НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:19


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Андрей Ковачев: Някой е успял да измисли „вратички” в Закона за горите, още когато се приемаше

Андрей Ковачев: Някой е успял да измисли „вратички” в Закона за горите, още когато се приемаше

4 Януари 2013 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Андрей Ковачев, експерт в Сдружение за дива природа „Балкани”, в интервю за Агенция „Фокус” относно създаването на комисии, които да разследват случаите с дюните в Несебър и други подобни сделки по Черноморието.

Фокус: Г-н Ковачев, представители на неправителствени организации са поканени от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да се включат в комисиите, които ще разследват случаите с дюните в Несебър. Вие бихте ли се включили в такава комисия?
Андрей Ковачев: Да, бихме се включили. Още повече, че е необходимо в крайна сметка да се получи достъп до процедурите, които са водени, включително от Регионалните инспекции по околна среда и водите, доколкото тези процедури очевидно са били скрити до този момент. И въпреки изискванията на закона да бъдат публикувани, не са били публикувани. Благодарение на това всички останали процедури са нищожни, защото решението за оценка за съвместимост, с което е било гласувано това решение през 2008 година, не е влязло в сила и до този момент то не е в сила. Оттам нататък всички последвали решения, включително промени на статути, промени на собственост, даване на строителни разрешения, са нищожни. И оттук насетне цялата процедура е просто едно парче хартия - за съжаление парчета хартия, довели до унищожаването на тези земи. На тези длъжностни лица от РИОСВ, които са провели тази процедура без да оповестят по надлежния ред, трябва да им потърси със сигурност наказателна отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев: Никола Груевски признава, че това, което са учили след 1945 г., не е задължително да бъде историческата истина

Андрей Ковачев: Никола Груевски признава, че това, което са учили след 1945 г., не е задължително да бъде историческата истина

29 Декември 2012 | 08:41 | Агенция „Фокус”
Премиерът на Македония Никола Груевски коментира в интервю пред телевизия Сител 3 отношенията с България. За някои от акцентите в интервюто, Агенция „Фокус” разговаря с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Фокус: Г-н Ковачев, прочетохте ли интервюто на премиера на Македония Никола Груевски? Какъв е Вашият коментар?
Андрей Ковачев: Аз се радвам, че г-н Груевски признава, че това, което са учили след 1945 г., и това, с което са пораснали, не е задължително да бъде историческата истина. Защото в комунистическата тоталитарна система както в България, така и в комунистическа Югославия, учебниците по история са идеологизирани (и в България бяха такива), и не отразяват историческите факти и истини. Това, което аз очаквам от една дясна партия, каквато е ВМРО – ДПМНЕ, която е асоциирана към Европейската народна партия и по принцип би трябвало да бъде антикомунистическа, е да желае промяната на учебниците по история, съобразно научните факти и доказателства, а не - да поддържа комунистическата история. За съжаление, това не се случва. Виждаме, че през 2012 г. по време на г-н Груевски и правителството на ВМРО – ДПМНЕ, продължава комунистическата традиция на фалшифициране на тази история.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев: Хубаво е, че ръкописите се показват, разочароващо е, че се интерпретират по некоректен начин

Андрей Ковачев: Хубаво е, че ръкописите се показват, разочароващо е, че се интерпретират по некоректен начин

10 Октомври 2012 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Изложба „Средновековни ръкописи от Македония ХІІІ – ХІХ век” беше открита в Кралския музей в Мариемон на 9 октомври. За откриването на изложбата и отзвука й в Брюксел, Агенция “Фокус” разговаря с евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Фокус: Г-н Ковачев, присъствахте ли на откриването на изложбата със средновековни ръкописи от Македония и какви са Вашите впечатления?
Андрей Ковачев: Бях на откриването на изложбата. Тези ръкописи, които бяха изложени, са част от българското културно наследство. Сред тях беше Четириевангелието от Струга, за което даже в самия каталог ясно се вижда от снимката, че пише „Българско предисловие”. Един ръкопис, също беше сред тях, от отец Паисий Хилендарски, за описание на епидемия от чума в един град.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев: Нужни са ясни сигнали, че знаем какво правим и каква е добавената стойност на ЕС

Андрей Ковачев: Нужни са ясни сигнали, че знаем какво правим и каква е добавената стойност на ЕС

13 Септември 2012 | 10:52 | Радио "Фокус"
Андрей Ковачев, зам.-председател на Комисията по външна политика на ЕП и председател на българската делегация от евродепутати в ЕНП, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Следващата тема в обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България” е за бъдещето на съюза, в който и ние членуваме. Европейският съюз трябва да се развие във "федерация на националните държави”, ако иска да преодолее кризата. Това становище изрази председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишното си обръщение пред Европейския парламент. Според Барозу, Евросъюзът ще може да отговори на очакванията на гражданите и ще устои на глобалните предизвикателства само с повече и по-дълбока интеграция. Президентът Барозу смята, че тази идея
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 26 май 2018 година
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономическ...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.