълги години. Това се посочва в съболезнователен адрес от Български съюз по балнеология и СПА туризъм.
„За нас беше привилегия журналист, писател и общественик от неговия ранг да бъде част от каузата ни за утвърждаване на България като водеща туристическа дестинация. Общите ни кампании, публикации и идеи бяха не само част от надеждата ни за бъдещето на България, но и пример, с който господин Узунов обединяваше своите журналисти, партньори и приятели.
Малцина са творците като Красимир Узунов, които са оставили толкова патриотични публикации и послания за България и българската военна история. Той ще остане с името си на създател и радетел на правдива и професионална журналистика със запазената марка на радиоверигата и Агенция „Фокус“. Позволете ни в тези най-тежки за Вас дни, да Ви уверим, че нашия Съюз беше част от следващите творчески идеи на Красимир Узунов и ще ги реализираме в негова памет, защото има хора като него, за които мечтите и обещания имат истинска стойност“, се казва още в съболезнователния адрес..


Агенция "Фокус"
Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества в България: Красимир Узунов беше от хората, родени с искрата на патриотизма и любовта към Родината в сърцето си и посвети целия си живот на идеалите си

С прискърбие научихме за внезапната кончина на една от значимите фигури в обществения ни живот, създателя на първия клуб на Офицерската Легия „Раковски“, автора на стотици публикации в български и чужди издания, собственика на Радиоверига и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов. Това се посочва в съболезнователен адрес от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.
"Той беше от хората, родени с искрата на патриотизма и любовта към Родината в сърцето си и посвети целия си живот на идеалите си. Голямата му болка бе Македония, голямата мечта – целокупна България", се казва още в съболезнователния адрес. "Като истински „Следовник на народните будители“, на чийто приз беше кавалер, неотклонно и последователно разлистваше, пишеше и дописваше героичните страници от българската история, за да ни покаже стотиците примери на чест, доблест и достойнство на българските герои – познати и безименни. И така да ни вдъхне национално самочувствие и запази будна българската свяст. Отиде си един ярък застъпник на българщината, творец с талантливо перо и несломим дух. Поклон пред светлата му памет!", допълва Красимир Премянов.


Агенция "Фокус"
Кръстю Манчев: Безкрайно сме признателни на Красимир Узунов за издаването на книгата „Каймакь – Чалань“, която разказва за чутовния подвиг на Нидже планина по време на Първата световна война

Приемете най сърдечните ми съболезнования по повод преждевременната кончина на многоуважавания от мен и от Общински комитет „Васил Левски“ в Съединение Красимир Узунов. Безкрайно сме признателни за неговия принос за издаването на книгата „Каймакь – Чалань“, която разказва за чутовния подвиг на Нидже планина по време на Първата световна война. Това се посочва в съболезнователен адрес от Кръстю Манчев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в Съединение. „Благодарение на г-н Узунов аз издирих и проведохме среща на наследниците на загиналите в боевете през септември – 1916 година от села Голямо Конаре – днес град Съединение. Сред тях е и моя дядо по майчина линия Георги Илиев Ликов. Ще почетем паметта на г-н Узунов в град Съединение. Съжалявам, че не успяхме да проведем среща с г-н Узунов, въпреки че имахме уверение от него. Поклон пред светлата му памет!“, се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Кметът на Шумен Любомир Христов: Винаги съм се възхищавал на енергията и родолюбието на Красимир Узунов

Винаги съм се възхищавал на енергията и родолюбието на Красимир Узунов. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на община Шумен Любомир Христов. "Той живееше с паметта за миналото, изпитваше респект и преклонение пред героизма на нашия народ. Преживяваше отново и отново историите за битки и победи, които разказваше пред близки и далечни, познати и непознати. Поддържаше жив патриотичния български дух. Посвети живота си на опазването на тази памет. Документира я в своите книги, които ще се четат от поколенията. Създаде "Фокус" като обществена медия с подчертан интерес към историята, към културата, към образованието, като най-важната инвестиция за развитие на обществото ни. Той беше истински приятел, за когото днес дълбоко скърбим и си спомняме с усмивка и признателност.
Поклон пред светлата му памет", се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Пламен Георгиев, гл. редактор на в. „Шуменска заря“: Красимир Узунов остави трайна диря и в живота на Шумен не само като курсант - той беше един от нас

Красимир Узунов остави трайна диря и в живота на Шумен не само като курсант - той беше един от нас. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Пламен Георгиев, главен редактор на вестник „Шуменска заря“. „Помня Красимир Узунов като курсант във Военното училище в Шумен. Беше много симпатичен русоляв младеж. Срещите ни бяха най-вече по време на традиционните Национални студентски литературни срещи, на които Шумен беше домакин и които обикновено се провеждаха в сградата на Младежкия дом. Той активно участваше със свои авторски стихове, които носеха патриотичен заряд, много любов към родината. И той се разви в тази посока и като български офицер патриот, и като журналист и писател и остави голямо наследство“, каза Пламен Георгиев.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Никола Христов: Красимир Узунов беше всеотдаен патриот, който искаше да знаем нашата история и не жалеше сили, за да възкреси моментите, където са се сражавали нашите деди

Красимир Узунов беше много всеотдаен патриот, който искаше ние да знаем нашата история и боевете на нашата армия. Той беше и човек, който не жалеше сили и средства, за да възкреси онези моменти преди сто и повече години, където са се сражавали нашите деди и прадеди. Това каза за Радио „Фокус“ Никола Христов, внук на командващия 11-ти пехотен Сливенски полк, участвал в битката на Каймак-Чалан, оцелял след бомбардировките над София. „Той беше човек, на когото много хора се чудеха – на неговия ентусиазъм, на неговата цел – хората, българите да се възпитават от патриотизма на онези, които вече отдавна ги няма. За мен нашата държава губи много в лицето на господин Красимир Узунов. Просто много е тъжна загубата. Какво да ви кажа, всеотдаен човек, тъй като аз съм внук на генерал Никола Христов, и беше направил всякакви усилия да ме изнамери, да ме издири още преди няколко години, когато започваше да пише книгата за Каймак-Чалан. И като я написа, ми даде да я прочета още в електронен вид. И някак си полагаше голямо старание, не жалеше сили и средства, за да се получи този негов епохален труд. И не само това", посочи Христов. По думите му благодарение на Красимир Узунов и представянията на книгата в различните части на страната, в провинцията, в София и във Военното училище, много хора са научили за нашата история, която е била прикривана по времето на социализма и се е смятало, че не са патриотични тези войни, които са водили нашите деди. „С него сме ходили в Сливен – имаше представяне на книгата там. Също така ярък спомен ми е във Военното училище, когато в присъствието тогава на президента, на царя и други, се представи книгата. Той беше там, разбира се. Имам автограф на неговата книга. За мен беше човек, който ще преживее още поне 30 - 40 години. Той беше за мен млад човек и аз затова му се възхищавах – млад човек, който искаше да възкреси нашата история в областта на военните науки, въобще на военната история. Той винаги ме канеше да отида в офиса, но аз все не намирах време. Аз очаквах втория том, няколко пъти съм го питал. Той каза: „Имам още време“. Може би е бил притеснен здравословно. Защото тя трябваше да съдържа биографии и данни на много участници във войната, които са загинали на Каймак-Чалан“, коментира Никола Христов.
Йоланда ПЕЛОВА


Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, БССИТ: С всички свои действия Красимир Узунов винаги отстояваше правилната позиция

Ще запомня Красимир Узунов с остроумието и чувството му за хумор, с невероятния патриотизъм, който не беше сляп патриотизъм, а подплатен с исторически познания, факти и с действия. Това каза адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия. „Ще го запомня и с това, че успя да създаде Радио и Агенция „Фокус“, което е огромен труд и изисква наистина голям характер. Краси, така както се обръщах аз към него, ми беше приятел от дълги години. Ние се познаваме още от времето, когато той беше във военното училище в Шумен, а аз бях ученик и студент.
Йоланда ПЕЛОВААгенция "Фокус"
Адвокат Антон Станков: Ще запомня Красимир Узунов с остроумието и чувството му за хумор, с невероятния патриотизъм, който беше подплатен с исторически познания

С всички свои действия Красимир Узунов винаги отстояваше правилната позиция. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.
„Искам да изкажа съболезнования на близките на Красимир Узунов. Опечалени сме от загубата. Той беше изключителен човек – много достоен, много отговорен и с всички свои действия винаги е отстоявал правилната позиция“, заяви Милтенова. „Загубихме човек, който заслужава нашите уважения. Поклон пред паметта му“, каза още тя.


Агенция "Фокус"
Собственикът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов ще бъде погребан с военни почести в Централните софийски гробища на 28 февруари

Собственикът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов ще бъде погребан с военни почести в Централните софийски гробища на 28 февруари. Погребението ще се състои от 15.00 часа в Парцел 1, ред 8, гроб 26.
Поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов започва от 10.00 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб на бул. „Цар Освободител“ №7. Опелото ще отслужи викарият на Софийската митрополия епископ Поликарп в църквата „Света София“, от 13.00 часа.
Красимир Узунов почина внезапно на 25 февруари 2019 г. на 56-годишна възраст. Журналист, патриот, българин, преди всичко човек - той остави трайна диря в българския обществен живот. Красимир Узунов ще бъде запомнен като родолюбец, който посвещава живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик. Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава наследство от книги, инициативи и стандарти в журналистиката, които ще се помнят.
Във връзка с получените множество запитвания, съобщаваме, че венци ще се приемат до 08.30 часа на 28 февруари във Военния клуб на бул. „Цар Освободител“ №7.


Агенция "Фокус"
Бриг. ген. Явор Матеев, 68-ма бригада „Специални сили“: Красимир Узунов ще бъде винаги жив и ще има кътче в душите на колегите си, приятелите си и на всички, които го познаваха

Красимир Узунов ще бъде винаги жив и ще има своето кътче в душите на колегите си, приятелите си и на всички, които го познаваха. Това се посочва в съболезнователен адрес от бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“.
„Колкото и каквито думи да изречем словата ще бъдат безсилни за да изразят истинската ни скръб,
от неговата внезапна загуба. Всички ние военнослужещите от Специалните сили скърбим и изразяваме нашата човешка подкрепа към семейството и близките на Красимир Узунов. Поклон, дълбок поклон пред светлата му памет!", се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Пламен Стоилов, кмет на Община Русе: Красимир Узунов ще остане в съзнанието ни като един от най-достойните и всеотдайни българи

Красимир Узунов ще остане в съзнанието ни като един от най-достойните и всеотдайни българи, ръководили първата българска частна информационна агенция „Фокус". Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.
„Загубата на всеки човек е мъка за неговите близки. Болката е неизмеримо по-голяма, когато от този свят си отива изключително достоен и добър човек като Красимир Узунов. Неговата кончина безспорно е загуба за всички. Всеки един от нас ще запомни Красимир Узунов с неговия висок професионализъм, човечност и любов към българското. Дълбок поклон пред паметта му!", се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Като собственик на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов остави дълбока диря в българската журналистика

Като собственик на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов остави дълбока диря в българската журналистика. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас кметът на Община Бургас Димитър Николов. „Краси Узунов беше личност с голям авторитет. Той ще остане в паметта на обществото като човек, който силно се вълнуваше от българската военна история и направи много за съхраняването на паметта за българските победи на бойното поле. За нас смъртта му е голяма загуба за цялата общественост! Поклон пред неговата памет!“, заяви Димитър Николов.
Мария КУРТЕВА


Агенция "Фокус"
Ангел Папалезов, ГДНП: Красимир Узунов успяваше да приземи всеки – до болка искрен, принципен и невероятно истински, той ни даваше вярна посока

Красимир Узунов успяваше да приземи всеки – до болка искрен, принципен и невероятно истински, той ни даваше вярна посока. Това каза за Радио „Фокус“ главен инспектор Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към ГД „Национална полиция“. „Невероятно жизнен, невероятно отзивчив, невероятно истински, много принципен, безкомпромисен, искрен, понякога дори до болка – независимо каква е позицията на някой и самочувствието му, Красимир Узунов с удоволствие му казваше истината и много бързо успяваше да приземи всеки – в личен, в служебен или в морален план. Много успешно приземяваше както мен, така и всички около себе си, и ни даваше вярната посока и верния страничен поглед“, добави гл. инспектор Ангел Папалезов. Той разказа, че поводът, който ги е свързал и направил близки приятели, е общата кауза по защита на българското от чужда намеса. „Красимир Узунов винаги ми казваше, че не е важно дали някой наш успех ще придобие общественост – важното е да запазим важните за българската история паметници, книжнина или ръкописи в България, за да могат учените да ги публикуват и използват. И точно това се опитвам да запазя в спомените си. Работихме по толкова хубави съвместни случаи, които заради неговия характер и по негово желание никога не сме оповестявали“, уточни гл. инспектор Папалезов. Той сподели още, че най-ярко помни усета му за историчност и мисълта му за България и за това как българщината да пребъде. „Беше просто невероятен – с невероятен усет, невероятна комбинативност, невероятно желание да се случват нещата и да впряга личности и служби от всякакъв характер да работят за българщината“, каза още Ангел Папалезов.


Агенция "Фокус"
Иван Гранитски, издател: Красимир Узунов се раздаваше - той не живееше, а гореше

Висока чест беше за мен, че познавах Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ Иван Гранитски. "Имам прекрасни впечатления. Преди всичко той беше истински патриот, един от малкото изчезващи в днешно време патриоти, които до болка обичаха Отечеството и работеха за него. Неговата дейност, всички знаят, беше невероятна - и в сферата на грижата за националната идентичност, защитата на българската кауза във всички посоки, популяризиране на нашите храбри офицери и генерали от миналото, нашите войници и техния безпримерен подвиг, така също и книгите, които издаваше и пишеше или подпомагаше. Разбира се и дейността му в Агенция и Радио „Фокус“ - едно от най-добрите радиа. Но преди всичко: тази изключителна любов към Родината, това родолюбие, което беше невероятно. Той се раздаваше, той не живееше, а гореше като един пламък и така си отиде", каза още Гранитски. „Сигурен съм, че щеше да свърши и още велики дела за Отечеството, но съдбата реши друго“, заяви той и допълни, че трябва да скърбим, но и да мислим за него с най-светли чувства и помисли.


Агенция "Фокус"
Асен Гагаузов, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството: В лицето на Красимир Узунов България загуби човек, от когото имаше нужда

В лицето на Красимир Узунов България загуби човек, от който имаше нужда. Това каза за Агенция „Фокус“ Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009 г.
“За съжаление, загубихме един изключително стойностен човек и голям патриот. С Красимир Узунов се познаваме от 15 години и през тях повече от 90% от неговите усилия и от неговото време бяха отделени за работата му. Съжалявам, че така се получи, защото България губи един изключително голям патриот – човек, от когото тя имаше и в бъдеще ще има нужда“, заяви Гагаузов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Десислава Костадинова, ГЕРБ: Ще запомня Красимир Узунов като истински патриот, голям професионалист и изключителен човек с много специално чувство за хумор

Напусна ни един истински човек, патриот и приятел. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик депутатът от ГЕРБ Десислава Костадинова. „Загубата на Красимир Узунов е толкова внезапна, толкова болезнена и толкова трудна за приемане. Не мога да повярвам, че в четвъртък ще си вземем последно сбогом. С Краси ме свързва личното ни приятелство, подсилено от факта, че и двамата сме от Пещера и двамата милеем за родния град. В професионален план Красимир Узунов е човекът, който наложи съвсем нови норми в журналистиката. Той не допусна неговите радиа и Информационна агенция „Фокус“ да залитнат към жълтите новини, към сензациите. Той заложи на професионализъм, на обективност, на истината в новините. Но Краси даде много и на българската историческа наука, той остави енциклопедично творчество след себе си. Благодарение на него ние днес говорим за битки като тази на Каймак Чалан. Сигурна съм, че можеше да направи още много за националното ни самочувствие и самосъзнание. Ще го запомня като истински патриот, голям професионалист и изключителен човек, с много специално чувство за хумор. Разбира се най-тежка е загубата за неговото семейство и най-близки хора. На тях искам да изкажа своите съболезнования. Почивай в мир Краси! Вечно ще ни липсваш!“, каза още Костадинова.


Агенция "Фокус"
Фионера Филипова, РИМ - Видин: За нас Красимир Узунов е генерал на българския дух

За нас Красимир Узунов е генерал на българския дух. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Фионера Филипова, директор на Регионалния музей във Видин. „Отиде си един достоен българин, направил толкова много за българския дух със своите книги и действия. Красимир Узунов беше истински патриот и родолюбец, отдаден на каузата за единение на нацията“, каза Фионера Филипова. Тя изрази своите и на работещите в музея съболезнования на семейството и близките на Красимир Узунов.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция "Фокус"
Николай Дойнов, СНЧ: Красимир Узунов беше следовник на народното будителство

Красимир Узунов беше следовник на народното будителство. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.„С Краси Узунов ни свързва над 30-годишно приятелство, което започва още от студентските литературни дни в Шумен през 80-те години. Тогава и двамата бяхме студенти и участвахме в едни хубави литературни дни. Той беше литератор и пишеше стихове – това малко хора го знаят. След това през годините продължихме да си помагаме по различни проекти и общи идеи“, заяви Дойнов.
Той припомни, че преди 5 години Върховният читалищен съвет на Съюза на народните читалища е взел решение да удостои Красимир Узунов с най-високото звание „Следовник на народните будители“. „Това е званието, което той най-много ценеше от всичките си звания. И неслучайно в офиса му зад гърба му стояха грамотата и поздравителният адрес. Той се чувстваше следовник. Огромната енергия, с която обикаляше страната и правеше срещи с кметове, по читалища, по училища, беше именно в тази насока – в насока на народното будителство като цяло. Много ми е мъчно за него, защото не само аз губя един близък приятел, но и държавата губи един достоен българин, един достоен офицер, чиито живот и дело ще бъдат за пример. Неговото дело – неговите книги и Радио и Агенция „Фокус“, ще останат за пример на бъдещите поколения. Скърбим дълбоко от името на Съюза на народните читалища“, посочи Дойнов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Жельо Бойчев, БСП: Трудно ще се намери друг човек като Красимир Узунов, който толкова добре да познава ситуацията на Балканите и да дава гледната точка, от която се нуждаем

Трудно ще се намери друг човек в България като Красимир Узунов, който толкова добре да познава ситуацията на Балканите и да дава гледната точка, от която се нуждаем. Това каза за Агенция „Фокус“ депутатът от ПГ на БСП Жельо Бойчев.„Това, с което ще запомня Красимир Узунов, са безкрайните разговори, които водихме, и с преклонението, което имаше към историята и героизма на Българската армия. Той си остана офицер цял живот. Непрекъснато ми повтаряше колко малко помним за героизма на всички наши предци, дали живота си за Отечеството. Приключваше втората книга за Първата световна война, описваше ми битките ден по ден“, заяви Бойчев. „Ще ми липсва във всички моменти, в които имаш нужда от съвет, имаш нужда да чуеш мнение и гледна точка за това кое е правилно, кое не е правилно, как да постъпиш, как да реагираш. Тази сутрин се улових, че четейки новината за Хашим Тачи и договора, който се предлага между Косово и Сърбия за размяна на територии, си спомних колко много го обсъждахме и интуитивно ми се прииска да му се обадя и да погледнем тези събития от погледа на България, от нашия интерес“, каза още той.
Бойчев посочи, че трудно ще се намери друг човек в България, който толкова добре да познава ситуацията на Балканите и който да даде гледната точка, от която всички се нуждаем. „Ситуацията на Балканите се променя с дни и ние непрекъснато ще бъдем изправени пред предизвикателства като страна и ще се нуждаем от доста далновидни решения. Вчера се бяхме събрали приятели в Агенция „Фокус“ без той да е там и си обещахме да следваме мечтите му за една достойна, обединена и просперираща България. И се надявам всичко това, което беше започнал по различни инициативи, доколкото успеем, да завършим в негова памет“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Георги Димитров, кмет на Карнобат: Познавах Красимир Узунов – един истински родолюбец

Познавах Красимир Узунов – един истински родолюбец. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас кметът на град Карнобат Георги Димитров. „Познавах го лично. Един прекрасен човек, който като че ли странеше повече от политическите партии, но беше голям българин. Познавам го от първите години на създаването на „Фокус“, по друга линия се познавахме“, посочи Георги Николов. „Той беше влюбен в армията и в България. Съжалявам за него. Казват, че човек е жив, докато е жив в спомените на хората, които са го познавали. За мен ще остане един прекрасен спомен за този човек. Кураж за живите!“, каза още Георги Димитров.


