НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:14


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Атанас Тасев: Ако не се реши конфликтът около „Южен поток”, можем да стигнем най-абсурдния сценарий за Трета световна война

Проф. Атанас Тасев: Ако не се реши конфликтът около „Южен поток”, можем да стигнем най-абсурдния сценарий за Трета световна война

9 Юни 2014 | 14:48 | Агенция „Фокус"
Във връзка със спирането на проекта „Южен поток” Агенция „Фокус” разговаря с енергийния експерт проф. Атанас Тасев

Фокус: Г-н Тасев, как ще коментирате ситуацията около „Южен поток” и това, че премиерът замрази строежа, докато не се постигне разбирателство с Брюксел?
Атанас Тасев: Имаме два прочита на проблема. Първият е европейски, вече сме го коментирали – нямаме никакви проблеми с прилагането на третия енергиен пакет , защото има два механизма, които моторно предопределят поведението на държавата. Така че, европейските бюрократи очевидно имат някакво нарушение на комуникацията с нашата страна. Наскоро публикувах едно становище, че ние винаги сме умни след това, а в другите държави имат специални групи за лобиране към Европейската комисия и това в никакъв случай не са официалните представители на държавата, а са високо компетентни хора, които обясняват и анализират по особено важните проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Тасев: Всяко нещо, което в момента може да се напише за енергетиката е вярно

Проф. Атанас Тасев: Всяко нещо, което в момента може да се напише за енергетиката е вярно

17 Май 2014 | 06:10 | Агенция „Фокус”
Агенция „Фокус” разговаря с енергийния експерт проф. Атанас Тасев, по повод вота на недоверие в сектор енергетика

Фокус: Проф. Тасев, как ще коментирате вота на недоверие, внесен от ГЕРБ?
Проф.Атанас Тасев: Това е обичайна процедура, защото няма нито едно правителство, при което да не е имало вот на недоверие в сектор „Енергетика”. Поради особения характер на този отрасъл и влиянието му върху икономиката на държавата, и стабилността на управлението, предварително прогнозирам какво ще се случи, защото няма да се излезе извън обичайния сценарии. В мотивите на този вот на недоверие вносителите обвиняват сегашното управление, за това, че е съсипало енергетиката. Аз предвиждам, че като отговор ще се получи рефлекторно обвинение – „вие съсипахте енергетиката преди нас, сега ние се опитваме да оправим нещата”. След което вотът няма да мине, защото в парламента има болшинство, но лично аз като експерт и моите колеги от експертната общност приветстваме това мероприятие, поради една простичка причина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Тасев: Украинската криза е стимул проектът „Южен поток” да започне

Проф. Атанас Тасев: Украинската криза е стимул проектът „Южен поток” да започне

12 Май 2014 | 21:01 | Агенция "Фокус"
За енергийната политика на България и за проекта „Южен поток” Агенция „Фокус” разговаря с енергийния експерт проф. Атанас Тасев.

Фокус: Проф. Тасев, как ще помогне проектът „Южен поток” за енергийната политика на България?

Атанас Тасев: „Южен поток” е геостратегически проект. Неговата задача беше да направи доставките на газ от Русия за България и Европа инвариантни, т.е. независещи от политическата нестабилност на Украйна, нещо, което е факт в момента. Русия вижда в Европа един голям и стабилен пазар. Между другото, няма нито една държава член на ЕС, която купува газ от Русия в последните 15 г. да е била длъжник на „Газпром”. В Украйна проблемът възникна най-напред с цените на газа, с неплащанията, с променливите транзитни такси. Транзитните такси не се определяха на принципа на финансовите модели - разходи и ползи, а на принципа - вие ни вдигате цената на газа, ние ви вдигаме цената на транзита. Така че, двата елемента на нестабилност – финансовата и геополитическата, се изключват със строителството на газопровода „Южен поток”. Аз нееднократно съм казвал, че това е безумно скъп проект, но единствено възможен, за да може Русия да остане на този пазар. Русия се бори за този пазар, а не обратното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Тасев: Русия полека-лека започва да разплита гордиевия възел „Южен Поток”

Проф. Атанас Тасев: Русия полека-лека започва да разплита гордиевия възел „Южен Поток”

23 Април 2014 | 13:40 | Радио „Фокус”, „Добро утро, България”
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Съветът на директорите на „Газпром” реши компанията „Газпром Германия” да закупи 50 % от акциите на компанията оператор на проекта за строителството на подводната част на газопровода „Южен поток”. Това съобщи ИТАР-ТАСС вчера, като се позова на официално съобщение на сайта на руския газов гигант. „Газпром” ще придобие близо 206 хиляди акции с номинална стойност 100 евро всяка. Какво на практика означава това, търсим експертното мнение на проф. Атанас Тасев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.