НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:25


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Кметът на Царево Петко Арнаудов: Имаме нужда от рибарско пристанище, защото рибата е при нас, а не в Бургас

Кметът на Царево Петко Арнаудов: Имаме нужда от рибарско пристанище, защото рибата е при нас, а не в Бургас

14 Юли 2010 | 06:00 | Агенция „Фокус”
Кметът на община Царево Петко Арнаудов в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Арнаудов, какъв е туристическият сезон в община Царево предвид икономическата криза и лошото време?
Петко Арнаудов: Тепърва сезонът в община Царево ще се нормализира, след като се оправи времето. Макар че моите наблюдения за туризма са, че тази година има намаление на българските туристи. Но това, което ми прави впечатление, е, че на територията на общината почиват доста руснаци, чехи, както и скандинавци.
Фокус: Т.е отчитате увеличение на чуждестранните спрямо предходната година ли, така ли?
Петко Арнаудов: В общината не водим точна статистика, но – да, такива са моите наблюдения. Според мен тази година почиващите руснаци в община Царево са повече. На къмпинг „Нестинарка” има пък много немци и скандинавци. В Царево има и чешки туристи. Това е така да се каже картината към момента. Очаквам, че сезонът ще се засили след като се оправи времето. Онзи ден и българи имаше много, които бяха дошли, но валя и си заминаха, хората.
Фокус: Тази година по-ниски ли са цените на нощувките спрямо миналата година?
Петко Арнаудов: Да, с около 15-25 % са по-ниски цените в хотелите. Собствениците проявяват една по-голяма гъвкавост по отношение на ценовата политика.
Фокус: Колко туристи посещават общината на сезон?
Петко Арнаудов: Около 200 000 в пикови моменти, но ние не водим регистрация в общината.
Фокус: На какви приходи разчитате от туристическите посещения в общината тази година?
Петко Арнаудов: В чисто финансово отношение за общината е добре, когато има повече туристи. Те пълнят бюджета не само на общината като се отчисляват средства по линия на туристическата такса. Приходите от туризъм основно отиват в частния сектор, който пък плаща данъци на общината. Колкото повече хора идват, идват повече данъци и такси за община Царево. Но тази година ще има намаление на средствата за общината от туристически такси. Очаквам, че общият бюджет за тази година, който сме планирали, ще падне с 1,5 млн. лв. Но все пак до края на годината има още време. Другата част, която формира бюджета на общината, идва от
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.