Агенция "Фокус"
ПП „Обединени земеделци“: Красимир Узунов оставил дълбока следа в духовното поле на България, той непрестанно проправяше пътеката на знанието и възпитаваше в патриотизъм

Красимир Узунов оставил дълбока следа в духовното поле на България, той непрестанно проправяше пътеката на знанието и възпитаваше в патриотизъм. Това се посочва в съболезнователен адрес от ПП „Обединени земеделци“.
„С дълбока скръб узнахме тъжната вест за кончината на президента и основателя на Радиоверига и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов. Българската журналистика, екипът на Радиоверига и Агенция „Фокус“, всички ние се разделяме с една светла личност, журналист, писател и общественик, оставил дълбока следа в духовното поле на България. В своите публикации в български и чужди издания, със своите книги Красимир Узунов непрестанно проправяше пътеката на знанието, възпитаваше в патриотизъм, работеше за формирането на будно гражданско общество. Дълбок поклон пред светлата му памет!", се посочва в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Мирослав Янчев, кмет на Община Златоград: Красимир Узунов работеше активно за свободата на словото, защитаваше принципите на обективна медия, отразяваща всички гледни точки

Красимир Узунов работеше активно за свободата на словото, защитаваше принципите на обективна медия, отразяваща всички гледни точки. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Златоград Мирослав Янчев.
"Разделихме се с партньор, дълбоко уважавана личност, с висок обществен авторитет. Основател на Информационна агенция „Фокус", която спечели доверието па широката аудитория, благодарение на високия професионализъм и будния журналистическия дух на целия екип", посочва кметът Янчев.
"Красимир Узунов работеше активно за свободата на словото, защитаваше принципите на обективна медия, отразяваща всички гледни точки. Загубата е голяма за цялата българска общественост.
Споделяме Вашата болка и дълбоко скърбим за ранната му кончина. Съпричастност към близките и семейството му. Нека бъде светла паметта му!", пише още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Доц. Красимира Александрова, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: Винаги съм се удивлявала на неизчерпаемата енергия на Красимир Узунов

Винаги съм се удивлявала на неизчерпаемата енергия на Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. „Изказвам огромното си съжаление, че си замина един авторитет, едно респектиращо присъствие, както в моето лично, така и в общественото пространство“, заяви доц. Александрова. Тя допълни, че възприема Красимир Узунов като човек с изключителна ерудиция, прекрасен журналист, историк, патриот, родолюбец. „Но ако има нещо от което винаги съм се удивлявала, това е неговата неизчерпаема енергия. В такъв ден съм далеч от мисълта, че мога да направя характеристика, оценка или да дам преценка за това какво е бил той. Той просто ще ни липсва. Понякога животът е несправедлива и Бог много бързо взема при себе си тези, които могат и дават повече от останалите“, каза още тя. Доц. Александрова изказа своите съболезнования и добави, че хора като Красимир Узунов остават неподвластни на забравата.


Агенция "Фокус"
Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: Красимир Узунов ще остане в българската журналистика като създател на първата и най-голяма частна информационна агенция

Красимир Узунов е име, което ще остане в българската журналистика като създател на първата и най-голяма частна информационна агенция. Това се посочва в съболезнователен адрес от областния управител на Сливен Чавдар Божурски. "Той ще бъде запомнен и като задълбочен изследовател и автор на документалистика за военното ни минало от началото на 20 век, като експерт по въпросите на политическите процеси на Балканите. И съвсем не на последно място като приятел на Сливен и областта, на които посвети част от своите родолюбиви инициативи. Ще запомним професионалиста и човека Красимир Узунов с вдъхновението му, което привлече много съмишленици в служба на обществени каузи. Поклон пред паметта му!", се казва в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Д-р Меглена Плугчиева, посланик на България в Черна Гора: Цяла България загуби един безценен човек с енциклопедични знания, но най-вече истински голям патриот

Не само българската журналистика, а цяла България загуби един безценен човек с енциклопедични знания, интелект, воин, журналист, историк и какво ли не още...., но най-вече приятел и истински голям патриот и родолюбец! Това заяви в съболезнователен адрес д-р Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Черна Гора. "Той притежаваше невероятната дарба на красноречие и на магнетично излъчване. Умееше по уникален начин да печели приятели и съратници, да увлича, да събира и обединява хора с различни виждания, да съветва политици, държавници и цели институции, да помага на всички и съумяваше всичко това да бъде единствено и само в полза и за доброто на България", допълва тя. "Тези, които сме имали честта да контактуваме и работим с Краси Узунов, се чувстваме привилегировани и особено благодарни на съдбата, че ни срещна с него, и аз съм сред тях. Неговият светъл образ, неизчерпаем оптимизъм, силен дух, граждански кураж и позиция в името на България ни задължава да го следваме и когато не е между нас! Почивай в мир, Краси!", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Станимир Пеев, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси": Напусна ни един забележителен родолюбец, журналист, писател, общественик

Напусна ни един забележителен родолюбец, журналист, писател, общественик — човек, който остави светла диря у всички, които го познават и са работили с него. Това се посочва в съболезнователен адрес от името на председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев и на Агенцията."Напусна ни един забележителен родолюбец, журналист, писател, общественик — човек, който остави светла диря у всички, които го познават и са работили с него. Автор на книги и задълбочени публикации по проблемите на Македония, Западните Балкани, националната сигурност и българската военна история.
Създадените от него първа българска частна информационна агенция "Фокус" и верига от радиостанции са не само еталон за изключителен професионализъм, но и пример, че може да се прави друг тип журналистика — бърза, адекватна и достоверна. Поклон пред светлата му памет!", се посочва в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов: Красимир Узунов е личност с огромен авторитет и професионализъм, родолюбец, пазител на българщината и историческата истина

Красимир Узунов е личност с огромен авторитет и професионализъм, родолюбец, пазител на българщината и историческата истина. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.
"С огромна болка се разделяме с един прекрасен приятел и човек, отдал целия си живот в служба на патриотизма, армията и България. Личност с огромен авторитет и професионализъм, родолюбец, пазител на българщината и историческата истина. Красимир Узунов ще живее завинаги в сърцата ни!", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Радка Лъвчиева-Иванова: Велико дело остави Красимир Узунов, загубихме велик човек, който милееше за България

Велико дело остави Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Радка Лъвчиева-Иванова, дъщеря на Стамат Лъвчиев, боец от 11-ти пехотен Сливенски полк, участвал в Първата световна война и в битката при Каймак-Чалан. Тя научава от радиото вестта за кончината на Красимир Узунов, с когото се е срещала при представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ във Видин. „Цял ден за него си мисля. Велика работа направи с книгата си „Каймакъ-Чаланъ“ и велико дело остави Красимир Узунов. Няма никога да го забравя. Четох неговата книга и пред очите ми беше баща ми с неговите спомени за Каймак-Чалан. Той записа песента за Каймак-Чалан, изпълни я покойната ми сестра Тодорка. Загубихме велик човек, който милееше за България, загубихме нещо много скъпо“, каза Радка Лъвчиева.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция „Фокус“
Проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен: Ще запомним Красимир Узунов като радетел на българщината, който отдаде сърцето си на българската национална кауза

С дълбока покруса приех вестта за внезапната кончина на г-н Красимир Узунов и поднасям моите искрени съболезнования. Това се посочва в съболезнователен адрес от името на проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен. „Загубихме един истински българин, патриот, посветил живота си на България. Ще запомним Красимир Узунов като радетел на българщината, който отдаде сърцето си на българската национална кауза. Скърбим заедно с Вас, за човека, който ще остане в съзнанието на всички нас със своята честност, принципност и всеотдайност. Поклон пред светлата му памет!“, се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: За нас остава тежката длъжност пред съвестта ни и пред него да помогнем, за да не остане в забвение това, което Красимир Узунов правеше за България

Непоправима е загубата, която преживяват тези дни хората, близки до Красимир Узунов – неговите роднини и приятели. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Това е една тежка загуба на човек и приятел, родолюбец, изключителен ум, талант на журналист, историк и най-вече голям българин и искрен приятел”, добави Кабаиванов. По думите му тази празнина трудно ще може да се запълни оттук нататък. „Но за нас остава тежката длъжност и отговорност пред съвестта ни и пред него да помогнем, кой с каквото може и където може, за да не остане в забвение това, което Красимир – нашият приятел и голям българин, правеше за България, за българската история, за духа български, защото неговото ежедневие и работа беше свързана с това”, каза още д-р Емил Кабаиванов. Той припомня, че работата, която е вършел Красимир Узунов е била неуморна, тежка – по 18 - 20 часа в денонощието понякога. „Аз не познавам друг такъв човек, с такава енергия и умствен капацитет, с толкова знания за битки, пълководци, исторически дати и толкова влюбен в Българската армия, и в България”, каза още Кабаиванов. „Но това, което той направи през последните 25 години, ще остане в паметта ни, в паметта на всички българи, които го обичаха и го познаваха. Нека да го помним!”, добави д-р Емил Кабаиванов.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Със своите дела Красимир Узунов даваше пример що е истинско и безкористно родолюбие

Със своите дела Красимир Узунов даваше пример що е истинско и безкористно родолюбие. Това се казва в съболезнователен адрес от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Кметът определя новината за кончината на Красимир Узунов като много тъжна за цяла България, за Велико Търново и цялото ни общество. „Загубихме приятел, който милееше за българското. Защото със своите дела Красимир Узунов даваше пример що е истинско и безкористно родолюбие. За Поручика, както всички го познавахме, е трудно да се пише в минало време. Красимир Узунов бе човек с енциклопедични познания за българската история и с много голям принос за изследването на периода на Първата световна война. Със силата на словото той будеше във всички нас и в цялото общество силни чувства на национална гордост“, се казва още в писмото. Даниел Панов подчертава, че създадените от Красимир Узунов Радио и Информационна агенция „Фокус“ са еталон в българската журналистика и показват нагледно мисията на тази професия – да просвещава, образова, да бъде обективна, да следва българските национални интереси.
„С кончината на Красимир Узунов България загуби частица от себе си. Но вярвам, че колкото и да е трудно в момента, мисията му ще бъде продължена. Светла да е паметта на Красимир Узунов“, пише още в съболезнователния адрес на Даниел Панов.


Агенция „Фокус“
СЕМ: Красимир Узунов си отиде без време, той вярваше в силата на информацията и поставяше истината на първо място

Красимир Узунов си отиде без време. Това се посочва в съболезнователен адрес от Съвета за електронни медии. "Той беше голям родолюбец и истински медиен човек, който вярваше в силата на информацията и поставяше истината на първо място. Всички скърбим за загубата на един голям професионалист и човек!", пише още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Лидия Йорданова, Екзакта Рисърч Груп: Две думи описват Красимир Узунов: голям човек и голям българин

Две думи описват Красимир Узунов: голям човек и голям българин. Това каза за Радио „Фокус“ Лидия Йорданова, директор на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“. „Всеки, който се е докосвал до делото му, както и до начина му на живот, неминуемо е изпитал възхищение от неизчерпаемата му енергия и сила, от това че той беше посветил живота си на огромния и неизпълнен национален дълг към военните герои на България. Трябва да помним, че той беше човек, който не приемаше ситуация без изход. Беше отдаден на делото си, а то беше голяма кауза за България и националната памет. Той се интересуваше от това какво ще остане от военната ни слава, от героите ни за следващите поколения. Акциите му, свързани с героите и техните гробове, остават жив пример, нещо като учебник по патриотизъм за следващите поколения. Не една, две или три монографии посвети на славните моменти от военната история като хвърляше страшно много усилия в търсене на паметници на герои по различни региони. Това си беше една много сериозна изследователска дейност, която изискваше цялото му време и енергия. Представете си колко много е било всичко това, като се добавят и Радио и Агенция „Фокус“. Той води един много смислен живот, изживян на много високи обороти, които хората рядко могат да осъществят. Лек път към светлината“, каза още Лидия Йорданова.


Агенция „Фокус“
Бриг. ген. Явор Матеев: Всяка една минута, прекарана с Краси Узунов, е била като час по история

Всяка една минута, прекарана с Краси Узунов, е била като час по история, това ще остане в съзнанието ми. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили. „Краси както живя и работи, така си и отиде. С гръм и трясък живя, с гръм и трясък си отиде”, добави Матеев. Той го определи като „голям приятел, с чувство за хумор, правдивост и истинност. „Това, че е голям родолюбец и голям българин, убеден съм, че всички го знаят. България загуби един истински човек и родолюбец, който знае как да обича и работи за Родината си”, каза още бригаден генерал Явор Матеев. По думите му в душите и сърцата на всеки, с който е работил и общувал Красимир Узунов, ще остане огромна празника. „Без него и обществото няма да е същото. Убеден съм, че всички ще го пазят в сърцата си само с хубави и истински моменти”, каза още Явор Матеев. Той добави, че вчера по време на военно мероприятие военнослужещите от Специалните сили са свалили шапки, за да му отдадат нужната почит. Бригаден генерал Явор Матеев отбеляза още, че Красимир Узунов винаги го е вдъхновявал за много неща в най-новата ни военна история на България. Негова е заслугата за това да се възроди празникът на Специалните сили. „И за Каймак-Чалан направи така, че хората да знаят какво се е случило там”, добави Матеев. По думите му много са примерите за това как Узунов е вдъхновявал всички. „Да не говорим за това как хората го слушаха навсякъде, където той разказваше военната ни история. Той имаше тънкото чувство да пленява хората с такива разкази и моменти от нашата история, които досега са били крити, цели поколения не ги знаят. Той правеше това със знание и умение”, каза още Явор Матеев. „Дано използваме всичко, което сме научили от него”, добави Матеев.
Той посочи и заслугите на Красимир Узунов и Агенция и Радио „Фокус” за това да бъде разяснен и стане достояние до обществото Новият закон за Специалните сили и всички промени, свързани с това. „В момента нашият закон е на обществено обсъждане и съгласуване между министерствата”, каза още Матеев и добави, че ако този закон един ден стане факт, ще се каже отново хубава дума за Красимир Узунов и за неговият личен принос.
„Това, което той е изградил и постигнал досега, трябва да се пази и надгражда”, добави бригаден генерал Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Проф. Стати Статев, ректор на УНСС: Красимир Узунов беше широкоскроена и ерудирана личност, той не правеше компромиси със съвестта и професионалните си принципи

Красимир Узунов беше широкоскроена и ерудирана личност, той не правеше компромиси със съвестта и професионалните си принципи. Това се посочва в съболезнователен адрес от ректора на УНСС проф. Стати Статев. „Напусна ни един голям патриот и истински родолюбец, за когото работата за Отечеството беше призвание, дълг и кауза, на която служеше с отдаденост и за която се раздаваше убедено и от сърце", посочва проф. Статев.
„Краси беше широкоскроена и ерудирана личност. Офицер от Българската армия, писател, журналист, общественик, той не предаваше истините, в които вярваше. Не правеше компромиси със съвестта и професионалните си принципи. Беше почтен партньор, мъж на честта, верен приятел, добър човек. Поклон пред светлата му памет!", се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Красимир Узунов беше личност с огромен обществен авторитет, дължащ се на неговата значима научна, изследователска и организаторска дейност

Красимир Узунов беше личност с огромен обществен авторитет, дължащ се на неговата значима научна, изследователска и организаторска дейност. Това написа кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов в съболезнователен адрес.
„Като журналист, военен историк и запасен офицер, по уникален начин събираше факти, обобщаваше и съхраняваше българската историческа памет. Той беше човек, който милееше за родината и разпалваше пламъка в народното огнище. Плодовете на неговия труд и творческа работа ще останат завинаги като стълб за последваща научна дейност в съхраняването на българската военна история“, отбелязва д-р Кабаиванов.
„Загубихме един трудолюбец, който през целия си живот работеше за България, за чистотата на българския дух, за гордостта да бъдем българи и да пазим своето героично и славно минало. Тази загуба е тежка, но ние, които бяхме негови приятели и съмишленици ще го помним цял живот. Пред нас стои отговорността да продължим делата му, защото България има нужда от тях. Смъртта на Красимир Узунов е голяма загуба за цялото общество. Поклон пред светлата му памет!“, пише още кметът на Карлово.


Агенция „Фокус“
Проф. Георг Краев, фолклорист: Красимир Узунов беше един от малкото, които посвещават живота си на Родината

Красимир Узунов беше един от малкото, които посвещават живота си на Родината. Това каза за Радио „Фокус“ фолклористът проф. Георг Краев. „Познанството ми с Красимир Узунов е много отдавна - той беше млад и по същия начин, както и до вчера напорист, оптимист, с едно невероятно чувство за хумор. Той беше с мениджърска страст в името на България, малко са хората като него, които посвещават живота си на Родината. Трудно ми е да говоря, но той ще остане в спомените ми с веселбата. Аз вярвам, че той гледа от горе и се чуди какво точно правим, защо го правим и дали ще продължим да правим онова, което той успя да направи. Царство му небесно“, добави той.


Агенция „Фокус“
Владимир Писанчев, Генерален консул в Солун: Следата, която Красимир Узунов оставя е незаличима - неговите енергия и дух, ерудиция и чест са видими в българското пространство

С болка приехме вестта за кончината на Красимир Узунов - един изключителен Човек, Патриот и Журналист. Това пише в съболезнователен адрес генералният консул на Република България в Солун Владимир Писанчев. „Следата, която той оставя, е незаличима: неговите енергия и дух, ерудиция и чест са видими в българското пространство. Ще бъдем пак заедно, Поручик, на Каймак-Чалан.
Почивай в мир, приятелю!“, добавя той.


