НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Доц. Андрей Андреев: Моят принцип е не да чакаме кръводарителите да дойдат, а ние да отидем при тях

Доц. Андрей Андреев: Моят принцип е не да чакаме кръводарителите да дойдат, а ние да отидем при тях

28 Март 2012 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Директорът на Националния център по хематология и трансфузиология (НЦХТ) доц. Андрей Андреев, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Доц. Андреев, днес започва студентската кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, колко студенти очаквате да се включат?
Андрей Андреев: Очаквам да се включат повече млади хора. Днес сме в Софийския университет и по традиция започваме с него всяка година. Досега е имало много добра активност, особено от Софийския университет, Техническия университет и други. Има интерес и в страната – от региона на Националния център по хематология и трансфузиология редовно има кръводарители от Американския университет, от Югозападния университет в Благоевград.
Фокус: Какво е отношението към кръводаряването в България – по-скоро положително, неутрално или отрицателно?
Андрей Андреев: С тези три категории не мога да отговоря. Но си направете сама справка – от вашата агенция колко човека са давали кръв в последните три години. Вижте – колко са хората и колко от тях са давали кръв, освен ако не са били помолени да дарят кръв за близки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Андрей Андреев: Кръводаряването е полезно и за кръводарителя

Доц. Андрей Андреев: Кръводаряването е полезно и за кръводарителя

30 Юни 2009 | 14:19 | Агенция „Фокус”

Директорът на Националния център по хематология и трансфузиология (НЦХТ) доц. Андрей Андреев пред Агенция “Фокус” .Фокус: Доц. Андреев, колко души дариха кръв в рамките на кампанията за стимулиране на безвъзмездното и доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител?
Доц. Андрей Андреев: По повод на този ден ние не сме правили кръводаряване, а отчетохме кръводаряването по повод студентската кампания от пролетта, която започна април и завърши на 22 май. Тази година има приблизително един път и половина увеличение на броя на студентите кръводарители. Повече от 50% са дарили кръв за втори и трети път, т.е. не са попаднали случайно в групата на кръводарителите, а са вече убедени кръводарители.
Фокус: Как се отразяват повечето медийни съобщения относно кръводаряването? С колко се увеличава кръводаряването от моментите, в които няма такива?
Доц. Андрей Андреев: Благодарение на позитивните отразявания, намерихме нови партньори. Това е Бизнес центърът в Младост 3, които сами ни потърсиха, личният състав на един от магазините Кауфланд, които също сами ни потърсиха. Там дариха кръв 26 млади хора на около 25 години. В Бизнес центъра 86 души дариха за два дни кръв за първи път. Това беше позитивното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Андрей Андреев: Над 90% от кръводарителите дават кръв редовно

Доц. Андрей Андреев: Над 90% от кръводарителите дават кръв редовно

19 Април 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"

Доц. Д-р Андрей Андреев, директор на Националния център по хематология и трансфузиология в интервю за съвместната рубрика на Национална радиоверига „Фокус” и Министерството на здравеопазването "За здравето".Фокус: Доц. Андреев, в рамките на кампанията „Запалете свещичка, дарете живот” на Цветница в столицата 153-ма души са дарили кръв – какви хора са дарявали?
Доц. Андрей Андреев: Поне 90 на 100 от хората, които даряваха, даряват за 4-5 път в нашите пунктове за кръводаряване. Т.е. това не са случайно попаднали хора, а предимно хора, които по традиция на този ден идват да даряват кръв.
Фокус: Кампанията се провежда за шеста година – какви други тенденции наблюдавате? Увеличава ли се броят на кръводарителите?
Доц. Андрей Андреев: Не. Долу-горе е една константа, но хубавото е това, че може би и над 90% са редовни кръводарители. Дори в Богословския факултет до църквата „Св. Неделя” дойдоха две семейства с децата си, които даряват за пети път при нас. Това е много показателно, че тези деца ще бъдат потенциални кръводарители.
Фокус: Какво мотивира точно тези хора да даряват кръв редовно?
Доц. Андрей Андреев: Това е въпрос, на който трябва да си отговори всеки човек. Аз за мотивировката на другите не мога да кажа. Вероятно тези хора са повярвали на това, което ние приказваме, че има нужда от кръв, с която да помагаме на хората. И вероятно някой от техните близки е имал някога нужда от кръв и те знаят какво е това. Мотивировките са много различни. Те не могат да се определят с една дума. Важното е, че те са проявили благородството да дойдат и да дарят кръв не за първи, а надявам се, че не и за последен път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.