НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:51


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. д-р Валерия Фол: Универсален принцип за изложба на културно-историческа тематика е научната коректност

Проф. д-р Валерия Фол: Универсален принцип за изложба на културно-историческа тематика е научната коректност

30 Август 2012 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Проф. д-р Валерия Фол, директор на Институт за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), пред Агенция "Фокус".

Фокус: Проф. Фол, Вие сте участвали в подготовката и представянето на много от българските изложби, които представят тракийското културно наследство зад граница. Какъв е Вашият коментар на скандала около изложбата с представянето на български и сръбски средновековни ръкописи за македонски в изложба, озаглавена „Хиляда години писмена традиция в Македония”?
Валерия Фол: Предложеното наименование на изложбата от Македонка страна не ме изненадва, то е в духа на политиката им. Изненадана съм, че е било прието от организаторите на изложбата от белгийска страна и по-точно от Кралския музей в Мариемон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Валерия Фол: Кукерите вече са част от фестивалната култура

Проф. Валерия Фол: Кукерите вече са част от фестивалната култура

22 Януари 2012 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Проф. Валерия Фол, директор на Института за опазване на културното наследство към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) и сътрудник на Центъра по тракология към БАН, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Проф. Фол, кои са най-характерните древни традиции, чийто носител са кукерите?
Валерия Фол: Маскарадната обредност е свързана с календарната и специално със слънчевия календар – с дните между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие. Всички древни общества имат в календара си маскарадна обредност. Изследвайки генезиса на маскарада, проф. Чезаре Поппи вижда най-ранните данни в халколитната култура по българските земи заради множеството идоли, чиито лица както изглежда са с маски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Валерия Фол: Парорийският манастир и Малкото кале край село Воден позволяват развитие на туризма на няколко нива

Проф. Валерия Фол: Парорийският манастир и Малкото кале край село Воден позволяват развитие на туризма на няколко нива

14 Август 2011 | 17:00 | Агенция "Фокус"
За туристическите атракции на входно-изходните артерии на България и перспективите пред обекти като Парорийския манастир и Мишкова нива в Странджа, Агенция “Фокус” разговаря с историка проф. Валерия Фол, преподавател в УниБИТ.

Фокус: Професор Фол, какви са перспективите пред обектите във Воден да станат туристически атракции?
Валерия Фол: Землището на село Воден, Община Болярово, е богато на паметници на културата от различни епохи, но най-известен е средновековният манастир, който се е развил около и над карстова пещера и убедително се свързва с Парорийския манастир на Григорий Синаит от 14 век. Манастирът е почти изцяло проучен, добре запазен и в момента започва реализацията на проект за проектиране на неговата консервация и реставрация. В близост се намира и Малкото кале, където археологът от РИМ Ямбол Стефан Бакърджиев проучва това лято крепостта с група студенти от УниБИТ - Институт за културно-историческо наследство (ИКИН). Манастирът и
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Валерия Фол: Тракологията е наднационална

Проф. Валерия Фол: Тракологията е наднационална

4 Декември 2010 | 16:03 | Агенция "Фокус"
ХІ международен конгрес по тракология се проведе в Истанбул. Кои бяха основните акценти в конгреса, Агенция “Фокус” разговаря с проф. Валерия Фол.

Фокус: Кои бяха основните научни акценти на Международния конгрес по тракология в Истанбул?
Валерия Фол: Организаторите на ХІ международен конгрес по тракология в Истанбул (8 - 12 ноември 2010 г.) се бяха постарали акцентите да следват предварително определените основни теми, върху които да се дискутира. Актуализира се отново темата за етногенезиса на индоевропейците и в частност на траките заради новите археологически проучвания в европейската част на Република Турция. Специално място бе отделено на тракийската религия и то в контекста на мотото на конгреса „Тракия и траките между два континента” и по-специално култът към Слънцебога в Тракия, Фригия и Византион (с акцент върху Константин Велики). Друга основна тема, която бе широка дискутирана, бе Тракия и траките през римския и късноантичния период. Бяха представени изследванията на турските колеги по Мраморноморското и Черноморското крайбрежие, включително и подводните археологически разкопки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев очаква позитивни резултати за преговорите за македонското членство в ЕС. 17 юни 2019 г.
Зоран Заев очаква позитивни резултати за преговорите за македонското членство в ...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.