Агенция „Фокус“
Доц. Юрий Проданов: Във всичко, което Красимир Узунов създаде, виждам почерка на човек, който има отговорност към хората край себе си и към обществото

Във всичко, което Красимир Узунов създаде, виждам почерка на човек, който има отговорност към хората край себе си и към обществото. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен доц. Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. „Първата ми среща с Красимир Узунов е в 1985 година. Бяхме млади журналисти в началото на своята професионална кариера. Беше млад, красив, синеок лейтенант, с който често се срещахме в Шумен. Още тогава той проявяваше изключителен интерес към работата на журналистите, към медиите. И когато по-късно създаде и постави началото на Агенция „Фокус“ и Радиоверига „Фокус“ това за мен беше някак си съвсем естествено развитие на неговия професионализъм в това отношение“, каза доц. Проданов.
Той отбеляза ролята на „Фокус“ и като обществена медия. „С изключително силен интерес към историята, към културата, към образованието. Всички тези проблеми персонално и лично вълнуваха Краси Узунов през неговия живот. Медия, която изключително добре познава и разказва какво се случва на Балканите, което се явява един международен профил, изключително необходим на българската аудитория. Отчитам и насочеността към регионите. В последно време регионалните медии, притиснати от различни обстоятелства, сякаш губят позиции, от което страдат точно хората, които живеят далеч от големия град. Във всички тези неща, които Краси Узунов създаде, виждам този почерк на човек, който има отговорност към хората край себе си, към обществото. Ако разсъждаваш като възрожденец, ако си отдаден на тези времена - от втората половина на 19 и началото на 20 век, когато се създава днешната българска държава, то съвсем естествено е и да работиш по този начин“, каза доц. Проданов.
„Искам да пожелая на Агенция и Радиоверига „Фокус“ да бъдат силни през този период, който им предстои, защото в голяма степен личната воля и персоналните усилия на Краси Узунов са свързани с успехите на тези медии, без разбира се да подценявам професионалните екипи. Пожелавам това да се случи, защото по този начин паметта на нашия приятел Краси Узунов ще остане жива“, каза още доц. Проданов.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Д-р Антония Панева, Държавен архив - Шумен: Красимир Узунов беше патриот със силно излъчване и визия за бъдещето

В лицето на Красимир Узунов България губи един голям патриот. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен д-р Антония Панева, началник на Държавен архив - Шумен. „За мен той дори не е толкова ръководителят и лицето на една от големите медии в България, колкото един от хората, които ценяха, опазваха и популяризираха българската история. Първата ми среща с него беше на представянето на първия том на „Каймакь-Чалань” в Шумен. Признавам, че отдидох без особени очаквания, а бях разтърсена от разказа на Узунов за процеса по създаването на книгата – издирването и събирането на документите, срещите с родствениците на загиналите и уточняването на фактите. Той беше впрегнал ресурса на цялата медия, за да събере и сглоби тези късове от българската история, а впоследствие имаше и други такива инициативи. Всъщност тогава си помислих, че ако повече собственици на медии – или пък просто хора, с възможности и подобни ресурси, насочваха поне малка част от тези ресурси в тази насока – за съхраняване и популяризиране на българската история, процесите по възстановяване и изграждане на адекватно национално самосъзнание в България щяха да са на съвсем друг етап. Патриот със силно излъчване и визия за бъдещето. Такъв беше за мен Красимир Узунов. Изказвам своите съболезнования на близките и колегите му и силно се надявам след това трагично събитие Радио „Фокус” да бъде все така модел за останалите медии по отношение на популяризирането на българската история и поддържането на националната ни памет“, каза д-р Антония Панева.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Никола Чанев, областен управител на Кърджали: В лицето на Красимир Узунов България загуби голям патриот и силен мъж, който милееше за родината си

В лицето на Красимир Узунов България загуби голям патриот и силен мъж, който милееше за родината си. Това каза за Радио „Фокус“ областният управител на Кърджали Никола Чанев. „Имах честта да познавам г-н Узунов. Последно се видяхме в края на миналата година. Ще го запомня като голям родолюбец, човек, който милее за майка България и се опитваше да издигне българският дух и да подеме родолюбиви инициативи и те се получаваха. Ще го запомня като силен мъж, който милееше за възпитанието на нашите деца в дух на патриотизъм и родолюбие“, добави Никола Чанев.
Йоланда ПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Андрей Райчев, социолог: Красимир Узунов държеше на България и се носеше със своите идеи във времена, когато националната кауза не беше съвсем модерна

Красимир Узунов държеше на България и се носеше със своите идеи във времена, когато националната кауза не беше съвсем модерна. Това каза за Радио „Фокус“ социологът Андрей Райчев. “Повечето хора го помнят сега, когато стана известен, те не го помнят като млад. Той беше изключително симпатично, много амбициозно активно същество, националист в хубавия смисъл на думата-вечно за България. Той се носеше със своите идеи във времена, когато националната кауза не беше съвсем модерна, когато всички се занимаваха с новите съвременни неща. Но той още тогава държеше на думата България, даже се прочу като наивник, който все още се занимава с националната кауза във времена, когато тя не беше център на внимание. По-късно се оказа, че той е политически прав, защото това се оказа много по-важно, отколкото ни се струваше, увлечени от вихъра на европейското обновяване на България“, сподели Андрей Райчев. Той уточни, че Красимир Узунов никога не е бил антиевропеец, но от него струеше силен национализъм.
Йоланда ПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Д-р Зоран Трайчевски: Красимир Узунов беше мой голям приятел, искаше да снима филм за полк. Дрангов в Македония

Красимир Узунов беше мой голям приятел, искаше да снима филм за полк. Дрангов в Македония. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на македонския медиен регулатор д-р Зоран Трайчевски. „Още не мога да повярвам в това, което се случи, в шок съм. Предишния петък говорихме с Краси Узунов, той трябваше да дойде след няколко дни в Македония, за да снима филм за полковник Дрангов. И искаше да го водя в кръчмата „Света София“ в Охрид. И вчера се обадих да резервирам стаи в хотел и по-късно разбрах какво се е случило. Той беше голям, огромен мой приятел, с това ще го запомня. Работихме отлично заедно“, заяви Трайчевски.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Янка Господинова, кмет на Алфатар: Красимир Узунов беше кълбо от емоция, която със силата си умееше да събира, а не да разделя

Красимир Узунов беше кълбо от емоция, която със силата си умееше да събира, а не да разделя. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Алфатар Янка Господинова. „Той беше човек, ръководен единствено от българския национален интерес. Една изключителна и силно обаятелна личност, родолюбец, инакомислещ, несломим будител и водач. Краси носеше в себе си заряд, достатъчен да събуди и да накара всеки един от нас да обича и милее още повече за родината, за Отечеството ни. Преди всичко той беше достоен за уважение човек, любящ, обективен, състрадателен, подкрепящ и непримирим с несправедливостите в новото време. Неговите постоянство, последователност, хъс и енергия са заразяващи. Работохолизъм, лоялност, градивност, любов към родината са качествата, които го правят толкова голям и уникален човек“, обясни тя. Янка Господинова каза още, че в лицето на Красимир Узунов България загуби съвременен будител, патриот, родолюбец и пример за идните поколения.
Йоланда ПЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Сем. Белчеви: Загубата на Красимир Узунов е огромна, поклон пред паметта на един голям българин

Искрени съболезнования! Поклон пред паметта на един голям българин! Огромна загуба за цяла България! Това написаха в съболезнователен адрес семейство Кристина, Константин и Михаил Белчеви.

***
Агенция „Фокус“
Проф. Александър Маринов: Сътвореното от Красимир Узунов, заедно с неговите съратници от Агенция и Радио „Фокус“, е важен факт за българската обществена действителност

Сътвореното от Красимир Узунов, заедно с неговите съратници от Агенция и Радио „Фокус“, е важен факт за българската обществена действителност. Това каза за Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов. „Това наистина е тежка загуба. Поднасям съболезнования на близките на г-н Узунов. Всички сме смъртни, разбира се, но ,отвъд тленността на тялото, остават делата. Наред със скръбта и покрусата, че един човек с принос, роля и позиция си е отишъл, все пак делата остават. Бог да го прости и да му дава светлина. Да се надяваме, че се е преселил в един по-добър свят“, каза проф. Маринов.


Агенция „Фокус“
Антоанета Барес, НКИЗ: Красимир Узунов винаги е подкрепял каузата за развитие на индустриалните зони в България

Красимир Узунов винаги е подкрепял каузата за развитие на индустриалните зони в България. Това е написала в съболезнователен адрес изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) Антоанета Барес. „Приемете искрените ни съболезнования за загубата на Красимир Узунов, наш партньор, скъп приятел и човек, който винаги е подкрепял каузата за развитие на индустриалните зони в България. Искрено сме благодарни за съдействието и разбирането, които сме срещали в негово лице, в качеството му на собственик на Радиоверига и Агенция "Фокус". Поклон пред светлата му памет!“, пише Антоанета Барес.


Агенция „Фокус“
Евродепутатът д-р Андрей Ковачев: С Красимир Узунов многократно съм обсъждал въпросите, свързани с нашите сънародници извън пределите на Отечеството и съм се вслушвал в полезните му съвети

С голяма мъка научих за кончината на Красимир Узунов, български патриот и родолюбец, човек отстояващ истината. Това се посочва в съболезнователен адрес по повод кончината на Красимир Узунов от евродепутатът д-р Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент (квестор), заместник-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата (ГЕРБ). "С г-н Узунов многократно съм обсъждал въпросите, свързани с нашите сънародници, останали извън пределите на Отечеството, и съм се вслушвал в неговите полезни съвети на човек, знаещ изключително много за тази част на света и историята. Моля, изпратете моите най-дълбоки съболезнования до семейството, близките, приятелите и колегите на г-н Красимир Узунов.
Бог да го прости! Вечна му памет!", посочва още д-р Ковачев.


Агенция „Фокус“
Мишо Йорданов, историк: Красимир Узунов бе от хората, за които важи максимата: „Не е важно колко години живееш, а какво оставяш след себе си“

Красимир Узунов бе от хората, за които важи максимата: „Не е важно колко години живееш, а какво оставяш след себе си“. Това каза за Радио „Фокус“ военният историк Мишо Йорданов. „Красимир Узунов бе възпитаник на артилерийското ни училище и го познавам още като курсант. Тогава той бе с поетична душа. Участваше в литературен кръжок „Христо Смирненски“. Още оттогава си личеше дарбата и талантът на това момче. След присвояването на офицерското му звание, ние също имахме допирни точки. Когато аз завърших академията и се върнах във Военното училище, той вече беше секретар на Комсомолската организация в Сержантското училище. Службата ни сблъска отново да бъдем заедно на един фронт с него. Тогава още по-силно разбрах, че за него офицерската професия като че ли става тясна. По-късно като старши лейтенант той отиде във военната редакция на телевизията и може би оттам му остана и прякорът Поручика, защото като старши лейтенант той се и уволни. Даде простор на едно ново поприще. Той започна да се занимава с журналистика. Започна да се занимава като един изследовател на македонското направление, а по-късно неспокойната му душа го накара и го застави като че ли да стане основател на първата частна информационна агенция, която дори днес има и радиоверига – „Фокус“, която всички познаваме“, каза той. Йорданов каза още, че Узунов е започнал службата си в Шумен. От там също има колеги, които са се обадили, за да изкажат съболезнованията си. Историкът изказа съболезнованията, на неговите преподаватели, приятели, на ръководителя на литературния кръжок, при който ръководител Узунов е прописал. „С книгите, които написа в последно време, с онова, което остана, той действително ще живее дълго, дълго, след като сме го изгубили“, каза още той и добави, че Красимир Узунов е бил добър човек с чувство за хумор и невероятно отношение.
Цоня СЪБЧЕВА


ТАСС: Почина основателят на българската информационна агенция "Фокус"
Българският историк и журналист, основател и собственик на информационна агенция "Фокус" и едноименната радиомрежа Красимир Узунов почина в София на 56-годишна възраст, предава руската държавна агенция TACC.
"Напусна ни велик човек и патриот, посветил живота си на България", написа държавният глава на България Румен Радев в съболезнователния си адрес.
"Кончината на Красимир Узунов е неизмерима загуба за България. Създадените от него агенция и радио "Фокус" винаги са били в центъра на събитията, обективно отразявайки всички важни новини от България и целия свят", написа на свой ред посланикът на Руската федерация в страната Н.пр. Анатолий Макаров, изразявайки съболезнования към близките на журналиста.
Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция „Фокус“
Мариела Пчелинска: Красимир Узунов разви в годините брилянтни вдъхновения и перспективи, изгради и утвърди заслужения авторитет на най-мощната информационна машина в България

Деен, неуморен, енергичен, вдъхновен и вдъхновяващ, винаги воден от нови, ярки идеи и чувство за чест, дълг, родолюбие и отдаденост на каузи. Смел и проникновен за истината, за човека, за миналото, за бъдещето, търсещ устои и алтернативи, и влизащ в битки с размах, дълбочина и мащаб. Това написа Мариела Пчелинска – един от първите редактори в Агенция „Фокус“.
„Такъв бе и ще остане за мен Краси Узунов на старта на Агенция „Фокус” в първата година от създаването й, когато имах честта да работим заедно и всеки ден бе белязан от нови вдъхновения и перспективи, родени с неподражаема широта на мисълта и действието“, пише Пчелинска.
„Брилянтни вдъхновения и перспективи, които в годините той неотклонно разви дисциплинирано, последователно и творчески, като изгради и утвърди заслужения авторитет на най-мощната информационна машина в България! Респект и поклон!“, написа още тя.


„Канал 5“ (Македония): Почина „отличният познавач на региона и българо-македонските отношения“ Красимир Узунов
Скопската телевизия „Канал 5“ предава новината за внезапната смърт на собственика на Информационна агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, като го определя като „отличен познавач на региона и на българо-македонските отношения“.
Телевизията припомня, че „Фокус“ е първата частна информационна агенция в България, основана през 2000 г. Четири години по-късно в ефир тръгна и Радио „Фокус“, „за да се превърне в най-голямата българска радио мрежа, която в момента има 59 радиостанции и 15 регионални офиси“.
„Канал 5“ подчертава, че Красимир Узунов е автор на стотици публикации и книги за Македония, Западните Балкани и националната сигурност.
Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция „Фокус“
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Красимир Узунов направи всички възможно да се чува българският език и слово в територии, населявани от българи

Красимир Узунов направи всички възможно да се чува българският език и слово в територии, населявани от българи. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Тежка загуба е преждевременната и внезапната смърт на г-н Красимир Узунов, защото той на първо място беше голям българин, родолюбец и всичките си сили ги отдаваше затова да работи за България. Той припомняше най-славните страници в българската история, като твореше запомнящи произведения, свързани с Първата световна война и направи всичко възможно да се чува българският език и българското слово в териториите, където има българи – Украйна, Молдова, Беломорието, Одринско и Македония“, посочи Кабаиванов. „Той беше искрен приятел, силен по дух, със страхотно аналитичен ум, и малко такива българи имаме“, отбеляза той. „Всеки ден от тук нататък ние ще усещаме неговата загуба. Той ще ни липсва, не само на нас, които бяхме негови приятели, но и на всички, с които той контактуваше, защото такъв човек не се забравя. Аз ще го помня, докато съм жив, с тези му качества-сила на духа, голям българин, голям родолюбец. Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!“, коментира кметът на община Карлово.


Агенция „Фокус“
Ангел Найденов: Ще помня Красимир Узунов като човек с енциклопедични познания за бойната ни история, като родолюбец, милеещ за България и Армията

Ще помня Красимир Узунов като човек с енциклопедични познания за бойната ни история, като родолюбец, милеещ за България и Армията, с вдъхновяващи идеи и начинания, утвърждаващи достойнството и честта на българското войнство! Това написа Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната във "Фейсбук". „Бог да го прости и да успокои душата му! Искрени съболезнования“, написа още Ангел Найденов.


Агенция „Фокус“
Омбудсманът Мая Манолова: Красимир Узунов беше истински приятел и родолюбец, ужасно много ще ми липсва

Красимир Узунов беше истински приятел и родолюбец, ужасно много ще ми липсва. Това каза за Агенция „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. „Господ прибра при себе си човек, който имаше какво да казва на хората и още много какво да направи. Истински приятел, истински родолюбец, истински отдаден на „Фокус“. Не мога да си спомня случай, в който да съм му се обадила и той да е бил някъде другаде, а не в Агенцията. Ужасно много ще ми липсва. Прощавай, приятелю“, отбеляза Мая Манолова.Агенция „Фокус“
Илия Чернев - внук на подофицер, преживял Каймакчаланската епопея: Празнината, оставена със загубата на Красимир Узунов, ще бъде непреодолима

Моля, приемете съболезнования за неочакваната загуба на блестящия "Хусар на Духа" и наш "Каймак-Чалан - гуру" - незабравимия "поручик Узунов" (както със симпатия го наричаха всички патриоти, увлечени от неговия изследователски устрем и безапелационно устояване на историческите му тези). Това се посочва в съболезнователен адрес от Илия Чернев - внук на подофицер, преживял Каймакчаланската епопея. „Празнината, оставена със загубата на Красимир Узунов, ще бъде непреодолима, но все пак се надяваме, че поклонението на Каймак-Чалан '2019 г. ще премине и под знака на „Каймакчаланския първопроходец“. Бог да го прости", се казва също в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Меглена Кунева: Делото на Красимир Узунов в областта на българската журналистика ще остане

Това, което Красимир Узунов е правел в областта на българската журналистика е нещо, което ще остане. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-министър председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси в периода 2014 – 2017 г. и бивш европейски комисар Меглена Кунева. „Искрени съболезнования на семейството и на колегите на Красимир Узунов. Много пъти сме работели заедно, в много събития през последните години, дори мога да кажа повече от десетилетие. Те са били свързани както с членството на България в Европейския съюз, така и с преговорите и многобройните интервюта, където той ме е канел мен или хора от моя екип, за да спомогнем да се разбере по-добре процесът и да се чуят различни мнения и открити въпроси. Желая на всички негови колеги да продължат работата в тази насока, защото за него това би имало най-голямо значение“, каза Меглена Кунева.
Ирина ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Инал Плиев: Споменът за Красимир Узунов ще остане завинаги в сърцата на всички, които го познаваха както в България, така и далеч извън пределите й

Споменът за Красимир Узунов ще остане завинаги в сърцата на всички, които го познаваха както в България, така и далеч извън пределите й. Това казва в съболезнователен адрес Инал Плиев, заместник-председател на Южноосетинско-българското дружество за приятелство. "Дълбоко скърбя и изразявам съболезнования по повод преждевременната кончина на изключителен български историк и журналист, основател и собственик на Информационна агенция и Радиомрежа "Фокус". С информационната агенция "Фокус" започнахме тясно сътрудничество по време на създаването в Южна Осетия на Южноосетинско-българското дружество за приятелство в началото на 2000-те години. В същото време бях ръководител на Информационния отдел на южноосетинската част на международната Съвместна контролна комисия за уреждане на грузино-осетинския конфликт, в който участваха равноправни представители от Русия, Грузия, Северна Осетия и Южна Осетия с участието на ОССЕ. Информационна агенция "Фокус" прояви жив интерес към хода на разрешаването на конфликта и често взимаше от мен интервюта по проблематиката. Впоследствие, след войната, през 2009 г. имах щастието и лично да общувам с този изключително културен, високообразован, интелигентен човек, истински патриот на България, в неговия личен кабинет. Такива хора като Красимир Узунов предизвикват уважение и любов към България и българския народ на недосегаеми висоти", заявява Инал Плиев.
"По въпроса са отразяване на грузинско-осетинския конфликт информационна агенция "Фокус" се показа като честно, принципно, обективно, заслужаващо уважение средство за масова информация. За това немалка е заслугата на трудовия колектив, на първо място - на ръководителя и собственика му, уважавания Красимир Узунов. Споменът за Красимир Узунов ще остане завинаги в сърцата на всички, които го познаваха както в България, така и далеч извън пределите й", се посочва още в съболезнователния адрес.Агенция „Фокус“
Посолство на България в Северна Македония: Свеждаме глави пред паметта Красимир Узунов - личност, оставила следа в политиката, икономиката и туризма, историята и културата на България

Дипломатическият състав на посолството на Република България в Скопие с дълбока болка и покруса научихме новината за преждевременната кончина на достойния българин, опитен политически анализатор на региона, хронолог на българската бойна слава през ХIХ - ХХ век, дарител и активен радетел на нашата кауза сред българските общности в чужбина Красимир Узунов. Това се казва в съболезнователен адрес от посолството на Република България в Република Северна Македония. Посолството поднася своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на покойния. "Свеждаме глави пред паметта на една личност, оставила следа в политиката, икономиката и туризма, историята и културата на България през последните години. Може би Поручикът вече е при своите кумири Дрангов, Каварналиев...", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Ген. Чавдар Червенков: Няма аналог в страната на това, което направи Красимир Узунов в областта на информацията

Няма аналог в страната на това, което направи Красимир Узунов в областта на информацията. Това каза за Агенция „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи. „Това е гръм от ясно небе. Все още не ми се вярва, че това е истина. В такива случаи, когато става въпрос за хора, които много добре познаваш и си работил дълги години. Аз пак ви казвам, не ми се вярва, струва ми се, че е станала грешка. Очевидно срещу съдбата и природата не може да се върви“, посочи той. „Аз го познавам още от 1990-1991г., когато започнаха събитията и така нареченият Преход. Хванах го съвсем млад, офицер, енергичен и винаги усмихнат, находчив, и както повечето от нас тогава - на кръстопът. Когато той работеше във вестник „Народна армия“, поддържахме непрекъснат контакт, защото тогава и аз бях в центъра на събитията, които касаеха армията по онова време. Той много добре отразяваше събитията. Очевидно журналистиката му е била в гена, защото независимо, че имаше перипетии, характерни за периода, особено в началото на Прехода, в крайна сметка той намери своето амплоа в областта на информацията и се получи това, на което всички сме свидетели - Агенция и Радио „Фокус“, коментира ген. Червенков. „Жалко за това, което се случи. В такъв период и в този момент, трудно може да се намерят точните думи, трябва да мине малко време, но ми се струва, че докато той се занимава в тази област, като имам предвид пътя, който мина, как започна със събиране на изрезки от вестниците и лепене и разпространени в едно жилище, докато оживее тази идея за информационната агенция. Очевидно това му беше целта. Той успя да напипа, това от което има нужда обществото в този период и създаде един много интересен и добре посрещнат, широко търсен продукт“, отбеляза генералът. „Надявам се, това, което е направено да продължи да работи, защото така като гледам няма аналог, това което той направи в областта на информацията. Може би трябва да мине време да го възприемем като факт, но аз няма да го забравя никога. Винаги са ми пред очите онези първи години, трудни и сложни и оптимизмът, с който беше зареден и предаваше и на нас“, разказа още той.


