НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:03


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Красимир Премянов: Денят на Тракия е триумф на българския героизъм и трагедия за тракийските българи –  нито едно от двете не трябва да се забравя

Красимир Премянов: Денят на Тракия е триумф на българския героизъм и трагедия за тракийските българи – нито едно от двете не трябва да се забравя

26 Март 2019 | 10:05 | Радио „Фокус“,„За честта и славата на България“
Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Може да очакваме в Левицата, чийто водещ представител е БСП, да настъпят позитивни тенденции

Красимир Премянов: Може да очакваме в Левицата, чийто водещ представител е БСП, да настъпят позитивни тенденции

7 Май 2016 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус” се обърна с 10 еднакви въпроса към 10 бивши и настоящи активисти на БСП по повод предстоящия 49-ти Конгрес на партията и бъдещето, което той очертава пред нея. В настоящото интервю разговаряхме с Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, юрист - международник и политолог.
Фокус:Г-н Премянов, предстои Конгрес на БСП, какво бъдеще вещае той на партията и доколко решенията взети там биха могли да я извадят от кризата, в която се намира?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на държавата

Красимир Премянов: Решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на държавата

21 Април 2013 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Премянов, какви са основните проблеми на наследниците на тракийските българи?
Красимир Премянов: Проблемите на мнозинството български граждани като безработица, непосилни сметки, липса на социална сигурност и перспектива, са проблеми и на наследниците на тракийските българи. Последните обаче имат и проблеми, наследени от историята, касаещи техните имуществени и човешки права. Още през 1990 г. Съюзът на тракийските дружества в България (СТДБ) обяви за своя стратегическа цел обезщетението на тракийските бежанци, не само като имуществен проблем, но и като проблем за защита на човешките права на тракийски българи, чиито имоти в Източна Тракия и Мала Азия са заграбени през 1913 г. от Турция.
Фокус: Какво може да бъде направено за решаването им?
Красимир Премянов: Проблемът за обезщетение на тракийските българи от Източна Тракия и Мала Азия, прокудени от родните им места, е поставян от СТДБ пред президенти, министър-председатели, председатели на Народното събрание, министри, депутати, политици. Тракийската организация успя да го превърне от общонационален в международен през 2008 г., когато по предложение на СТДБ, направено от евродепутатите Маруся Любчева и Евгени Кирилов, Европейският парламент прие резолюция, с която обвърза членството на Турция в ЕС с обезщетенията за имотите на тракийските българи, т.е. със законните права на наследниците им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Каузата на тракийците е да пазят българщината и да защитават националните интереси

Красимир Премянов: Каузата на тракийците е да пазят българщината и да защитават националните интереси

26 Март 2012 | 13:01 | Агенция "Фокус"
За тракийската кауза и за нейното развитие в България, Агенция “Фокус” разговаря с Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България. На днешния 26 март 2012 година се отбелязва Денят на Тракия.

Фокус: Г-н Премянов, какви са основните акценти в каузата на тракийци днес?
Красимир Премянов: Основните акценти в каузата на тракийци днес е да пазят българщината и да защитават националните интереси. Това е мисия на всички национално отговорни патриотични формации, които черпят своя патриотизъм от тежката история, която България е преживяла, а не от конюнктурни интереси. Второ, да се опази делото, което е завещано от създателите на Съюза на Тракийската организация, един от тях е капитан Петко Войвода, а тя е от 1896 г. Трето, да възстановяваме паметниците на българското присъствие на герои по света – тракийски българи, където те са имали активно участие. Четвърто, да защитаваме интереса на тракийските българи, както в ежедневието на нашата държава, така и в двустранните ни отношения с други страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.