НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:42


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Д-р Даниела Дариткова: Едва 4% от българите са ваксинирани срещу грип

Д-р Даниела Дариткова: Едва 4% от българите са ваксинирани срещу грип

4 Октомври 2012 | 10:54 | Радио "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова - народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание в сутрешния блок “Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Наближа сезонът, в който оборота на аптеките се вдига почти двойно. Зимата е периодът, в който хремата и настинките ни преследват почти неотлъчно и само превантивното лечение или профилактика могат да ни спасят от усложнения, последвали някое уж съвсем невинно на пръв поглед простудно или грипно заболяване. Днес Народното събрание ще бъде домакин на Националния форум за грип 2012 година. Инициативата е организирана от Съюза на българските медицински специалисти, е под патронажа на Комисията по здравеопазването на 41 Народно събрание. Д-р Дариткова, каква е целта на форума? Той се провежда за трета поредна година.
Даниела Дариткова: Да, ние за трета поредна година организираме този форум. В момента, в който е най-подходящото време за профилактични ваксинации против грип, защото препоръките на Световната здравна организация, на Европейския съвет за контрол на заразните заболявания да се постигне един обхват на населението с ваксина от порядъка на 75%. За съжаление, в България се наблюдава една негативна тенденция за ваксинопрофилактика, за грип през последните години, като спада непрекъснато обхвата на населението. И той се движи около 4%. Ние ще чуем мненията на изтъкнати специалисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова: Доброволното здравно осигуряване повтаря модела на застраховането

Д-р Даниела Дариткова: Доброволното здравно осигуряване повтаря модела на застраховането

26 Юли 2012 | 11:18 | Радио "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова - народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание в сутрешния блок “Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Д-р Дариткова, какво включват промените в Закона за здравното осигуряване?
Даниела Дариткова: Гласуването по текстовете на законопроекта не е приключило, защото вчера в рамките на гласуваното работно време, имаме още 10 параграфа, с които днес трябва да продължим. Основното, за което се говори в този законопроект е прелицензирането на здравноосигурителните дружества като застрахователни, във връзка с изискване на действащите европейски директиви. Нещо, което наистина предизвика доста емоции и спорове, но е неизбежно във връзка с това, че срещу България има стартирана наказателна процедура затова, че не сме привели дейността на тези наши дружества в съответствие с европейските директиви, което е наше задължение като страна-членка на ЕС. Получили сме мотивирано писмо през януари месец, че ни грози санкция от порядъка на 1 млн. евро с увеличение всеки един ден закъснение. Така че ние сме поели своите ангажименти. Това е процес, който е трябвало да се случи още със създаването на тези здравноосигурителни дружества и влизането ни като страна-членка на ЕС. Защото всички дружества, които извършват дейности по застраховането, различни от животозастраховането трябва да се подчиняват на едни и същи принципи. Имало е намерение и от предишните управляващи, и да се направи възможно тези дружества да участват в основния пакет за социална сигурност. Те да ползват част от осигуровките, които плащаме за здраве.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова: Разширяване на забраната за тютюнопушене предвиждат повечето предложения в здравната комисия

Д-р Даниела Дариткова: Разширяване на забраната за тютюнопушене предвиждат повечето предложения в здравната комисия

7 Май 2012 | 13:30 | Радио "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Забраната на тютюнопушенето и евентуалното разширяване на обхвата й са следващата тема на сутрешния информационен блок. Гост по темата е доктор Даниела Дариткова, председател по Комисията на здравеопазване в парламента. Д-р Дариткова, какви предложения постъпиха след първото четене на Закона за здравето? И по-специално в частта му, която е свързана със забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места?
Даниела Дариткова: Миналата седмица изтече срокът за предложения между първо и второ четене по Закона за здравето. Основната тема беше именно забраната за пушене в закритите обществени и някои открити обществени места. Предложенията, които постъпиха от народните представители бяха в посока разширяване обхвата на откритите обществени места, които да се включат в зоните на забрана. Например, има постъпили предложения от народни представители от парламентарната група на демократичната левица и на ГЕРБ за забрана на пушенето на стадионите. Тогава, когато има мероприятия, за които се продават билети. Друго предложение е включването на детските площадки, които също биват, съгласно закона за проекта на териториите, открити и закрити, в териториите за забрана на пушенето. Прецизирани са текстовете, които касаят предложенията за забрана на пушенето в прилежащите терени към детски градини, училища, училищни пансиони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова: Проблем с имунизациите има и при високообразовани хора

Д-р Даниела Дариткова: Проблем с имунизациите има и при високообразовани хора

23 Април 2012 | 12:04 | Радио "Фокус"
Д-р Даниела Даритковa, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание пред Радио „Фокус”

Водещ: В рамките на европейската имунизационна седмица ще се състои 5-тата национална среща – „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”. Форумът ще се проведе днес и утре. В аванс за събитието ще разговаряме с д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Парламентарната комисия по
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.