НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:29


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Десислава Танева: Поискала съм становище от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете

Министър Десислава Танева: Поискала съм становище от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете

29 Август 2019 | 09:00 | БТВ, "Тази сутрин"
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ

Водещ: Има ли разминаване между информацията, която подава Българската агенция за безопасност на храните към Световната организация за здраве на животните за броя на евтаназираните прасета и реално умъртвените. Ето писмо, според което в кореспонденция между директора на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев до въпросната организация става ясно, че убитите животни към 3 август са над 120 хиляди. Впечатление прави един от свинекомплексите, този в Голямо Враново. Виждате данните за него. Отново според БАБХ виждаме, че са убити и загробени над 28 хиляди животни. Решихме да проверим дали това е така, защото в разгара на кризата с чумата по свинете собствениците на този свинекомплекс поискаха отсрочка и част от животните му останаха живи. Което означава, че няма как да са убити 28 хиляди прасета. Каква е истината? Включваме сега на живо от Голямо Враново Марияна Трифонова с подробностите и с информация по темата.
Репортер: Намирам се пред свинекомплекса в Голямо Враново, положителните проби за африканска чума тук излязоха на 26 юли. Месец по-късно какво се случва, ще ни каже изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров. Добро утро. Колко в крайна сметка са евтаназираните животни в свинекомплекса и колко все още са живи? Виждаме, работи си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Към днешна дата огнищата тип „домашна свиня“ са 30

Министър Десислава Танева: Към днешна дата огнищата тип „домашна свиня“ са 30

9 Август 2019 | 10:00 | БНТ, „Сутрешен блок“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ БНТ

Водещ: Министърът на земеделието Десислава Танева е вече гост в студиото на сутрешния блок. Здравейте и добре дошли.
Десислава Танева: Здравейте. Добро утро и на всички зрители.
Водещ: Г-жо Танева, на финала сме на една седмица, в която България получи средства от Европейката комисия за борба с африканската чума по свинете (АЧС), но протестите срещу умъртвяването на животните продължават. Каква е равносметката към днешна дата? Колко са огнищата в България?
Десислава Танева: Към днешна дата са 30 огнищата тип „домашна свиня“ в Северна България основно, от които 30 огнища 6 са в промишлени свинекомплекси. Единственото, което мога да допълня е, че 27 юли е последната дата, на която сме установили такова огнище тип „домашна свиня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Летните месеци са пик на заразата от свинска чума

Министър Десислава Танева: Летните месеци са пик на заразата от свинска чума

1 Август 2019 | 10:00 | бТВ, „Тази сутрин“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: „Тази сутрин“ продължава заедно с министъра на земеделието. Ексклузивно интервю с Десислава Танева, защото както виждате, следите и новините, чумата по свинете се разраства, обхваща все повече области. Има призив в немалко от тях хората сами да умъртвят животните си, независимо че са здрави. Планират се обаче и протести на тази тема. Добро утро казвам на министър Десислава Танева.
Десислава Танева: Добро утро. Добро утро и на всички зрители.
Водещ: Г-жо Танева, неспасяемо изглежда положението вече.
Десислава Танева: Положението е изключително тежко и ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете (АЧС). Доколко ще ограничим това заболяване, а в последствие да предприемем допълнителни действия и мерки за изкореняването зависи само от съвместните усилия на всички, от всички нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Имаме 22-о огнище на африканска чума

Министър Десислава Танева: Имаме 22-о огнище на африканска чума

27 Юли 2019 | 09:30 | Нова телевизия „Събуди се“
Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия

Водещ: Добро утро казвам сега на министъра на земеделието Десислава Танева. Здравейте. Добре дошли.
Десислава Танева: Здравейте.
Водещ: Посрещаме деня с още едно огнище, 20 и кое, и второ може би поред. Разбирам, че е в голям комплекс също така. Къде е и колко прасета се отглеждат там?
Десислава Танева: Да, за съжаление пробата бе потвърдена от референтната лаборатория. Имаме 22-о по ред огнище тип „домашни свине“ в същия регион, в промишлен свинекомплекс, тоест, трети поред, пак в Община Сливо поле, Русенско в зоната около сегашните две огнища. И остават останалите случаи на диви свине, които имаме регистрирани за тази година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.