Агенция „Фокус“
Димитър Георгиев, ДАНС: С кончината на Красимир Узунов България загуби ярка и силна личност, истински родолюбец и пазител на българщината

С кончината на Красимир Узунов България загуби ярка и силна личност, истински родолюбец и пазител на българщината, отдаден с ум, душа и сърце на националната кауза. Поклон пред паметта му! Това посочва председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев в съболезнователен адрес.


Агенция „Фокус“
„Конгрес на българите в Украйна“: Красимир Узунов е един от първите българи, които изграждат информационни мостове между България и българските общности по света

Красимир Узунов е един от първите българи, които изграждат информационни мостове между България и българските общности по света. Систематичното осветяване на живота на българите в Украйна се превърна традиция и даде възможност да се чуе гласът на нашата общност в България. Това се посочва в съболезнователен адрес от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ по повод внезапната смърт на Красимир Узунов – собственик и ръководител на най-голямата в България Радио верига и Информационна агенция „Фокус“.
От организацията припомнят, че освен отразяването на актуалните новини за българите с чужбина, Красимир Узунов разкри честота на Радио „Фокус“ в Молдова, като разпространението на сигнала стига и до българите в южната част на украинска Бесарабия. „Информационна агенция и Радио Фокус са били медийни партньори на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“ в организирането на изложба на стари снимки в над 15 града в България през 2014 и 2015 година“, се казва също в съболезнователния адрес.
От „Конгрес на българите в Украйна“ посочват също, че Красимир Узунов е символ на родолюбие чрез дела. „Той успешно популяризира патриотизъм чрез нашата история в национален ефир. Неговата смърт е голяма загуба, както за българската журналистика, така и за поддържката на пламъка на българщината сред нашите сънародници. Вечна памет“, заявяват от организацията.


Агенция „Фокус“
Кметът на Сливен Стефан Радев: Цялата дейност на Красимир Узунов беше свързана с това да се познава българската история и да не се забравят факти от нея

С дълбока скръб научих за внезапната и ненавременна загуба на Красимир Узунов. Отиде си истински българин и добър човек. Това написа кметът на Сливен Стефан Радев в съболезнователен адрес.
„Отиде си истински българин и добър човек. Цялата дейност на Красимир Узунов беше свързана с това да се познава българската история и да не се забравят факти от нея. Държеше на честността и прозрачността. На тази основа създаде и „Фокус“. Дълбок поклон!", написа още той.


Агенция „Фокус“
Георги Апостолов, зам.-ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“: Красимир Узунов бе прекрасен, откровен, чист човек, който през годините е отстоявал българската духовност и българските идеали

Красимир Узунов бе един прекрасен, откровен, чист човек, който през годините е отстоявал българската духовност и българските идеали. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Георги Апостолов, зам.-ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Ние като всички останали сме изключително шокирани от тази трагична новина, защото през годините с Агенция „Фокус“ сме работили прекрасно. Работим на едно поле – на българската духовност и на истината, така че в много случая Агенция „Фокус“ е била нашият глас и нашият партньор за всички благородни каузи, които Красимир Узунов отстояваше през живота си. Затова най-напред бих искал да изкажа нашите най-искрени съболезнования първо към семейството му и след това към второто му семейство – Вие от Агенция и Радио „Фокус“, които работихте най-пряко с него. За нас това е една изключително болезнена загуба“, каза още Георги Апостолов.
Натали СТЕФАНОВА


Агенция „Фокус“
Пламен Цонев, Факултет на НВУ - Шумен: Красимир Узунов беше честен и безкористен българин

„Не само ние, приятелите на Красимир Узунов, а цяла България загуби днес един истински човек“. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Пламен Цонев, от шуменския факултет на Национален военен университет (НВУ) „Весил Левски“. „Познавам Красимир Узунов още като младши офицер, бяхме заедно и когато създавахме първия клуб на Офицерска легия „Раковски“ в Шумен. Той беше честен и безкористен българин. Родолюбец, патриот, радетел за всичко българско. И като офицер, и като журналист той чертаеше пътя на сближението с Македония. Днес загубихме приятел на всички - на българи, и на македонци. Рядко се срещат хора като него - човек с активна позиция, човек, който не изневери на нравственото“, каза Пламен Цонев.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Регионален исторически музей – Благоевград: С внезапната смърт на Красимур Узунов, България загуби един истински родолюбец и патриот, един добър човек и съмишленик

Дълбоко сме потресени от загубата на уважавания от всички българи Красимир Узунов. Шокирани сме от тъжната новина за кончината му и всички ние дълбоко скърбим за него. Това се посочва в съболезнователен адрес от Регионален исторически музей – Благоевград по повод смъртта на президента на Агенция и Радиоеврига „Фокус“ – Красимир Узунов. „Изказваме най-искрени съболезнования и съчувствие към неговите близки, роднини, приятели и колеги за тежката и непоправима загуба. С внезапната смърт на г-н Узунов, България загуби един истински родолюбец и патриот, един добър човек и съмишленик. Поклон пред светлата му памет!“, се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция „Фокус“
Проф. Георги Близнашки: Красимир Узунов беше истински патриот и българин, отдаден на каузата за единението на българската нация

Красимир Узунов беше истински патриот и българин, отдаден на каузата за единението на българската нация. Това каза за Агенция „Фокус“ бившият служебен премиер и професор по конституционно право проф. Георги Близнашки. „Това е една внезапна, много тежка загуба за всички, които го познаваха и обичаха. Той беше голям патриот, истински българин, отдаден на каузата за единението на българската нация, не само вътре в страната, но и извън нея. Той положи огромни усилия за приобщаването на българите от Македония, Гърция и други краища към духовния живот на България. От него ще останат ценни книги в историята на военното дело и културата на страната. Може само да се съжалява, такива българи не се раждат често“, отбеляза проф. Близнашки.


Агенция „Фокус“
Кметът на Смолян Николай Мелемов: Красимир Узунов оставя у мен незаличим спомен за човек на честта и почтеността

С дълбока скръб узнах тъжната вест за внезапната кончина на големия професионалист и приятел Красимир Узунов, собственик на Агенция и Радиоверига „Фокус“. Това се казва в съболезнователен адрес от кмета на Смолян Николай Мелемов. „В такива моменти, думите сякаш губят силата си и колкото и красиво да ги наредим не е достатъчно, за да изразим цялото си преклонение пред личността с висок обществен авторитет, пазител на българската история, журналист и родолюбец. Красимир Узунов оставя у мен незаличим спомен за човек на честта и почтеността. Дълбок поклон пред светлата му памет!“, посочва Николай Мелемов.


Агенция „Фокус“
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков: Красимир Узунов създаде информационна институция, отдадена на родолюбивите идеали

Красимир Узунов създаде информационна институция, отдадена на родолюбивите идеали. Това посочва председателят на Сметната палата Цветан Цветков в съболезнователен адрес по повод на неочакваната загуба на Красимир Узунов. „Болката ни е голяма, защото неочаквано и тихо ни напусна един предан на професията си, принципен и достоен човек и наш съмишленик. Красимир Узунов не само превърна Информационна агенция „Фокус“ в институция за бързи и истински новини, но и възроди изконните български идеали за родолюбие, свобода и просвета. Работеше с много хъс, с разбиране към другите и със сърце за нашето Отечество България! Най-искрени съболезнования от името на Сметната палата на Република България и от мое име на семейството му и на екипа на Агенция „Фокус“! Почивай в мир!, казва още Цветан Цветков.

Агенция „Фокус“
Генчо Генчев, кмет на Свищов: Благодаря на Красимир Узунов за съветите, за уроците и за приятелството му със Свищов

Срещите с Красимир Узунов остават незабравим спомен за мен. Това написа в съболезнователен адрес до близките и колегите на Красимир Узунов, собственик на Агенция и Радиоверига „Фокус“ кметът на Свищов Генчо Генчев. Той изказа съболезнования за загубата от свое име и от името на екипа на местната администрация. „Имах шанса, щастието, удоволствието и честта да познавам лично Красимир Узунов. Срещите с него за мен ще останат незабравими спомени. Разговорите ни бяха жизнеутвърждаващи уроци по родолюбие, национална чест и достойнство. Съвместните ни инициативи бяха плод на будната му национална принадлежност, ярко изявения му патриотизъм и енциклопедичните му познания. Силно изразената му родова принадлежност, остави дълбок печат в неговия жизнен и професионален път. Благодаря му за съветите, за уроците и за приятелството му със Свищов! Работата с него ме научи на професионализъм и ми носеше удовлетворение. Срещите си с него ще помня винаги и ще ми липсват.“, се казва още в писмото.

Агенция „Фокус“
Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: Днес България, родната ни журналистика и „Фокус“ загубиха един честен и принципен човек

Днес България, родната ни журналистика и Информационна агенция „Фокус“ загубиха един честен и принципен човек. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Виктор Янев, областен управител на Кюстендил. „Поднасям своите искрени съболезнования на близките му! Поклон пред паметта му и нека да почива в мир!”, каза Виктор Янев.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Велислава Кръстева, ДПС: Приех новината за кончината на Красимир Узунов с чувство на загуба на скъп приятел, голям българин, достоен мъж, патриот и човек с визия и мисия

Приех новината за кончината на Красимир Узунов с чувство на загуба на скъп приятел, голям българин, достоен мъж, патриот и човек с визия и мисия. Това каза за Радио „Фокус“ Велислава Кръстева - народен представител и член на Централния съвет на ДПС.
„С изключителна тъга приех новината за кончината на Красимир Узунов, с изключително чувство за загуба на скъп приятел, на голям българин, на един много цветен и силен човек, достоен мъж, патриот, човек с визия и мисия“, заяви Кръстева и посочи, че е много тъжно и празно, когато си отиват такива хора.
„Буден ум, винаги изпълнен с енергия и идеи. Онзи ден си говорихме по телефона – обади ми се с идея да кара различни хора да рецитират стихове на български поети, които слушателите да трябва да разпознават. И аз ще го направя: „Аз отивам, за да се не върна, дълг отечествен зове ме в бой - дай за сетен път да те целуна и да те прегърна, сине мой!“ - стихове на Стамен Панчев. Голям си бе, Поручик. Всичко знаеш ти! Бог да го прости“, каза още Кръстева.

Агенция „Фокус“
Проф. Огнян Герджиков: Красимир Узунов беше един стойностен, ерудиран и много обективен човек

Красимир Узунов беше един стойностен, ерудиран и много обективен човек. Това каза за Агенция „Фокус“ Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер. „Аз малко се познавам с Красимир Узунов, но съм с впечатленията за един изключително ерудиран човек, в областта, в която работи. Той е много обективен и с много познания. За мен той е много стойностен човек. Много без време си отиват такива стойностни хора“, посочи той. „С него се познаваме повече от 15 години, но възможностите ни да общуваме не са били толкова големи. Това, което знам и което съм чел за него, показваше, че той е един изключително добър специалист“, коментира проф. Герджиков.


Агенция „Фокус“
Радослав Симеонов, гл. експерт по военни паметници в Министерството на отбраната: Красимир Узунов гореше на тема военна история

Красимир Узунов гореше на тема военна история. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен историкът Радослав Симеонов, гл. експерт по военни паметници в Министерството на отбраната. Той посочи, че тази вечер паметта му ще бъде почетена с минута мълчание по време на представяне в Тутракан на фотоалбума „Добруджа във войните за национално обединение“. „Мислех, пътувайки към Тутракан, как ще се обадя на Краси и ще му се похваля с това, което сме направили. Много съжалявам за неговата кончина. Не мога да повярвам още, мисля си, че някой ни заблуждава и ни пуска фалшиви новини. Но очевидно трябва да приемем факта, че той вече е при онези, за които писа - от Каймак-Чалан, от Булаир. Краси Узунов гореше на тема военна история. Едва ли има човек, който по-добре и по-сладкодумно от него може да разказва за това какво е постигнала Българската армия в Първата световна война. Имам чувството, че знаеше ден по ден, час по час какво се случва на всеки баир и във всяка долчинка какво е ставало и можеше увлекателно да разказва и да убеждава, че е голяма наша загуба, че не знаем това, което се е случвало по време на Първата световна война, и че съвременна България не го е отчела. Краси беше популяризатор, умееше да приобщи към българската история дори най-предубедения читател или зрител. Когато той говореше, залата замлъкваше и всички го слушаха в захлас, защото думите му бяха прости и истински. Няма да го забравим“, заяви Радослав Симеонов.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Кънчо Стойчев: Красимир Узунов беше човек на честта, всеки ден, ставайки сутрин, той мислеше за България

Красимир Узунов беше човек на честта, всеки ден, ставайки сутрин, той мислеше за България. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. „Трагедията е голяма. Човекът беше много читав. За мен Краси на първо място беше човек на честта. В едно нормално общество би следвало повечето хора, ако не и всичките да имат чест, но за съжаление живеем в общество, в което честта е много рядко срещана. Това беше силата на Краси. В общество, в което рядко се среща чест, той да свети с нея“, посочи той. „На второ място, той наистина е човек, за който думата „родина“ означаваше нещо. Не просто на маса с чаша в ръка, както за много българи се оказва родината, а всеки ден като стане сутрин, Краси беше от хората, които мислеха за България. Това, което правеше, той го правеше за България и това е рядкост“, коментира Стойчев. „На трето място, той беше един изключително порядъчен и талантлив човек. Той беше талантлив в журналистиката, после в предприемаческата си дейност. Краси беше доста неуморен, непрекъснато работеше. С него се познаваме чак от 30 години насам“, изтъкна още той.
Агенция „Фокус“
Проф. Генчо Начев: Красимир Узунов беше патриот и родолюбец, който не се притесняваше от политически конюнктури

Красимир Узунов беше патриот и родолюбец, който не се притесняваше от политически конюнктури. Това за Радио „Фокус“ каза директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.
„Приех вестта за кончината на Красимир Узунов с изненада и с изключително съжаление. Изненада, защото той е човек, който никога не се е оплаквал, и човек, който водеше един здравословен начин на живот. Много мъчно ми е и много трудно. В такива моменти се говори трудно, защото ми беше изключително добър приятел. Той беше човек, който казваше на бялото бяло и на черното черно. Не се притесняваше нито от политически конюнктури, нито от позицията на този, който е срещу него, за да каже какво мисли“, заяви проф. Начев.
Той посочи, че Красимир Узунов е бил патриот и родолюбец. „Много точен човек беше. Винаги, когато е могъл, на когото е могъл е помогнал. Разстроен съм, но, за съжаление, такива неща се случат. Бог да го прости. Ще остане в сърцата ни – на всички, които го познавахме. Ще го запомня с приятелството му, с откровеността. Заедно издадохме две книги. Беше изключителен човек“, каза още проф. Начев.


Агенция „Фокус“
Пламен Димитров, КНСБ: България загуби един голям патриот

С прискърбие научих за кончината на Красимир Узунов. България загуби един голям патриот, а КНСБ се прости с един истински приятел. Това се посочва в съболезнователен адрес от президента на КНСБ Пламен Димитров, изпратен от пресцентъра на синдиката.
"Ще пазим завинаги спомена за едно голямо перо и едно голямо сърце, което никога не забрави майка България. Нека написаното от него се чете и напомня на всеки сънародник, че няма нищо по-свято от Родината! От името на ръководството на КНСБ изказвам най-искрени съболезнования на семейството, колегите и близките на г-н Узунов. Дълбок поклон пред светлата му памет!", казва още Пламен Димитров.


Агенция „Фокус“
Доц. д-р Петър Ненков: Загубата на Красимир Узунов ще се отрази много на развитието на нашата военно-историческа наука

Загубата на Красимир Узунов ще се отрази много на развитието на нашата военно-историческа наука. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив военният историк доц. д-р Петър Ненков по повод кончината му. „Въпреки че не беше с академични звания, неговите знания в областта бяха големи, той бе един от най-добрите познавачи на военната ни история и на войните за национално освобождение и обединение на България", каза историкът. По думите на Ненков, със загубата на Узунов българската военно-историческа наука ще претърпи голям удар. „Не е тайна, че книгата му за Каймак-Чалан се превърна в един истински бестселър на родолюбието, на българската военна история. Той възкреси спомена за тези епични години на Първата световна война, за масовия героизъм, за храбростта и саможертвата на българските войници и офицери”, каза още Ненков. Според него, със своите многобройни публикации в наши и чужди издания, със своите книги и статии, Красимир Узунов наистина е възкресил спомена за нашите талантливи пълководци, като полк. Дрангов, който е бил един от неговите любими персонажи. „Мисля, че книгите, които той написа за 23-ти пехотен Шипченски полк, за бойните маршове на Българската армия, за славата и честта на България, за действията по време на Първата световна война на Първа конна дивизия на ген. Иван Колев и на Трета българска армия на ген. Стефан Тошев, тези негови книги и участия в публицистични предавания за съвременното положение в Македония и Западните Балкани, го очертаха като един експерт по военна история, който наистина, със своите знания, остави след себе си една ярка диря, която трудно може да бъде запълнена”, каза още Петър Ненков. „В миналото ни учеха, че нямало незаменими хора, но аз не съм съгласен с това. Има незаменими хора и един от тях е Красимир Узунов”, добави Петър Ненков.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: Ще запомня Красимир Узунов с възраждането на родолюбието – там той беше номер едно

Ще запомня Красимир Узунов с възраждането на родолюбието – там той беше номер едно. Това каза за Радио „Фокус“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
„Това е доста тежък удар и го приех лично, защото много добре се познавахме с Красимир Узунов, много добре работихме, особено в посока на българите в чужбина. В негово лице винаги съм намирал подкрепа и разумен съвет, защото той беше много добър политически анализатор – помагал ми е тогава, когато е трябвало да се вземе решение“, заяви Симеонов.
Той посочи, че Красимир Узунов е много голям българин. „И в късо време след кончината на проф. Божидар Димитров сега и той… Лоша вест за България. Ще го запомня с неговата компетентност, с неговото качество да анализира хладнокръвно всяка ситуация и да има точен поглед и преценка не само на политическите събития и на хората, които участват в политическия живот на България, но и като цяло във възраждането на родолюбието. Там той беше номер едно – с мащабната дейност по изграждане и реализиране на изнесени радио постове в другите държави, с покриването на българските общности извън територията на България. Той беше компетентен във всяко отношение човек, човек, от когото винаги можеш да получиш ценен съвет“, заяви Симеонов.


Агенция "Фокус"
Председателят на ПП АБВ Румен Петков: Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина

Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Това казва в съболезнователен адрес председателят на ПП АБВ Румен Петков.
„В този скръбен момент, приемете от мое име и от името на ПП АБВ най-искрени съболезнования. Съпричастни сме и сме до Вас в този труден за всички ни ден", казва Петков.
„Разделяме се с един забележителен човек с висок обществен авторитет. Като създател на Информационна агенция „Фокус" и най-голямата българска едноименна радиоверига, той оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Скърбим за Поручика, защото дните ни вече няма да бъдат същите. Светла му памет!", се казва още в съболезнователния адрес на председателя на ПП АБВ.


