НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:32


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Васил Тончев, „Сова Харис“: Загуби се гражданското участие в изборите

Васил Тончев, „Сова Харис“: Загуби се гражданското участие в изборите

2 Ноември 2015 | 00:46 | Радио "Фокус"
Васил Тончев – директор на социологическа агенция „Сова Харис“ в интервю за Радио „Фокус“ .

Водещ: Продължаваме в „Това е България“ да следим резултатите от втория тур на изборите. Към момента тече пресконференцията на партията – победител на тези избори, това е ГЕРБ. Безспорно ГЕРБ печелят най-много кметски кресла на тези избори. Сега директно казвам добър вечер на Васил Тончев – директор на Агенция „Сова Харис“. Каква е картината към момента? За кои от областните градове можем да кажем със сигурност вече, че имат своя кмет?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Тончев, „Сова Харис”: Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа

Васил Тончев, „Сова Харис”: Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа

8 Юли 2013 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис”, в интервю за Агенция „Фокус” за изборите за кмет на Варна.

Фокус: Г-н Тончев, Варна избра кмет – Иван Портних, но отново с ниска избирателна активност и отново с малка преднина от доц. Христо Бозов. На изборите миналата седмица хората очакваха балотаж и затова не гласуваха. Защо на балотажа не излязоха повече хора?
Васил Тончев: Тезата, че са очаквали балотаж и затова не са гласували се оказа несъстоятелна. Голямата част от избирателите не припознават своите представители във властта и в едната, и в другата кандидатура и съответно пак не се отзоваха. Този политически модел, който съществува сега, а това е показателно и за страната, продължава да се възпроизвежда, само че от все по-малко и по-малко хора. По-голямата част от хората продължават да търсят друга възможност за защита на своите политически интереси. Това значи, че властта става все по-несигурна и e очевидно, че трябва да се намерят нови субекти, които могат да обслужат доверието на хората и да бъдат техни представители. Варна си избра легитимен кмет, но той ще започне работата си с много малко подкрепа, което създава предпоставки за много неща, а най-вече за нестабилност на неговите функции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Тончев, „Сова Харис”: Балотажът във Варна ще бъде доста оспорван и седмицата между двата тура ще е решаваща

Васил Тончев, „Сова Харис”: Балотажът във Варна ще бъде доста оспорван и седмицата между двата тура ще е решаваща

1 Юли 2013 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Директорът на социологическа агенция „Сова Харис” Васил Тончев в интервю за Агенция „Фокус” за частичните местни избори за кмет във Варна.

Фокус: Г-н Тончев, очакван ли е резултатът от частичния местен вот във Варна, а именно балотаж между Иван Портних и Христо Бозов?
Васил Тончев: Резултатът е очакван, но имаше и предварителни проучвания, които фактически сочеха това. Ако има изненада това е избирателната активност, която беше изключително ниска и е смущаваща и за гражданската активност, и за гражданското отношение към изборите и към политическия процес в страната.
Фокус: На какво се дължи тази ниска избирателна активност и за какво говори тя?
Васил Тончев: Според мен тя се дължи на това, че хората не са намерили все още алтернатива на статуквото. Това статукво, което е в момента, се възпроизвежда и продължава да се възпроизвежда, но от много по-малко хора и с много по-малка подкрепа. Всъщност тези, които искат промяна, мислят за нещо различно, но поне засега няма необходимите субекти и необходимите лица, които да поведат хората в някаква друга посока, да дадат други възможности и други алтернативи.
Фокус: Какви изводи могат да се направят от резултатите след първия тур на местните избори във Варна?
Васил Тончев: Те са един тест, макар и регионален, за обстановката в цялата страна и че някак си бързи избори в страната, които да доведат до промяна, до отпушване на ситуацията и някакви нови перспективи не може да има.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.