НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:49


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Румен Йончев, ЗНС: Спадът на добивите и доходността от земеделието намалява цената на земеделската земя

Румен Йончев, ЗНС: Спадът на добивите и доходността от земеделието намалява цената на земеделската земя

14 Юли 2013 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Лидерът на Земеделски народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, бивш заместник-директор на ДФ „Земеделие”, пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Йончев, каква се очертава годината 2013-а за земеделските производители в България?
Румен Йончев: Тази година е изключително трудна и същевременно – ключова за земеделския сектор. Заради метеорологичните условия, от една страна годината не се очертава добра. Въпреки на пръв поглед добрите добиви, жътвата се оказа трудна. На световните пазари, въпреки добрите добиви и очакванията цените да скочат нагоре, те, напротив, спадат, особено на зърното. Очертават се по-ниски приходи на земеделските производители в България. Това неминуемо ще се отрази по цялата верига в земеделието, ще се отрази върху рентите и върху доходите, които те получават. Нещо, което не е много добре в тази ключова година, но е факт.
От друга страна е основният ангажимент на държавата - договарянето на рамката за субсидирането на земеделието до 2020 г. в контекста на общата селскостопанска политика. За съжаление, българското земеделие ще разполага с по-малко средства за следващия програмен период – така са договорени те от предишното управление, такава е и общата нагласа в Европейския съюз – за икономии, което ще се отрази и на България.
Фокус: Това ще доведе ли до отлив на желаещи да се занимават със селско стопанство или до фалити в сектора?
Румен Йончев: Тези, които се занимават със селско стопанство в България, едва ли ще се откажат толкова лесно, още повече, че в момента няма много алтернативи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Йончев: Продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд ще разшири възможностите за бизнес в селата и в селските райони

Румен Йончев: Продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд ще разшири възможностите за бизнес в селата и в селските райони

3 Септември 2012 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Зам.-председателят на политическа партия Земеделския народен съюз и бивш зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” - Румен Йончев в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Йонев, как оценявате решението на Министерство на земеделието и храните за провеждане на търгове за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд с Поименни компенсаторни бонове и какъв ще бъде ефектът?
Румен Йончев: За нас това е сполучливо решение, което разрешава едновременно два проблема. Единият е с обезщетението на собствениците, които получиха компенсаторни бонове, но така и не получиха реализация на тези бонове през годините, така че това е една историческа и икономическа справедливост, която трябва да бъде възстановена, т.е. най-после те ще получат нещо срещу своите компенсаторни бонове. От друга гледна точка това е добро решение за вкарване на повече земя в земеделския оборот. Нещо абсолютно необходимо с оглед на това, че в света храните стават все по-добър бизнес, а за България те са традиционен бизнес, така че няма нищо лошо в това повече земя да бъде обработвана от частни фермери, защото е известно, че държавата не е добър стопанин.
Фокус:Какви ще бъдат конкретните резултати от провеждането на тези търгове?
Румен Йончев: Макар че в случая става дума за незначително количество земя на фона на голямата картина, в случая се говореше за 154 000 декара, което не е особено много, но като цяло това е добре, тъй като ще има повече обем продукция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.