Агенция "Фокус"
Петър Бойчев, директор на Историческия музей в Тутракан: В лицето на Красимир Узунов България загуби един много достоен човек

В лицето на Красимир Узунов България загуби един много достоен човек. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Петър Бойчев, директор на Историческия музей в Тутракан. „Той беше най- добрият историк сред историците, най- близко до народа, не със сухата история, направена в кабинетите, а с историята в спомените на живи участници. Той работеше непрестанно, след първата част на „Епопея на Добруджа“, работеше по втората част. Преди две седмици се видяхме в неговия кабинет и каза, че е написал е вече 1500 страници, втора част на „Каймакъ- Чаланъ“, каза Петър Бойчев. Той говори и за помощта и подкрепата на Красимир Узунов за утвърждаването на Тутракан като град на българската бойна слава. „И ние го реализирахме с негова помощ, зае се с направата и на информационен знак, който да бъде поставен в четирите краища на града и който да говори за тази бойна слава. Млад си отиде, остави много добри дела недовършени. Българската история, българското общество, България губи голям патриот, изключителен родолюбец. За нас, историците в музеите, които работим за разпространяване и популяризиране на историята на родния край, той ни беше в голяма помощ. Срещите с него са незабравими, разказваше много интересно, с много факти, успяваше да грабне аудиторията, тя го затрупваше с въпроси, на които той отговаряще с охота“, каза Петър Бойчев. Той изрази най- искрени съболезнования по повод кончината на Красимир Узунов. Петър Бойчев посочи, че паметта му ще бъде почетена с едноминутно мълчание тази вечер при представянато на фотоалбума „Добруджа във войните за национално обединение“ в Тутракан.
Ивелина ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Райна Дрангова: Красимир Узунов беше един съвременен будител, загубата е за целия народ

Красимир Узунов беше един съвременен будител. Това каза за Агенция „Фокус“ Райна Дрангова, внучка на полковник Борис Дрангов. „Загубата е за целия народ, защото той беше един съвременен будител. Много ми е трудно да говоря за него в минало време. Той написа прекрасни книги. За него Македония не беше само кауза. Тя беше нещо, което той изживяваше с цялото си сърце. Много ми е тежко, защото много ще ми липсва, и не само на мен. Той беше един безкрайно работлив човек, отдаден на работата си. Приемаше толкова много хора и ги изслушваше. Загубата е голяма и просто нямам думи. Знам, че там, горе го очакват майка му, дядо ми, офицери и войници. Той ще намери достойно място между тях. Бог да го прости!“, каза Райна Дрангова.


Агенция "Фокус"
Юлия Цинзова, Столична библиотека: Думите са безсилни да опишем загубата на уважавания автор на стотици материали за Западните Балкани, Македония и Одринско и българската военна история

От свое име и от името на екипа на Столична библиотека изказвам своите най-искрени съболезнования по повод смъртта на вашия колега и дългогодишен наставник – Красимир Узунов. Думите са безсилни, за да опишем мъката си за загубата на дълбоко уважавания автор на стотици материали за Западните Балкани, Македония и Одринско и българската военна история, създател на първата частна информационна агенция. Това се посочва в съболезнователен адрес от Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека, изпратен от пресцентъра на библиотеката. „Освен това той беше и дългогодишен приятел на Столична библиотека. Информацията за нашите събития редовно намираше място на сайта на Информационна агенция „Фокус“ и звучеше по Радио „Фокус“. Неговите книги ще останат завинаги във фондовете на Столична библиотека на разположение на родолюбивите читатели. Столична библиотека и многобройните й читатели ще си спомнят човека и общественика Красимир Узунов. Съболезнования към семейството и близките му! Светла му памет!“, се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Димитър Делчев, „Движение България на гражданите“: Красимир Узунов бе човек с много ясен поглед върху събитията и процесите в държавата

Красимир Узунов бе човек с много ясен поглед върху събитията и процесите в държавата. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“. „Новината за смъртта на Красимир Узунов беше шокираща за мен, а предполагам и за цялата българска общественост, тъй като Красимир Узунов до последно влагаше страшно много енергия и емоция в това да поддържа една от най-големите частни радиостанции и информационни мрежи в България. По мое мнение той се справяше отлично с тази кауза, която беше възприел. Освен това смятам, че той беше човек родолюбец, който изключително добре познаваше балканските нрави и възприятия и като такъв имаше изключително точна оценка на съвременните събития“, отбеляза той. Димитър Делчев изказа своите съболезнования към семейството и близките на Красимир Узунов.


Агенция "Фокус"
Доц. д-р Валентин Китанов, ЮЗУ „Неофит Рилски“: Всичко онова, което Красимир Узунов написа през тези години, е достойно да бъде събрано в сборници, които да останат за поколенията

Най-напред искам да изкажа своите искрени и дълбоки съболезнования към семейството, близките, роднините, приятелите и колегите на Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Валентин Китанов, историк и ръководител на катедра „История“ към Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград. „Наистина, освен съмишленици по редица проблеми, по които работихме през последните 20-30 години, бяхме и много добри приятели. В такива минути е много трудно да се говори в минало време за един човек, за който нямам усещането, че си е отишъл, но искам да подчертая, че за мен Краси ще остане един от най-последователните и непримирими борци за истината за Македония в един много труден период от развитието на българската историческа наука, на българската журналистика и българската държава като цяло“, посочи той. Доц. д-р Валентин Китанов добави, че с изключително постоянство и последователност Красимир Узунов е успял да изгради буквално в рамките на няколко години един кръг от съмишленици около себе си, които денонощно са работели за каузата на Македония. „Искам да подчертая неговите големи заслуги за съхранението на българската памет, за военното минало на българската държава, за нейните военни успехи, за това, което той успя с инициативите си да възобнови като почит и преклонение пред българските воини, които са загинали във войните за национално освобождение и обединение. Не на последно място искам да кажа, че той беше един неуморим творец“, добави доц. д-р Китанов. Той посочи, че няма да изброява неговите заслуги в областта на публицистиката и историографията, но му се струва, че всичко онова, което Красимир Узунов е написал през тези години, е достойно да бъде събрано и обединено в сборници, които да останат за поколенията. „Защото в крайна сметка той е един пример за това как се защитава национална кауза и как се уважава националното достойнство, както на българите, така и на всички останали балкански народи, до чиято история той се е докоснал“, подчерта доц. д-р Китанов.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Димитър Бръчков, кмет на Петрич: България изгуби един достоен патриот и пламенен родолюбец, какъвто беше Красимир Узунов

България изгуби един достоен патриот и пламенен родолюбец, какъвто беше Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. „Той не спря пред абсолютно никакви трудности, в отстояване на историческата истина и съхраняването ѝ за поколенията. За мен Краси Узунов е съвременен будител. Като тръгнем от неговите проекти – Българските бойни знамена, Каймак – Чалан, честванията, свързани с полк. Дрангов и още редица инициативи, свързани с нашата история, дух и корен. Инициативи, на които той бе истински вдъхновител. Поклон! Няма да забравим. Човек е жив, докато са живи делата му, а Краси Узунов ще остане завинаги сред нас“, каза още той. Кметът на Петрич Димитър Бръчков изказа искрени съболезнования към семейството, родните и близките на Красимир Узунов.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Вяра Церовска, кмет на Перник: Бях силна и спокойна от това, че Красимир Узунов ми беше приятел

Бях силна и спокойна от това, че Красимир Узунов ми беше приятел. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Перник Вяра Церовска. „Аз ужасно много го харесвах и ужасно много му вярвах. Бях силна и спокойна от това, че имах такъв приятел. Той беше един мъдрец, с когото можех да говоря. Не знам просто какво мога да кажа за случилото се. Аз ще го запомня, като един умен, мъдър и много креативен български патриот. С него се познавахме от близо 3 години“, посочи тя.


Агенция "Фокус"
Антон Киссе, Асоциацията на българите в Украйна: Краси Узунов обичаше всичко българско и правеше каквото може, за да тържествува българщината по света

Краси Узунов обичаше всичко българско и правеше каквото може, за да тържествува българщината по света. Това каза за Агенция “Фокус“ президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. „Краси Узунов беше голям патриот. По-родолюбив българин е трудно да видиш – не само в България, но и извън страната. Той обичаше всичко българско и правеше каквото може, за да тържествува българщината по света. Искам да изразя съболезнования на близките му, на съпругата му и на колектива на Радио и Агенция „Фокус“. Всички наши сънародници днес тук само за това говорим“, заяви Киссе.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Ивайло Калфин: Ще запомня Красимир Узунов като човек, който се осмелява да върви срещу течението

Ще запомня Красимир Узунов като човек, който се осмелява да върви срещу течението. Това каза за Агенция „Фокус“ Ивайло Калфин, член на националното ръководство на АБВ, министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев= „Аз лично ще запомня Красимир Узунов първо като патриот, второ като неспирен търсач на новото и справедливото, и като човек, който се осмелява да върви срещу течението в защита на целите, които има. Ще липсва на цялата страна такъв човек“, каза Калфин.


Агенция "Фокус"
Георги Димов: Красимир Узунов бе истински български патриот - по призвание, по душа и по предназначение

Красимир Узунов бе истински български патриот - по призвание, по душа и по предназначение. Това се посочва в съболезнователен адрес от политическия анализатор и бивш генерален консул на Република България в Одрин Георги Димов.
„Отиде си един истински български патриот - по призвание, по душа и по предназначение. Офицер, журналист, анализатор, изследовател, писател. Голяма и непрежалима е загубата за всички нас. Потресени сме от внезапната му кончина и не искаме, не можем да повярваме, че това се е случило", посочва Димов.
„Създадените от него Информационна агенция и Радиоверига „Фокус”, са еталон не само за журналистически професионализъм, но и за обществена ангажираност и перфекционизъм – в най-широкия смисъл на думата.
Заедно с това той си спечели приживе заслужен респект със своята апостолската дейност - за съживяване и за запазване на националната ни памет и достойнство. Която дейност възприемаше като свое лично дело и кауза.
Също така със сигурност ще го запомним като водещ експерт у нас по Македония и общо по проблемите на Балканите. Неговите лични оценки и мнения са със силен резонанс. Намираха и няма да спрат да намират почва за размисъл; да провокират реакции, а изискват обяснения, да предизвикват и оправдания – нека да си го признаем…Поклон пред светлата му памет!", пише още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Красимир Узунов завинаги остава в историята като един от най-успелите български журналисти, чиято работа бе еталон за журналистиката

Красимир Узунов завинаги остава в историята като един от най-успелите български журналисти, чиято работа бе еталон за журналистиката. Това се посочва в съболезнователен адрес от извънредния и пълномощен посланик на република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова.
„С огромна тъга научих за кончината на големия български патриот Красимир Узунов. Дълбоко съм потресена от трагичната вест, макар да знам, че всяко състрадание е безсилно и бледо пред скръбта от загубата.
Напусна ни един забележителен човек, изключителен приятел, професионалист. Красимир Узунов завинаги остава в историята на журналистиката като един от най-успелите български журналисти, чиято работа бе еталон за журналистиката. Той създаде Агенция „Фокус", агенция, която показа че може да се прави адекватна и бърза журналистика, без фалшиви новини и на изключително високо ниво. Смъртта му е голяма загуба за цялата общественост", посочва Гурбанова.
“Тъжно е, когато ни напускат такива хора, тъжно е, но точно те ни завещават пламъка на техния дух, който осветява пътя ни. В такива моменти за нас остава отговорността да съумеем да запазим светлината и да не позволяваме тя да се отдалечи от нас...
Ще запазя в спомените си Красимир Узунов с голямото му и добро сърце, отдадено на работата, семейството и приятелите. Поклон пред светлата му памет!", се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Георги Икономов, кмет на Банско: Красимир Узунов винаги обичаше да казва, че в Банско ходим върху историята си, защото всички знаем колко го влечеше историята на пиринските войводи

Не можех да повярвам на новината, че Красимир Узунов е починал, вцепених се, когато прочетох тази вест. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „В момента дори не мога да си представя как е станало, каква е причината. Знам само, че тези неща идват бързо. Лошите неща винаги се случват внезапно, но просто този човек беше изключително жизнен, не спираше да бълва идеи. Той беше много енергичен, тотално отдаден на това, което върши и не мога да си представя, че така, на един път се „скри“. За мен случилото се е много тежък шок и го изживях изключително трудно. Цял ден съм подтиснат и се чувствам наистина зле“, отбеляза той. Георги Икономов добави, че не само е работил много години с Красимир Узунов, но са били и приятели. „Той винаги обичаше да казва, че в Банско ходим върху историята си, защото всички знаем колко много го влечеше този край, Македонския край и историята на пиринските войводи. Той се интересуваше от всички събития, случили се по време на Илинденско-Преображенското въстание, около Първата световна война и от всички моменти, в които в нашия край е имало борби“, уточни Икономов.
Той коментира, че в годините заедно са реализирали много идеи, повечето, от които са били на Красимир Узунов, защото са били във връзка с историята, с родолюбието. „За съжаление някои от тях не успяхме да реализираме, включително една беше в ход като имахме идеята другия четвъртък да се срещнем с него, но за съжаление нещата се случиха по съвсем различен начин. Бог да го прости и да почива в мир“, заяви Георги Икономов. Той изрази надежда, че и за в бъдеще ще продължи съвместната му работа с Агенция и Радио „Фокус“, въпреки че няма да е същото без Красимир Узунов. „Отново ще се повторя, но това вдъхновение и това умение, което той притежаваше, успяваше да увлича хората около него. Смятам, че със загубата на Красимир Узунов медийната среда в България вече няма да е същата. Другото, което беше изключително негово качество, е, че той се опираше на истината, на това да представи фактите и да представи нашата среда и родина по възможно най-добрия и светъл начин, за разлика от много други негови колеги, които правят точно обратното, търсейки жълтото“, подчерта Георги Икономов. Кметът на Банско изказа най-искрени съболезнования към близките, семейството на Красимир Узунов, приятелите и екипа на Агенция и Радио „Фокус“. „Нека почива в мир“, добави Икономов.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Юрий Асланов, социолог: Краси Узунов успя да прогледне в бъдещето в години, в които никой не вярваше в перспективата на онлайн новинарските платформи

Краси Узунов успя да прогледне в бъдещето в години, в които никой не вярваше в перспективата на онлайн новинарските платформи. Това каза за Агенция “Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов.
„С Краси Узунов бяхме приятели много отдавна, даже е неприлично да казвам откога. Нямам обяснение дори какво се е случило така внезапно. Той беше неизчерпаемо енергичен човек, непрекъснато търсещ нови полета за изява. Направи много успешно предприятие в години, в които никой не вярваше в перспективата на онлайн новинарските платформи. Но той го направи, успя да погледне в бъдещето, защото днес това е много широка практика. Краси Узунов беше първият, който се противопостави на монопола на БТА тогава като информационна агенция и много бързо спечели с бързия пренос на информацията“, заяви Асланов. „Като човек беше с невероятно чувство за хумор и с много енергия. Прекарвали сме заедно много часове, били сме заедно и в чужбина и съм го виждал във всякакви ситуации. Много четеше, не спря да се развива, да се самоусъвършенства. Тежко е да се говори“, заяви социологът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев: Красимир Узунов бе човек, чиито патриотизъм и плам разпалваха в душата на всеки национална гордост и самочувствие

Красимир Узунов бе човек, чиито патриотизъм и плам разпалваха в душата на всеки национална гордост и самочувствие. Това се посочва в съболезнователен адрес от началника на отбраната ген. Андрей Боцев. „С дълбока скръб узнах тъжната и изненадваща вест за кончината на достойния българин, родолюбец и офицер Красимир Узунов! Той посвети мащабна част от своя жизнен и професионален път на Българската армия – в образованието, завършено с отличие във Висшето военно артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен, с годините вярна военна служба и с дейността си като журналист и редактор във вестник „Народна армия“, посочва ген. Боцев.
„Като автор на стотици публикации в български и чуждестранни издания, той доказваше задълбочения си интерес и познания по проблемите на армията, националната сигурност и българската военна история. Именно те стояха в основата на неговите авторитетни печатни издания и на значимите му родолюбиви инициативи. Сред тях бе съвместното провеждане с Министерството на отбраната и с Щаба на отбраната на военна церемония и заупокойна молитва в памет на загиналите български офицери и войници в боевете на връх Каймак - Чалан през септември и октомври 1916 г. На преклонението пред нашата армия и военна история той посвети с отдаденост и дълбочина, сериозно внимание в ефира на информационна агенция и радиоверига „Фокус“, добавя ген. Боцев.
„Разделихме се с човек, когото дълбоко уважаваме като личност с безспорен обществен авторитет и професионализъм, чиито патриотизъм и плам разпалваха в душата на всеки събеседник или читател национална гордост и самочувствие! Дълбок поклон пред светлата памет на Красимир Узунов!", пише още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Ген. Кирчо Киров: Красимир Узунов беше невероятен приятел, отдаден на хората и на голямата кауза - майка България

Красимир Узунов беше невероятен приятел, отдаден на хората и на голямата кауза - майка България. Това каза за Агенция „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012. „Краси беше един изключителен българин, голям патриот и български офицер. Невероятен приятел, невероятно отдаден на хората и преди всичко на голямата кауза – майка България. Човек с визия, поглед към бъдещето, креативен подход към живота. Съществуването на Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ в този им вид е доказателство за големия му творчески потенциал“, посочи той. „Поднасям на всички роднини, близки и семейство, колегите, и на вас, на всички българи, най-дълбоката си покруса и съжаление за преждевременната кончина на този велик българин“, коментира ген. Киров. „Аз го познавам от близо 20 години, още от времето, когато беше офицер. Заедно сме работили по проекти, свързани с националните интереси на България. Красимир Узунов е човек с изключително гъвкав ум и потенциал, човек, носител на много информация, особено по проблемите в българо-македонските отношения, Западните Балкани и на Балканите въобще. Той беше с широк поглед, просто две думи – прекрасен човек. Пак повтарям, изключителен българин, голям патриот и офицер на майка България“, отбеляза ген. Киров.


Агенция "Фокус"
Огнян Златев, ЕК: Красимир Узунов ще запомним като голям българин и европеец, радетел за съхраняване на историята и за интеграция на Балканите към евроатлантическата общност

Красимир Узунов ще запомним като голям българин и европеец, радетел за съхраняване на историята и за интеграция на Балканите към евроатлантическата общност. Това се посочва в съболезнователен адрес от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. „С прискърбие научих за внезапната смърт на Красимир Узунов, собственик на Радиоверига и Агенция „Фокус“. Мислите ми в този час са със семейството и близките на Красимир. Той ще се запомни като голям българин и европеец, радетел за съхраняване на историята и за интеграция на Балканите към евроатлантическата общност. Светла му памет!", посочва още Златев.


Агенция "Фокус"
Пламен Станкулов, военен историк: Красимир Узунов остави след себе си това, което другите не свършиха за цели столетия

За Видин Красимир Узунов ще остане човекът, който намери нови факти около военния марш „Бдинци, лъвове, титани“ каза за Радио „Фокус“ – Видин военният историк Пламен Станкулов. „Не мога и не искам да повярвам, че си замина един мой колега и приятел. Той ни остави памет за българското воинство. Не мога да изброя всичко, което той написа през тези години, но за Видин той ще остане човекът, който намери нови факти около военния марш „Бдинци, лъвове, титани“. Много са нещата, които Красимир Узунов написа и с които обогати военната ни история. Красимир Узунов остави след себе си това, което другите не свършиха за цели столетия. Изказвам искрените си съболезнования на неговото семейство и на близките му“, заяви Пламен Станкулов.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция "Фокус"
Д-р Емил Караиванов, кмет на Община Асеновград: Красимир Узунов е пример за това как човек постига целите си, когато пътят до осъществяването им е ясно очертан и се следва неотлъчно

Красимир Узунов е пример за това как човек постига целите си, когато пътят до осъществяването им е ясно очертан и се следва неотлъчно. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов. „Споделям искрено дълбоката скръб от загубата на Красимир Узунов! Той е човекът, създал най-голямата информационна и радио мрежа в България. Красимир Узунов е пример за това как човек постига целите си, когато пътят до осъществяването им е ясно очертан и се следва неотлъчно", посочва д-р Емил Караиванов.
„Дълбоко уважаван и ценен, като изключителен професионалист и родолюбив българин, той бе отдаден на темата за Македония, Западните Балкани и българската военна история. Носител на много награди и отличия.
Името му завинаги ще носи почитание, пример за сила и целеустременост! Поклон пред светлата му памет!", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Първан Симеонов, политолог: Красимир Узунов беше една от последните публични фигури, които се интересуват не само от общата история, но и от общото настояще и бъдеще на България и Македония

Красимир Узунов май беше човек, който се мъчи да помирява минало и бъдеще. Това е написал в личния си профил във "Фейсбук" политологът и директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. "Красимир Узунов май беше човек, който се мъчи да помирява минало и бъдеще. Мнозина биха казали клишето: модерен родолюбец. Например, беше една от последните останали активни публични фигури, които се интересуват не само от общата история, но и от общото настояще и бъдеще на България и Македония. Вероятно е бил и чепат характер и всичко останало. Но това май става неизбежно в днешния свят. Вечна му памет!", пише Симеонов.


Агенция "Фокус"
Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна: Дейността на Красимир Узунов за запазването на българщината сред българските общности даваше много сериозен резултат сред младите хора

Изследователската дейност и ангажираност, на Красимир Узунов, свързани със запазването на българщината, традициите и обичаите сред българските общности даваше много сериозен резултат сред младите хора, като се акцентираше на патриотичното и родолюбивото възпитание. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.
„Дълбок поклон за делото на господин Узунов! Изказвам съболезнования на близките и приятелите му, на многобройния екип на Радио и Агенция „Фокус“. Загубата на господин Узунов е огромна за всички нас, за всички българи, бих казал. Не само в пределите на нашата страна. Специално за македонските българи господин Узунов беше знаме, беше флаг, беше водач на всички процеси, които се случваха там. Беше неотменим лидер. Аз го познавах още като курсант във Военното училище в Шумен. Беше изключително активен, търсещ, любознателен човек, човек с голям обществен заряд, непримирим, недоволен от постигнатото, винаги търсеше нещо ново, нещо допълнително. Човек с много големи амбиции, но амбиции не да израства по някакъв начин в служебната кариера, а да преследва свои цели и задачи. Т. е. - много последователен и целеустремен. Животът му беше посветен на възпитание в родолюбие, на грижа за българските общности извън България. С него сме работили по много въпроси, по много проекти за българите в чужбина – и за бесарабските българи, за българите в Македония. Още веднъж – дълбок поклон пред загубата на един достоен, горд българин, достоен офицер, човек на словото, творец изследовател. Внезапната му загуба оставя много тъга, много скръб у много хора. Неговото дело, неговият живот бяха изпълнени със смисъл. Той остави едно много сериозно книжовно, научно, документално наследство и развита мрежа от радиостанции, излъчващи се и в чужбина. Дано да има достойни последователи на неговото дело! Накрая искам да кажа - почивай в мир, приятелю! Бог да го прости!“, заяви зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.
Диана СТОЕВА


Агенция "Фокус"
Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък: Днес България загуби един рядко ерудиран и заявяващ открито позицията си човек

Днес България загуби един рядко ерудиран и заявяващ открито позицията си човек! Това написа във Фейсбук страницата си кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. „Един от малцината истински патриоти българи в днешно време! Голям приятел на Казанлък! Красимир Узунов обичаше Казанлък! Той беше в основата на реализирането на серия инициативи, с които да се съхрани родовата памет и да се изтъкнат редица героични събития, свързани с историята на Казанлък! Красимир Узунов беше радетел на българското!
Неговата кауза беше да помним и да не забравяме личностите, които олицетворяваха патриотичния дух и ценностите.
Загубата му днес ни прави по-самотни! Изразявам най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на Красимир Узунов и на екипа на Информационна агенция “Фокус”, посочва още кметът Стоянова.


Агенция "Фокус"
Васил Василев, НЛРС - СЛРБ: Красимир Узунов доказа своя висок професионализъм и принципност, ще продължим да мислим за него, като за един голям човек - създател, патриот и родолюбец

Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" поднася своите искрени съболезнования. Това се посочва в съболезнователен адрес от председателя на УС на НЛРС-СЛРБ.
„Имахме честта да работим с Красимир Узунов и в съвместната ни дейност той доказа своя висок професионализъм и принципност. Ще продължим да мислим за него, като за един голям човек - създател, патриот, родолюбец. Поклон пред светлата му памет!", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Петър Стоянов, президент (1997-2002 г.): Ще запомня Красимир Узунов преди всичко като добър българин и добър патриот

Ще запомня Красимир Узунов преди всичко като добър българин и добър патриот. Това каза за Агенция „Фокус“ Петър Стоянов, държавен глава на България в периода 1997-2002.
"Ще запомня Красимир Узунов преди всичко като добър българин и добър патриот. Агенция „Фокус“, която той създаде, се наложи на нашия медиен пазар, но най-важното е, че тя винаги работеше, защитавайки българските национални интереси. Бог да го прости!", каза Петър Стоянов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: Посмъртно ще наградим Красимир Узунов с най-високото отличие на Министерство на туризма

Посмъртно ще наградим Красимир Узунов с най-високото отличие на Министерство на туризма. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. „Загубата е изключително тежка и внезапна. Болката е голяма, защото Краси Узунов беше на първо място страхотен приятел и човек, който винаги се ангажираше както с проблемите на България, така и с хубавите неща“, обясни тя. Относно сектор „Туризъм“, министърът уточни, че Узунов се е старал да направи България прекрасно място за живеене. „Изключително голям патриот, с голямо сърце. Дълбоко съм покрусена от тази загуба. С него освен, че без време си отиде голям професионалист, си отива и един много добър приятел“, заяви Ангелкова.
„Посмъртно ще наградим г-н Красимир Узунов с плакета на Министерство на туризма, който е най-високото отличие на институцията, за съвместната ни работа и за всичко, което е направил, за да подпомогне изграждането на България като предпочитана туристическа дестинация“, съобщи министърът на туризма.
Мариела РУСЕВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Красимир Узунов е истински родолюбец, ще бъде сред нас с написаното, създаденото и изговореното за България и българщината

Красимир Узунов е истински български родолюбец, не просто журналист. Умишлено не използвам беше, защото и сега е сред нас и ще бъде с това, което остави, написа, създаде и изговори за България и българщинатa. Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека почива в мир, а ние да пазим оставеното от него наследство", заяви тя.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветлин Йовчев: В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, а тези които го познавахме – добър човек и приятел

В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, а тези които го познавахме – добър човек и приятел. Това каза за Агенция „Фокус“ Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски. „България загуби един голям патриот. Всички, които го познавахме изгубихме един добър човек и приятел. Само мога да изразя най-дълбоки, искрени съболезнования към неговите близки“, посочи той. „Аз от доста време го познавах, и бих казал, че имахме приятелски отношения, които нямаха нищо общо с деловата част и бизнеса. Наистина това, което научих днес ме потресе дълбоко“, коментира Йовчев.


Агенция "Фокус"
Христо Смоленов: Започвам да работя по идея за създаване на малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов пред неговата Агенция „Фокус“

Започвам да работя по идея за създаване на малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов пред неговата Агенция „Фокус“. Това каза за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм и общественик Христо Смоленов. „Краси Узунов е офицер на България, цял живот е бил Поручика и остана в този командирски строй, като един от хората, които ще ни дават личния си пример и които ще ни карат да се чувстваме също така непобедими, какъвто беше той през целия си живот“, обясни Смоленов. „Краси Узунов е личност, заради която си струва да стегнем редиците си като патриоти. Личност, за която си струва да спечелим още едно сражение и да му го посветим. Аз много ще се радвам пред неговата Агенция „Фокус“ да има малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов и започвам да работя по тази идея още сега. Струва си, да се създаде и фондация, която да продължава изследователската и публицистичната работа на Красимир Узунов, защото той създаде за духа идните патриоти няколко забележителни ориентира“, коментира той и добави, че трудът му е достоен за честта и гордостта на българската военна интелигенция. "Красимир Узунов е едно явление, което като че ли е извън времето, извън сегашното меркантилно време, извън условностите на политическата коректност. Красимир Узунов е победоносното пламъче в нашата патриотична мисъл и дело за България. Вечна му памет! Мир на праха му! Свобода на духа му! Този човек тепърва ще ни е нужен като побратим по дух", каза още Христо Смоленов.


Агенция "Фокус"
Георги Славов, кмет на Ямбол: Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността

Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Ямбол Георги Славов.
„С дълбока скръб узнах тъжната вест за кончината големия професионалист и добър приятел Красимир Узунов. Разделихме се с един прекрасен човек, когото дълбоко уважавам като личност с висок обществен авторитет. Красимир Узунов безрезервно и с чест съхраняваше спомена за величието на Българските армия. Създадената от него Информационна агенция „Фокус" се превърна в пример за медия, представяща винаги точна, бърза и обективна информация", казва още кметът Славов. „Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността. Дълбок поклон пред светлата памет на Красимир Узунов", се посочва още в съболезнователния адрес.
Агенция "Фокус"
Георги Славов, кмет на Ямбол: Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността

Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Ямбол Георги Славов.
„С дълбока скръб узнах тъжната вест за кончината големия професионалист и добър приятел Красимир Узунов. Разделихме се с един прекрасен човек, когото дълбоко уважавам като личност с висок обществен авторитет. Красимир Узунов безрезервно и с чест съхраняваше спомена за величието на Българските армия. Създадената от него Информационна агенция „Фокус" се превърна в пример за медия, представяща винаги точна, бърза и обективна информация", казва още кметът Славов. „Красимир Узунов остави у всички нас неизличимия спомен за човек на професионализма, честта и почтеността. Дълбок поклон пред светлата памет на Красимир Узунов", се посочва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
Валентин Дебочички, Регионален исторически музей – Кюстендил: Красимир Узунов имаше непресъхващ извор на идеи и приятелско отношение към всички

Красимир Узунов имаше непресъхващ извор на идеи и приятелско отношение към всички. Това каза пред Радио „Фокус“ – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. „Моите съболезнования от целия екип на Регионален исторически музей – Кюстендил към семейството, към стотиците приятели и към огромния екип на Радио и на Агенция „Фокус” за загубата на Красимир Узунов. Аз бях от хората, които имаха честта и голямото удоволствие на познават Красимир Узунов. Това, което остава в паметта ми, е удивлението от голямата му енергичност, от непресъхващия извор на идеи, от изключително приятелското отношение, способността му много близо да намира съмишленици”, посочи Валентин Дебочички. По думите му Красимир Узунов е положил огромни усилия за запазване на паметта за българските герои, за запазване и възстановяване на военните паметници извън пределите на България. Той е имал изключително отношение към културното наследство.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция "Фокус"
Христо Смоленов: Ще запомня Краси Узунов като весел, непобедим и несломим по дух воин на България

Ще запомня Краси Узунов като весел, непобедим и несломим по дух воин на България. Това каза за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм и общественик Христо Смоленов. „Веселостта му беше източник на такава енергия, с която той заразяваше своите съмишленици. Непобедимостта му идваше от много далеч, от преди векове и хилядолетия. Той носеше един от кодовете на българската национална жилавост. Този човек ми беше повече от побратим, той ми беше съюзник и аз съм се учил от него на реализъм в голямата битка. Той участва до края на живота си в тази битка и си отиде по един много специален начин, в нощта, когато българското знаме се развя на церемонията на Оскарите, от един истински патриот Димитър Маринов-актьора“, обясни Смоленов. "Той си отиде в навечерието на една голяма битка, която ние продължаваме да водим, и в която той участва със създаденото от него. Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ са оръжия на българското оцеляване и победоносно продължаване на тази многовековна държавна традиция, която имаме. Създадената от него медия е много повече от средство за масова информация, тя е средство за закаляване на народния дух и възцаряване на тази много малко известна истина за България, че като духа на падналите за нея е неотразима от нашата памет, че е нещо, за което ние работим дори, когато се шегуваме с безизходицата, когато се съобразяваме с процесите в международния живот, ние работим за тази прекрасна страна, която той толкова много обичаше“, посочи той.


Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: Красимир Узунов ще остави празно място в съвременната българска журналистика

Красимир Узунов ще остави празно място в съвременната българска журналистика. Това се посочва в съболезнователен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова.
„В този изключително тежък момент изразявам своята съпричастност с Вашата огромна мъка! Голям патриот и радетел за просперитета на България и Балканите, вещ познавач на проблемите на националната сигурност и военната ни история, голям радетел на българщината, Красимир Узунов остава в спомените на съвременниците си като автор на богати на факти книги и вълнуващи публицистични текстове", посочва министър Ангелкова.
„Разделяме се с човек, който милееше за туризма и за утвърждаване имиджа на страната ни като търсена и конкурентна дестинация.
Внезапно загубихме прекрасен човек, професионалист и приятел, създал първата частна информационна агенция у нас „Фокус“, както и едноименната национална радиоверига. Красимир Узунов ще остави празно място в съвременната българска журналистика. Поклон пред светлата му памет!", се посочва в съболезнователен адрес от министър Ангелкова.


Агенция "Фокус"
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Красимир Узунов беше от личностите с лице към хората, към приятелите, защото познаваше смисъла да живееш предано с чест и достойнство

„Прекланяме се пред живота и професионализма на Красимир Узунов, който бе приятел, колега и никога не се предаде. Той вярваше в истината и не се притесняваше да я отстоява, защото имаше харизмата и вярата за каузата България! Краси беше от личностите с лице към хората, към приятелите, защото познаваше смисъла да живееш предано с чест и достойнство". Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов.
„Неговите въжделения могат да бъдат сравнени единствено с родолюбие и патриотизъм, с памет и непреходност. За всички, които имахме честта да го познаваме, ще останат завинаги живи неговата добронамереност, способността да създава истински приятелства, уважението и признателността да си син български. Той постигна и успя да докаже, че в живота ни има смисъл, тогава когато оставиш светла диря след себе си", посочи Йорданов. „Той ще продължи да бъде пример за нас как се обича България, как се работи професионално и етично, как се градят достойнства! Сърцат и непоколебим, верен и истински, Краси Узунов ще живее винаги! Неговата кауза няма да бъде забравена за нас, за всички български синове и дъщери, които носят България в сърцето си!
Поднасям искрени съболезнования на колегите, приятелите и семейството на Красимир Узунов!
С почит и дълбок поклон!", се казва още в съболезнователния адрес от кмета Йорданов.


Агенция "Фокус"
Председателят на ПП АБВ Румен Петков: Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина

Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Това казва в съболезнователен адрес председателят на ПП АБВ Румен Петков.
„В този скръбен момент, приемете от мое име и от името на ПП АБВ най-искрени съболезнования. Съпричастни сме и сме до Вас в този труден за всички ни ден", казва Петков.
„Разделяме се с един забележителен човек с висок обществен авторитет. Като създател на Информационна агенция „Фокус" и най-голямата българска едноименна радиоверига, той оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Скърбим за Поручика, защото дните ни вече няма да бъдат същите. Светла му памет!", се казва още в съболезнователния адрес на председателя на ПП АБВ.


Агенция "Фокус"
Проф. Владимир Чуков, арабист: Красимир Узунов се ръководеше единствено от българския национален интерес

Красимир Узунов се ръководеше единствено от българския национален интерес. Това каза за Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. „Един човек в творческите си години си отиде без време. Човек, който направи много за българската журналистика. Много методично и последователно той отстояваше това, което е добре за България. Това трябва да бъде цел и на всички български медии – да отстояват каузата на родината ни. Без да подценявам ролята на останалите медии, мисля, че Агенция „Фокус“ се показа като модел“ каза той. Чуков изрази надежда това да продължи и след ненадейната кончина на създателя й. „Тъжно е, когато такъв човек си отива от живота, журналистиката и обществения живот. Красимир Узунов бе много интелигентен и услужлив човек. Неговите знания за Македония, тема в която той бе специалист, се отличаваха от другите. Агенция и Радио „Фокус“ трябва да продължи да съществува. В никакъв случай не предавайте това, което сте изработили като критерии. Това би била сериозна крачка назад в журналистиката в Българи“, каза още Владимир Чуков.


Агенция "Фокус"
Огнян Ценков, кмет на Видин: В лицето на Красимир Узунов Общината загуби дългогодишен партньор и приятел

В лицето на Красимир Узунов Община Видин загуби дългогодишен партньор и приятел. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Видин Огнян Ценков по повод загубата на президента на Агенция и Радиоверига „Фокус“. „Изказвам своите искрени съболезнования по повод внезапната кончина на Красимир Узунов. В този тъжен за всички нас ден, искам да заявя своята подкрепа и съпричастност и да ви уверя, че винаги ще го помним като отдаден на работата си човек. Той се ползваше с висок авторитет не само сред медиите, но и сред цялата българска общественост със своите качества и морал. Ще го запомним и като автор на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност и българската история, заслужено удостояван с редица награди и отличия. В лицето на Красимир Узунов Община Видин загуби дългогодишен партньор и приятел. Нека го споменаваме с добро и душата му да намери покой! Поклон пред светлата му памет!“, казва още кметът на Видин Огнян Ценков.


Агенция "Фокус"
Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Красимир Узунов беше истински родолюбец, патриот, съвременен будител, готов на всичко за каузата България

Преди всичко ще запомня Красимир Узунов като един голям, истински приятел и човек, който винаги се раздаваше за своите приятели, семейство и близки. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Апостол Апостолов, кмет на Симитли. „Той беше един истински родолюбец, патриот, един съвременен будител, готово на всичко за каузата България. За това Красимир Узунов бе готово дори да даде собствения си живот. Той беше една голяма личност, която помагаше на всички да си спомним за неща, които малко бяха споменавани в нашата история. Като например битката при Каймак-Чалан. Това бяха все неща, които въобще ги нямаше в нашата история“, отбеляза Апостолов. Той добави, че Красимир Узунов непрекъснато ни е будил и ни е карал да си спомняме за всички тези неща.
„Той непрекъснато намираше все повече неща, свързани с величието на Българската армия през войните. Въобще, едва ли в съвременна България скоро ще се роди такъв голям родолюбец и патриот, какъвто беше Красимир Узунов. Това са моите впечатления от него и наистина смятам, че България загуби една голяма своя личност, а пък такива като мен загубиха истински приятел. Поклон пред паметта му и нека всички продължаваме да си спомняме за него, защото действително си отиде една голяма личност“, подчерта Апостолов. Той изказа най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на Красимир Узунов.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Нина Ставрева, кмет на Каварна: Красимир Узунов беше човек, превърнал България и съхраняването на българския дух, традиции и родова памет в своя лична мисия

Красимир Узунов беше човек, превърнал България и съхраняването на българския дух, традиции и родова памет в своя лична мисия. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Каварна Нина Ставрева.
„От името на Община Каварна и лично от мое име, поднасям своите най-дълбоки и искрени съболезнования за непрежалимата загуба на един от най-големите приятели на Добруджа и на Каварна", пише кметът Ставрева. „Има хора, които никога няма да ни напуснат, защото думите им остават в съзнанието на всеки, до когото са се докоснали. Красимир Узунов беше човек, превърнал България и съхраняването на българския дух, традиции и родова памет в своя лична мисия, следвайки я неотклонно и увличайки за каузата хиляди други. Такъв човек не може и няма да бъде забравен. Дълбок поклон пред светлата му памет!", се посочва в писмото на Нина Ставрева.


Агенция "Фокус"
Генерал-майор Груди Ангелов: Красимир Узунов беше свободен човек, който събираше единомишленици, милеещи за родината ни

Красимир Узунов беше свободен човек, който събираше единомишленици, милеещи за родината ни. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов. „Красимир Узунов беше свободен, носеше сърцето си в България, тя беше всичко за него. Аз ще го запомня като приятел, и голям човек с много широка душа - широкоскроен. Той беше човек, обединяващ хората, събираше ги. Наистина много ми липсва, днес сутринта разбрах новината, но аз още не мога да я асимилирам. Каквото и да кажа за него ще бъде малко. Красимир Узунов имаше много още какво да даде“, обясни той. „Аз го познавам повече от 20 години, още когато беше офицер. Той беше мой близък приятел. Последно бяхме този петък (22 февруари) заедно в Агенцията. Доста често ни събираше и на много хора ни създаде контактите. Единомишленици, хора които наистина милееха за родината ни България. Той ни откриваше и събираше. Така ще го запомня", каза още Груди Ангелов.


Агенция "Фокус"
Ген. консул на Русия във Варна Владимир Климанов: Красимир Узунов бе ярък и необикновен човек, чийто разностранен професионализъм е заслужено ценен в България и извън пределите ѝ

Красимир Узунов бе ярък и необикновен човек, чийто разностранен професионализъм е заслужено ценен в България и извън пределите ѝ. Това написа генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов в съболезнователен адрес. Стотици приятели обичаха Красимир Узунов - ярък, необикновен, очарователен човек, възхищаваха се на неговата сила на ума и постоянство, отбелязва той.
„Неговият разностранен професионализъм е заслужено ценен в България и извън пределите ѝ. Преждевременната кончина на Красимир Узунов е огромна загуба за роднини и близки, приятели и колеги, които завинаги ще го запазят в сърцата си с добро“, пише още генералният консул на Русия във Варна.


Агенция "Фокус"
Н. пр. посланик Анатолий Макаров: Загубата на Красимир Узунов е неизмерима за България

Загубата на Красимир Узунов е неизмерима за България. Кончината на Красимир Узунов е неизмерима загуба за България. Това се посочва в съболезнователен адрес, изпратен от Н. пр. посланик Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България. „Кончината на Красимир Узунов е неизмерима загуба за България. Създадените от него Агенция и Радио „Фокус“ винаги са били начело на събитията, обективно отразявайки всички важни новини от България и света. Г-н Узунов бе истински професионалист и фанатик на своето дело, в което той влагаше не само време, но и душа“, заявява посланикът.
„Ще го запомним като разностранен и талантлив журналист, историк, колекционер, истински патриот на своята страна. Много руски дипломати поддържаха с него приятелски отношения и са дълбоко потресени от неговата внезапна смърт“, се казва още в съболезнователния адрес.


Агенция "Фокус"
ЕСО: Книгите, публикациите, инициативите и доказаните във времето стандарти, които оставя след себе си Красимир Узунов, са неоценимо наследство и пример за един пълноценно извървян път

Книгите, публикациите, инициативите и доказаните във времето стандарти, които оставя след себе си Красимир Узунов, са неоценимо наследство и пример за един пълноценно извървян път. Това се посочва в съболезнователен адрес от Електроенергийния системен оператор(ЕСО).
„С дълбоко прискърбие поднасям своите най-искрени съболезнования към семейството на Красимир Узунов и към всички служители на Радиоверига и Агенция „Фокус“. Внезапната кончина на един доказан общественик и патриот в разцвета на силите си е неизмерима загуба за страната ни. Наследството от книги, публикации, инициативи и доказани във времето стандарти, които оставя след себе си Красимир Узунов, са неоценимо наследство и пример за един пълноценно извървян път", посочват от ЕСО.


Агенция "Фокус"
Мариана Кукушева, НБСХС: Красимир Узунов беше новатор, създател, визионер

Красимир Узунов беше новатор, създател, визионер. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. „Хората идва и си отиват. Едни живеят, други горят. А трети, докато изгарят, създават модели, създават звезди, които присъстват в живота ни всеки ден. И са на фокус. Краси беше от тая категория хора. Новатор. Създател. Визионер… Много ще ми липсва!“, каза Кукушева.


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Красимир Узунов беше честен човек, който създаде и наложи стандарт за обективната и точна информация- България загуби истински родолюбец

Днес България загуби един истински патриот и родолюбец, който създаде и наложи стандарт за обективната, бърза и точна информация. Красимир Узунов ще липсва на всички, които го познаваме, защото беше честен човек, който винаги поставяше принципите и идеалите пред самоцелната печалба и успеха. Това написа в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. „Затова и Информационна агенция „Фокус” е не просто медия, а новинарска институция, която той изгради спрямо личните си високи морални стандарти. Поднасям своите сърдечни съболезнования на семейството на Краси! Ще ми липсваш, приятелю!“, заявява Цветан Цветанов.


Агенция "Фокус"
Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Красимир Узунов бе истински българин, много ерудиран и един от най-големите познавачи на българската история и специалисти по Македонският въпрос

Много ми е трудно да говоря в този момент, защото все още не мога да се отърся от новината за смъртта на Красимир Узунов. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова. „Надявах се да не е вярно, надявах се да е фалшива новина, но за съжаление се оказа вярна. Миналата сряда имах среща с г-н Красимир Узунов и на база личното ми мнение мога да кажа, че България загуби един истински българин, един изключителен журналист, много ерудиран, един от най-големите познавачи на българската история и един от най-големите специалисти по Македонският въпрос. Не мога да намеря думи, колкото и да ми се иска, за да го опиша. Напират в мен, но…“, посочи тя.
Христина Шопова добави, че няма думи, с които да опише какъв ум, какъв ерудит и каква енциклопедична личност е бил Красимир Узунов. „Енергията, която притежаваше, силата, с която можеше да докаже аргументите си и фактите, с които разполагаше, и изключителният му ум, намериха място и в неговите книги. Препоръчвам на всеки, който не ги е чел, да им обърне внимание. Той написа неща, свързани с българската история, които всеки българин трябва да знае и помни – за местата, които описа, и хората, за които говореше, и най-вече - за истините, които България трябва да помни“, допълни тя. Христина Шопова подчерта, че е научила много от Красимир Узунов в годините, в които е имала възможността да се запознае с него като професионалист, а в последствие - и като приятел. „Той беше изключителен и наистина скърбя много силно за тази загуба, и все още не мога да се отърся и да повярвам, че това е истина“, заяви Шопова.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Михаил Константинов: Красимир Узунов беше забележителен журналист, който създаде най-влиятелната информационна агенция у нас

Красимир Узунов беше забележителен журналист, който създаде най-влиятелната информационна агенция у нас. Това каза за Агенция „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов. „С г-н Узунов бяхме добри познати и просто не мога да повярвам какво се е случило. На първо време той беше един забележителен журналист и създаде най-влиятелната информационна агенция у нас. „Фокус“ очевидно е най-достоверната и всеобхватна българска информационна агенция. Освен това, той е известен и със своите разработки за историята на българската войска и нейните победи, както и становищата му по балкански въпроси, и в частност по македонските отношения. Лично го познавам и трябва да Ви кажа честно, че просто съм шокиран от случилото се. Дори не знам какво е станало. Съболезнования за неговите близки. Това е голяма загуба за българската журналистика“, обясни проф. Константинов.


Агенция "Фокус"
Проф. Николай Овчаров: Красимир Узунов бе изключителен човек и българин

Красимир Узунов бе изключителен човек и българин. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. „Краси ми беше много добър приятел и един изключителен човек, един изключителен българин. Радио и Агенция „Фокус“ са медиите, които най-добре отразяват българските интереси. Те дават една наистина обективна представа за това, което се случва. Искам да пожелая на хората, които ще го заместят, да продължат тази линия“, каза проф. Овчаров.


Агенция "Фокус"
Георги Първанов: За мен Красимир Узунов беше приятел, всички трябва да съжаляваме за внезапната му кончина

За мен Красимир Узунов беше приятел, всички трябва да съжаляваме за внезапната му кончина. Това каза за Агенция „Фокус“ Георги Първанов, президент на Р България в периода 2002 – 2012 г. „Това е една тъжна вест, внезапно си отива един приятел. За мен Краси Узунов беше приятел. Извън това мога да оценя, че той беше голям професионалист, човек с тънък усет за словото, с отношение към голямата тема за идентичността. Красимир Узунов беше истински патриот и голям българин. Всички трябва да съжаляваме за неговата внезапна кончина. Моите съболезнования на семейството, екипа на „Фокус“, близките и приятелите му.
Мариела РУСЕВА


Агенция "Фокус"
Николай Мелемов, кмет на Смолян: Красимир Узунов беше голям български патриот

Красимир Узунов беше голям приятел и патриот. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на Смолян Николай Мелемов. „Познавахме се с него повече от 10 години. На първо място, той беше патриот, но имаше и много хубави лични качества. Той преследваше своите лични патриотични каузи. Загубихме един голям български патриот. Светла му памет!“, посочи Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Агенция "Фокус"
Николай Зайчев, кмет на Пещера: В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, Пещера загуби достоен син, аз загубих добър приятел

В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, Пещера загуби достоен син, аз загубих добър приятелСнимка: Радио "Фокус"Пещера. В лицето на Красимир Узунов България загуби един голям патриот, Пещера загуби достоен син, аз загубих добър приятел, но най-тежка е загубата за семейството му, към което отправям най-искрените си съболезнования. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Николай Зайчев, кмет на Община Пещера.
„В такъв ден трудно се говори. Всъщност, все още се надявам всичко това да не е истина. Красимир Узунов е едно явление в България. Той постави високи еталони в историческата наука, в журналистиката. За него няма да говорим в минало време, защото, докато ги има книгите му, той е тук и с нас! Много общи каузи имахме с него, много хубави идеи обсъждахме. Ние ще ги продължим, но без него няма да е същото, защото той е двигателят, той е инициаторът, който палеше околните и ни даваше вярата, че всичко е възможно! Ние, в Пещера, сме горди, че сме дали на България такава личност като Краси, който успя да изгради най-голямата радиоверига у нас и националната Агенция „Фокус“, че винаги отстояваше българския интерес! Нека почива в мир!“, посочи също Николай Зайчев.


Агенция "Фокус"
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Красимир Узунов бе голям приятел, патриот и човек, който направи много за България

Красимир Узунов бе голям приятел, патриот и човек, който направи много за България. Това каза за Агенция „Фокус“ вицепрезидентът Илияна Йотова. “Отказвам да повярвам, че го няма вече. Голям приятел, другар. Човек, който направи много за България – първата информационна агенция, която показа, че може да се прави и друг тип журналистика – бърза, адекватна и най-вече достоверна, особено сега, когато навсякъде има фалшиви новини, той запази изключително високо ниво. Единица мярка за достоверност и професионализъм. Голям патриот – показа, че една медия може да бъде не само модерна, но и да се връща към миналото, да го популяризира в името на България и в името на българския род. Няма друга медия, която да има толкова много предавания, музика и патриотизъм, както „Фокус“, каза Илияна Йотова. „На следващо място, една голяма, човешка, широка душа. Енциклопедист в пълния смисъл на думата. Няма въпрос, който да му зададеш и да не може да ти отговори, категорично, със собствено мнение и своя собствена гледна точка. И наистина много, много добър приятел. Лоялен човек, който, когато каже „да“, то е „да“, допълни още тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция "Фокус"
Росен Плевнелиев: Красимир Узунов показа голямата разлика между това да бъдеш националист и това да бъдеше патриот, даде ни пример, който трябва да следваме

Красимир Узунов показа голямата разлика между това да бъдеш националист и това да бъдеше патриот, той ни даде пример, който трябва да следваме. Това каза за Агенция „Фокус“ президентът на Р България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев. „Г-н Узунов – един голям българин. Той винаги знаеше кое е правилно за България. Беше вдигнал много високо знамето на обективната истина, на историческата истина, на качествената журналистика. Той беше посветен на българския национален идеал по начин, по който много малко други българи са го правили“, заяви Плевнелиев. „В много отношения той надмина всичко, което аз като държавен глава някога съм си представял, защото съм имал честта като президент и министър да работим заедно. В десетките ни срещи съм попивал от неговата невероятна мъдрост, от погледа му върху историята. Той беше изключително запознат, може би като никой друг, с конкретните факти, обстоятелства около историята на България. Човек, който имаше позицията и смелостта да работи за националния интерес по един европейски, демократичен и обективен начин“, коментира още Росен Плевнелиев. Във връзка с книгата „Каймакъ-Чаналъ“, той обясни, че страст на Красимир Узунов е било да се покаже и разкрие една дълбока рана в българската история, за да може да се намери спокойствие в обективната истина. „Но и от друга гледа точка – да покажем смелостта и амбицията на България в 21 век и особено на Балканите. Г-н Узунов беше изключително посветен на активната позиция на България в региона, на националния ни интерес. Достатъчно е да видим какво се случи в отношенията между България и вече Република Северна Македония, между София и Скопие през годините. Един от най-мъдрите съветници на мен като държавен глава, на министър-председателя Бойко Борисов и на много други държавници беше г-н Узунов, с неговата изключително подробна, точна и ясна и българофилска позиция за случващото на Балканите и как можем да отстоим нашия национален интерес“, заяви Плевнелиев.
„Обръщам се с думи на подкрепа към семейството, близките, към служителите в Агенция и Радио „Фокус“, с които през годините имахме, имаме и ще продължаваме да имаме едно прекрасно сътрудничество, посветено на обективната истина и на качествената журналистика, на това българите да могат сами, получавайки коректната информация, да изградят позицията си по един или друг въпрос. Вярвам, че той ни зарази - всеки един от нас по отделно и всички заедно като общество, със своя национално оцветен подход. Г-н Узунов показа голямата разлика между това да бъдеш националист и това да бъдеше патриот. Беше символа на българския патриотизъм в неговото модерно измерение в 21 век. Българският патриотизъм е отворен към света, не води към национална изолация и изграждане на бариери. Българският патриотизъм и националният ни интерес намират своето изражение през влиянието на България на Балканите. Постигането на една България, която да бъде добър приятел и съсед на всички в региона, но и да отстоява интереса си по един демократичен, но твърд и ясен начин. За разлика от много националисти, които развяваха чужди знамена, Красимир Узунов вдигна високо българското знаме – с всяко свое изказване, с книгите, които написа и дейността му през годините. Г-н Узунов беше символ на българския национален интерес и патриотизъм в неговата същина и смисъл – да бъдеш европеец, да бъдеш модерен, да търсиш силата чрез интеграция, а не чрез обслужване на един или друг васален проект или връзките с чужди държави, които да ни диктуват какво да правим. Той ще остане в сърцата ни като модерният, големият български патриот, който даде пример на всички нас и ние трябва да следваме. Моите съболезнования“, каза още Росен Плевнелиев.
Мариела РУСЕВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено

Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено. Това написа президентът Румен Радев в съболезнователен адрес. „С дълбока скръб научих за кончината на Красимир Узунов. Напусна ни един голям човек и родолюбец, който посвети живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик.
Създадените от него Информационна агенция „Фокус“ и верига от радиостанции се превърнаха не само в синоним на обективна информация, но имат съществен принос и за патриотичното възпитание и отстояването на българщината сред сънародниците ни зад граница. Автор бе на книги и задълбочени публикации по проблемите на Западните Балкани, националната сигурност и българската военна история.
Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено, защото то в пълна степен бе олицетворявано от думите на легендарния командир и педагог полковник Борис Дрангов: „Животът не се мери по дължина, а по съдържание“. Изказвам своите най-искрени съболезнования! Нека да бъде вечна и светла паметта му!“, написа президентът Румен Радев.


Агенция "Фокус"
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Красимир Узунов беше увлекателен разказвач на българската история и пазител на българските геройства

Красимир Узунов беше увлекателен разказвач на българската история и пазител на българските геройства. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в съболезнователен адрес. „Самият той боец, непримирим към несправедливостите и верен приятел, който не спестява критики. Краси бе от онези истински родолюбци, които не търсят почести и слава, а полека, по неговия начин, с предавания, с книги, разказваше, за онова, което не трябва да забравяме. Той беше вдъхновител на идеята за параклис-мавзолей за почит на българите участвали в Първата световна война. Искаше да засадим в двора на Военната академия по едно дърво от всички места на българската бойна слава – от Завоя на Черна, от Чеган, от подножието на Каймак-Чалан, „защото дърветата се хранят от земята, а земята е пълна с кръв“. Искаше да превърнем този строеж в „народно дело“, защото знаеше, че „тогава сме общност, тогава сме народ“, че „ако отключим паметта, тогова ще имаме бъдеще“.
Продължаваме в твоя чест! И както казваше „Всички сме втори. Всички сме закъснели. Важно е да стане!“
С достойнство и чест, приятелю! Светъл да е пътят ти!“, написа още Фандъкова.


Агенция "Фокус"
Ангел Гераксиев, Общински съвет – Гоце Делчев: Красимир Узунов бе невероятен човек, а смъртта му е голяма загуба не само за приятелите му, но и за цяла България

Смъртта на Красимир Узунов е голяма загуба, той ми бе добър приятел, затова и съм смаян от новината. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Ангел Гераксиев, председател на Общински съвет – Гоце Делчев. „Краси бе голям човек. Краси бе българин. Краси бе приятел. Той помагаше на всички, които са се докоснали до него. За съжаление той си отиде, а онзи ден бяхме заедно. Говорихме си за нещата от живота и за това какво ще се прави, как ще се прави – с ентусиазъм“, посочи той. Ангел Гераксиев изказа най-искрени съболезнования към семейството на Красимир Узунов, близките му и всички, които работят в Агенция и Радиоверига „Фокус“. „Красимир Узунов бе невероятен човек, а смъртта му е голяма загуба не само за приятелите му, които сме ние, но и за цяла България. Красимир Узунов бе приятел на българина и енциклопедия. Няма как да го опиша с една дума. Съжалявам!“, добави Гераксиев.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Красимир Узунов ще остане в паметта ни като човек, който направи много за съхранението на паметта за българските победи на бойното поле

Красимир Узунов ще остане в паметта ни като човек, който силно се вълнуваше от военната история и направи много за съхранението на паметта за българските победи. Това се посочва в съболезнователен адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов по повод загубата на президента на Радиоверига и Агенция „Фокус" Красимир Узунов.
„Скъпи опечалени, Приемете моите искрени съболезнования по повод кончината на дълбоко уважавания от мен Красимир Узунов. Той беше личност с голям авторитет. Като собственик на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов остави дълбока диря в българската журналистика", се посочва в писмото на кмета Николов.
„Красимир Узунов ще остане в паметта на обществото като човек, който силно се вълнуваше от българската военна история и направи много за съхранението на паметта за българските победи на бойното поле.
Смъртта му е голяма загуба за цялата общественост.
Поклон пред паметта му!", казва още кметът на Бургас.


Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: България загуби един истински човек

България загуби един истински човек. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева. „Красимир Узунов беше голям мой приятел, патриот, родолюбец. Толкова много ни боли от тази загуба, че думите са безсилни. Съжалявам, че толкова рано го загубихме. Той можеше да даде още много на България, на българите и дано никога не го забравим. Много ми е трудно да говоря за него в минало време, защото той живееше с мисълта за България, той беше верен приятел. Ще го запомня с неговата обич към родината, с благородството и с това, че винаги беше готов да помогне на приятел в беда. България загуби много, загуби един истински човек“, каза Караянчева.


Агенция "Фокус"
Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Един изключително голям приятел, човек, родолюбец и българин си отиде толкова ненадейно и неочаквано

Един изключително голям приятел, човек, родолюбец и българин си отиде толкова ненадейно и неочаквано. Това каза за Радио „Фокус“ депутатът от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по отбрана вицеадмирал Пламен Манушев. „Всички негови приятели сме шокирани. Ще го запомня като човек изпълнен с енергия, като човек, който върна паметта на нашите дядовци от Първата световна война, който направи името Каймак-Чалан известно на всички българи, който направи толкова много за България, за войниците ѝ, за армията ѝ, за историята ѝ. И затова смятам, че загубата е непоправима. За огромно съжаление не можа да довърши това, което започна – не можа да завърши втория том книгата си „Каймакъ-Чаланъ“, не можа да завърши голямата си книга за „България във войната през 1916 година“, втория том на „Епопеята на Добруджа“. Страшно много работа и планове имаше той и ние с него и около него. Аз се радвам, че имах възможността да се докосна до Красимир Узунов. През всички тези години, успяхме да станем истински приятели, да обиколя заедно с него България, да говорим за историята, за родолюбие. Не знам какво ще прави Агенция и Радио „Фокус“ без него, не знам. Огромна загуба за близки, за приятели, за България след неочакваната, ненавременна кончина на Поручика, на Красимир Узунов“, каза още виацеадмирал Манушев.


Агенция "Фокус"
Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Със смъртта на Красимир Узунов България загуби един пример за човек, който достойно извървя своя житейски път

Потресен от новината за смъртта на Красимир Узунов, защото днес загубихме голям човек и мой наистина добър приятел. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. „Със смъртта на Красимир Узунов българската журналистика, но и цялото българско общество изгуби много. Използвам възможността да изкажа своите най-искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите, както и на всички, които днес скърбим за неговата внезапна загуба. За мен беше чест и шанс да познавам този добросърдечен и доблестен човек, който бе изключителен професионалист“, каза още той. Бисер Михайлов добави, че Красимир Узунов не веднъж е доказал своите прекрасни качества, които заслужават дълбока почит и уважение. „Красимир Узунов бе човек с доказани нравствени добродетели, велик българин и патриот. Днес България загуби един пример за човек, който достойно извървя своя житейски път, човек, който завинаги ще остане в сърцата ни. Бог да го прости Краси и дълбок поклон пред паметта му!“, добави Бисер Михайлов.
Ливия НИНОВА


Агенция "Фокус"
Доц. Иван Иванов: Със своята енергия, последователност и родолюбие Красимир Узунов остави ярка следа в нашия обществен живот

Със своята енергия, последователност и родолюбие Красимир Узунов остави ярка следа в нашия обществен живот. Това написа председателят на Комисията за енергиен и водно регулиране доц. Иван Иванов в съболезнователен адрес.
С дълбоко прискърбие приехме новината за внезапната кончина на основателя и президента на Агенция „Фокус“ и на Радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов. Той беше сред личностите, създали стандарти в българската журналистика след демократичните промени у нас и с неговия решаващ принос Агенция „Фокус“ и Радиоверига „Фокус“ се утвърдиха като независими и обективни медии, изповядващи международно признатите професионални правила за оперативност, независимост, социална ангажираност и коректност. С цялостното си присъствие в информационния поток и в радиоефира, те заслужиха признанието за родолюбиви медии, издигащи националното ни самочувствие във време на икономически трудности и нравствена криза.
Дълбок поклон пред паметта на Красимир Узунов!, пише още доц. Иванов.


Агенция "Фокус"
Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Красимир Узунов беше широко скроен човек, с изключително мащабен поглед върху политиката и историята

Красимир Узунов беше широко скроен човек, с изключително мащабен поглед върху политиката и историята. Това каза за Агенция „Фокус“директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова. „Смъртта на Краси, когото ще нарека с малко име и който освен колега, беше и приятел, е наистина голяма загуба. Не само защото е загуба всеки един човешки живот, а защото беше широко скроен човек, с изключително мащабен поглед върху политиката, върху миналото, върху историята. С един поглед, вгледан в историческите ценности и местата на памет, с активна позиция, с изключително отворено сърце да отразява културата, за отразява историята и да работи за популяризиране на ценностите на българската военна история и на Българската армия. Поклон!“, каза доц. Пенкова.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Красимир Узунов беше изключителен човек и приятел, оставил е голяма диря в съзнанието на хората, които го познават

Красимир Узунов беше изключителен човек и приятел, оставил е голяма диря в съзнанието на хората, които го познават.
Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Египет във връзка с внезапната смърт на президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Борисов започна изявлението си пред медиите в Египет с тъжната новина. „Бог да го прости! Поручика беше изключителен и човек, и приятел“, заяви той.
„Много съм тъжен и аз за Краси Узунов. Нелепо - толкова бързо свършва животът. Съболезнования. Действително си отиде един прекрасен човек в журналистиката", добави премиерът. Борисов обърна внимание, че Агенция „Фокус“ под негово ръководство е доста обективна медия.
„Оставил е голяма диря в съзнанието на хората, които го познават. Бог да го прости!“, допълни Борисов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Валерия Фол: Красимир Узунов бе човек, който осъзнаваше значението на културното наследство за съхраняване културната памет на българският народ

Аз съм в шок от новината за смъртта на Красимир Узунов и наистина много скърбя. Това каза за Радио „Фокус“ тракологът проф. д-р Валерия Фол. „Съболезнования на семейството му и на всички негови приятели, близки и съратници във „Фокус Нюз“! Загубата наистина е голяма, защото не само загубих приятел, но и един човек, който осъзнаваше значението на културното наследство за съхраняване културната памет на българският народ“, каза още тя. Проф. Фол добави, че благодарение на Красимир Узунов и Агенция и Радиоверига „Фокус“ са имали една трибуна, в която са споделяли всичко, което се случва в областта на научния фронт и изследването, и опазване на културното наследство. „Мисля, че тази загуба ще се отрази зле на всички ни. Не само, че загубих приятел, но и съмишленик. Наистина много скърбя. Надявам се, че информационна агенция „Фокус“ ще продължи делото му. Искрено съм, убедена, че отивайки Отвъд, той ще види всички герои, които не спираше да прославя и да напомня за тях на българите, за да им бъдат пример“, подчерта проф. Фол.


Агенция "Фокус"
Владимир Тошев, ГЕРБ: Тази сутрин България загуби един изключителен радетел на българщината

Тази сутрин България загуби един изключителен радетел на българщината, един изключителен познавач на българската история и един добър човек. Това каза за Радио „Фокус" - Видин Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ, полковник от армията и приятел на Красимир Узунов. Той изказа своите съболезнования на семейството и на близките на Красимир Узунов. „Агенцията и радиоверигата, които той създаде и ръководеше с такава енергия и с такава себеготовност и себепожертвователност, са и би трябвало да останат критерий за журналистика и критерий за това как трябва да се работи в един пренаситен с информация свят“, каза Владимир Тошев. Той посочи, че Красимир Узунов е имал неподражаемо чувство за хумор, с едно особено и искрено отношение към хората, към приятелите. „Той беше добър човек, той нямаше врагове, което е изключително трудно да бъде постигнато в днешно време. Бог да го прости и искрени съболезнования на всички негови близки“, каза Владимир Тошев.
Анна ЛОЗАНОВА


Агенция "Фокус"
Петър Паунов, кмет на Кюстендил: За Красимир Узунов България беше всичко

За Красимир Узунов България беше всичко. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. „Безупречен мъж, изключително мащабен като организация на информационната агенция. Създаде нещо неповторимо, известно със своята всеобхватност, безпристрастност и етичност. За него България беше всичко”, каза Петър Паунов.
Агенция "Фокус"
Сабина Дукова, „Нова добруджанска трибуна“: Красимир Узунов беше един от флагманите на съвременната българска журналистика

Красимир Узунов беше един от флагманите на съвременната българска журналистика. Това заяви управителят на „Нова добруджанска трибуна“ Сабина Дукова в съболезнователен адрес. „Отиде си от този свят един от флагманите на съвременната българска журналистика. Искрен приятел, ревностен родолюбец, личност със собствен поглед за парещите проблеми на българското всекидневие и политиката на Балканите. Създател на медия, която днес е еталон за родолюбие, безпристрастност и независимост от силните на деня! Поклон пред паметта и делото на Красимир Узунов!“, пише още тя.


Агенция "Фокус"
Даниела Савеклиева, ГЕРБ: Красимир Узунов бе един от най-големите български родолюбци

Новината за смъртта на Красимир Узунов ме шокира, защото загубихме един от най-големите български родолюбци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева. „Красимир Узунов бе човекът, за когото българската история беше пълна с достойни личности и примери, описани в многобройните му книги. Той беше журналистът, който винаги „напипваше пулсът“ на събитията, давайки обективна оценка за случващото се. Ще го помня като неуморен, всеотдаен, искрен патриот. Красимир Узунов мислеше всяка минута за България“, каза още тя. Даниела Савеклиева изказа най-искрени съболезнования към семейството и близките му. „Загубата му е огромна за всички, които го познаваха“, подчерта Савеклиева.


Агенция "Фокус"
Марин Кавръков, историк: В лицето на Красимир Узунов България загуби един истински родолюбец, невероятен интелект и радетел на българщината

В лицето на Красимир Узунов България загуби един истински родолюбец, невероятен интелект и радетел и популяризатор на българщината. Това заяви пред Радио „Фокус“ – Сливен историкът, издател, общественик и бивш областен управител на Сливен Марин Кавръков.
„Не искам да използвам думата патриот, защото тя напоследък девалвира. Краси Узунов, позволявам си да го наричам така, защото бяхме съмишленици и приятели, беше човек, когото го болеше сърцето за българското. Той направи много, за да може ние да знаем повече, да помним и пазим паметта за това кои сме като народ, къде е нашето място. Да разпространява истината и да бъде българин, Българин с голяма буква. Неговите изследвания за нашата роля в Първата световна война и Балканската война са истински принос към науката. Без да има научни титли и звания, той направи толкова сериозни изследвания за ролята на армията ни, че не се страхувам да го кажа, много титуловани историци трябва да му свалят шапка. Това се дължеше на невероятния му интелект, на работоспособността и на отдадеността му на каузата, наречена България“, заяви Марин Кавръков.
Кавръков допълни, че невероятната работоспособност и далновидност на президента на Национална радиоверига и Информационна агенция „Фокус“ е довела до превръщането на медиите в лидер в българското информационно пространство. „Фокус“ е рожба на Краси Узунов, породи се като една идея, един компютър и двама души в София. Благодарение на неистовото желание на един човек, на волята му и неговото умение да вижда в бъдещето, тази идея се превърна в най- голямата информационна агенция на Балканите. Гласът на „Фокус“ – радиоверигата, която сега звучи не само в България, но и там където има български диаспори, тръгна от Сливен. Тук заедно направихме първото Радио „Фокус“, с подкрепата на тогавашния кмет Йордан Лечков. И аз се гордея, че сега радиоверига „Фокус“ е истинският глас на България, на българщината, на нашата история и ценности. „Фокус“ е гласът на истината“, заяви Марин Кавръков.
Той изказа своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов и припомни, че човек се помни по делата му. „Делото на Краси Узунов, трябва да се помни, гласът му трябва да се чува, защото благодарение на него си припомнихме Каймак-Чалан, припомнихме си с колко кръв сме платили, това да останем българи, припомнихме си какво е българска чест и доблест. Това не бива да се забравя, докато има българи“, заяви Марин Кавръков.
Людмила ЙОРГОВА


Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Красимир Узунов бе призван да информира българското общество за случващото се в страната и извън нея

С дълбоко прискърбие научих тъжната вест за кончината на „поручик“ Узунов. Приемете най-искрените ми съболезнования! В този труден момент Ви желая сили, за да превъзмогнете болката от загубата на скъпия човек". Това се казва в съболезнователен адрес от името на министър Екатерина Захариева към семейството и близките на Красимир Узунов.
"Много може да се каже за неговия достоен път и професионална отдаденост. Красимир Узунов бе призван да информира българското общество за случващото се в страната и извън нея, а само добре информираното общество може да гради и пази свободна и демократична нашата държава. Ролята на Красимир Узунов в този процес бе незаменима, а изградената от него информационна мрежа „Фокус“ без съмнение ще продължи да оказва положително въздействие върху процесите в България. С годините, благодарение на всеотдайната му работа, тя се превърна в еталон за журналистиката", се казва още в съболезнователния адрес от министър Захариева.
"Публикациите му в сферата на Западните Балкани, и особено за Република Северна Македония, оставиха траен отпечатък по темата и бяха незаменим източник на знание за политици и граждани.
Въпреки внезапната му кончина искам да го запомним като човек, който винаги се стремеше да дава на своята аудитория най-точната и актуална информация и който винаги ще бъде повод за вдъхновение в медийните среди", казва още министър Захариева.


Агенция "Фокус"
Волен Сидеров: Красимир Узунов беше голям българин и патриот - това е голяма загуба за българската журналистика и българското общество

Красимир Узунов беше голям българин и патриот - това голяма загуба за българската журналистика и българското общество. Това каза за Радио „Фокус“ лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров.
„Аз съм шокиран просто, буквално съм шокиран. За мен това е огромна загуба. Краси Узунов направи една агенция, която според мен не само конкурираше, просто измести БТА като пълнота, като обективност, като реагиране, рефлекс. Цяла система от радиа, въобще една огромна медия, която поддържаше през всички тези години и аз не знам как точно с огромен труд, с усилия“, заяви Сидеров.
„Изказвам моите съболезнования на семейството – за мен ще остане един приятел от много години. Той беше малко по-млад от мен, но се знаем още от зората на демокрацията. Бил е сътрудник във в-к „Демокрация“. Всички тези години имахме една много добра връзка, защото и като журналист, и като публицист, а аз и като политик с него ние сме обменяли мнения и коментари. Бог да прости Краси. Загуба е това за българската журналистика, за медийната сфера“, коментира още той.
„Ще го запомня с неговата отзивчивост и с желанието да помогне. Той не подбираше кой какъв цвят е или каква партия е, а просто имаше еднакво професионално отношение и смятам, че това беше неговият патриотизъм, защото за него всеки български политик допринася с нещо на страната“, добави той.
„Предвиждаше много неща тихомълком така без много шум - издания на книги за българската воинска слава и история. Огромен труд вършеше без много тупан и вдигане на шум - голям българин и патриот. Загубихме един наистина много обществено полезен и отдаден човек“, каза още Сидеров.


Агенция "Фокус"
Румен Христов, СДС: Красимир Узунов винаги се стремеше да възвърне достойнството на България, което тя е имала през годините

Красимир Узунов винаги се стремеше да възвърне достойнството на България, което тя е имала през годините. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на СДС Румен Христов. „Той беше истински родолюбец, деен човек, приятел, оптимист. Това е голяма загуба за България, поднасям искрените си съболезнования. Беше трудолюбив, прагматичен и весел човек“, обясни той. Христов добави, че Красимир Узунов винаги е гледал с оптимизъм на процесите, които се случваха у нас и в региона. „Знаем неговите позиции, изразени в многото книги, които успя да издаде, позициите му по отношение на съседна Македония и Балканите. Качествен човек, истински човек“, каза още той.


Агенция "Фокус"
Кирил Добрев, БСП: В лицето на Красимир Узунов загубихме един истински, обаятелен българин

Животът винаги взима най-силните и най-добрите хора. С Красимир Узунов – Поручика загубихме един истински българин. Това каза за Радио „Фокус“ заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. „Рядко се раждат хора като него. Беше обаятелен човек, живата история на България. Аз съм роден в Гоце Делчев и с него съм консултирал и най-малките детайли, свързани с борбата за независимост на този край и с определени личности. Той беше не просто енциклопедия, той пазеше историята на тази борба. Прекарал съм незабравими мигове с него в неговия малък кабинет. Най-ценни за мен остават разказите, свързани с моя род. Той знаеше историята на рода ми, на моя дядо и прадядо повече, отколкото дори аз я знам“, разказа Кирил Добрев.
„Красимир Узунов бе истински българин. Светла му памет!“, добави той.


Агенция "Фокус"
Илия Лазаров, СДС: Красимир Узунов отговаряше на определението народен будител, стараеше се да направи България по-добра

Красимир Узунов отговаряше на определението народен будител. Той беше голям българин, каквито почти не се срещат днес. Това каза за Радио „Фокус“ главният секретар на СДС Илия Лазаров. „Тази сутрин с голяма изненада научих, че си е отишъл от този свят моят приятел Краси, не мога да го осъзная. За мен той беше голям българин. С цялата си дейност през последните 30 години, откакто имах удоволствието да го познавам, той се стараеше да направи България по-хубаво място, по-добро, да помогне на повече българи и да защитава националния ни интерес. За мен беше чест да го познавам и да работим заедно“, каза Илия Лазаров.


Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Изказвам своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов, той беше изключително отдаден на темата за сътрудничество между България и Северна Македония

Искам да изкажа своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Искам да изкажа своите съболезнования към семейството на Красимир Узунов. Знаете, че той беше изключително отдаден на темата за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Северна Македония, нашите две държави. Наистина искрени съболезнования за тази изненадваща и преждевременна кончина“, посочи Захариева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Красимир Узунов отдаде целия си живот в служба на патриотизма, армията и историческата истина за българщината в Македония

Отиде си един добър българин, който отдаде целия си живот в служба на патриотизма, армията и историческата истина за българщината в Македония. Това каза за Радио „Фокус“ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. „Жалко е, че толкова рано ни напусна един човек, който беше отлично подготвен и исторически, и с обща култура, който полагаше усилия за възтържествуването на българската историческа истина. Енергичен човек, който нямаше спирка, нямаше почивен ден и за съжаление рано ни напусна.
Агенция "Фокус"
Вежди Рашидов: Загубихме един голям българин, патриот, отличен професионалист и приятел

Скърбя дълбоко за непрежалимата загуба на Красимир Узунов. Загубихме един голям българин, патриот, отличен професионалист и приятел. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.


Агенция "Фокус"
Христо Григоров, БЧК: Националният съвет на БЧК взе единодушно решение Красимир Узунов да бъде отличен посмъртно със Златен медал - най-голямото отличие на организацията

Националният съвет на БЧК взе единодушно решение Красимир Узунов да бъде награден посмъртно със Златен медал - най-голямото отличие на организацията. Това съобщи за Радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров. „Това не е само лична загуба за мен като приятел, това е загуба за цяла България. Единодушно взехме решение да бъде отличен със Златен медал за заслугите, които има за опазване на традициите, българщината и добротата в сърцето на хората. Това беше Краси“, каза Христо Григоров.


Агенция "Фокус"
Алекс Алексиев: Красимир Узунов беше пламенен български патриот

Красимир Узунов беше пламенен български патриот. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев. „Той беше пламенен патриот, голям българин и имаше много важно присъствие за каузата на българите както в Македония, така и навсякъде другаде“, заяви Алексиев. „Освен това беше изключително качествен писател, особено за нашите епопеи в Първата война и в Добруджа. Човек, който ще ни липсва много“, добави той. „Това е толкова неочаквано и шокиращо, просто не мога да го повярвам все още“, каза още той.
Алексиев разказа за първата му среща с Красимир Узунов и отбеляза, че още тогава му е направил впечатление като човек, който може да мисли сам.


Агенция "Фокус"Ген. Константин Попов: С Красимир Узунов си отиде и частица от България
Един огромен българин си отиде, оставил и много недовършени дела - един човек интелектуалец, познавач на българския дух. Заедно с него си замина и частица от България. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на Комисията по отбрана при 44-то Народно събрание ген. Константин Попов. „Той беше един добър приятел, който ще липсва на много хора. Поклон пред паметта му!“, добави ген. Попов.


Агенция "Фокус"
In memoriam: Кой беше Красимир Узунов?

Красимир Узунов е роден на 26 януари 1963 г. в град Пещера. Завършва Висшето военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Георги Димитров“ в Шумен през 1985 г., специалност Политически профил. Произведен е в чин лейтенант на 31 август 1985 г. Випуск „Сливнишки“.
През 1990 г. става известен с прякора „Поручика“, след като публикува коментар във вестник „Демокрация“, подписан като Поручик Красимир Узунов.
На 7 юни 2000 г. създава първата българска частна информационна агенция „Фокус“.
През 2004 г. създава Радио „Фокус“ – Сливен, с което слага началото на най-голямата българска радиоверига „Фокус“, която в момента притежава 59 радиостанции, 15 регионални офиса и излъчва 12 самостоятелни програми.
Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история.
Автор е на книгите „Проклятието на Суки“ – легенди (1992 г.), „Скок зад огледалото“ (1992 г.), „Приказки за армията“ (1993 г.), „Христос на Балканите“ (1993 г.), „Феноменът Дрангов“ (1997 г.), Пътеводител „Охрид“ (1998 г.), „Албанският фактор на Балканите“ (2001), „Българските бойни знамена – За честта и славата на България“ (2009), „История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за национално освобождение и обединение“ (2011),„Възкресението на българското опълчение – Душата на Македония и Одринско“ (2012), „Забравената война 1912 – 1913 г.“ (2013), „Бойните маршове на честта и славата на България“ (2014) „Каймакъ – Чаланъ“, (2015), „Епопеята на Добруджа – Курт-Бунар, Кочмар, Карапелит, Тутракан, Сарсънлар, Добрич...“ – Том 1 (2016), „Азъ служихъ при Дранговъ“ (2017).
На 20 септември 2016 г. заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов и бившия командващ на ВМС адмирал Пламен Манушев организират военна церемония и заупокойна молитва в памет на загиналите български офицери и войници в боевете на връх Каймак-Чалан през септември и октомври 1916 г.
Удостоен е за „Следовник на народните будители“ за 2014 г. от Съюза на народните читалища. Награждаван е с лично оръжие от министъра на отбраната Николай Свинаров, с почетен „Войнишки нож“ от началника на Генералния щаб генерал Никола Колев, със сабя от министъра на отбраната Николай Цонев, със сабя от ръководството на ДАНС, със знак „За принос към Министерството на отбраната“ от министъра на отбраната Ангел Найденов през 2014 г. и със знак „Достойнство и чест“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов през 2018 г. Удостоен е с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Георги Раковски“ от 15 февруари 2017 г.


Агенция "Фокус"
На 56-годишна възраст почина собственикът на най-голямата българска Радиоверига и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов

Внезапно тази сутрин в 04.00 часа почина собственикът на най-голямата българска Радиоверига и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов.
Вечна му памет!

Принтирай    Оразмери текст   + -