НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:42


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Румяна Коларова за това какви са предизвикателствата пред управляващите през новия политически сезон

Румяна Коларова за това какви са предизвикателствата пред управляващите през новия политически сезон

23 Август 2010 | 10:10 | Национална радиоверига „Фокус”, „Добро утро, България!”
Румяна Коларова, политолог

Водещ: Добро утро на политологът Румяна Коларова.
Румяна Коларова: Добро утро.
Водещ: Немалко неща се случиха през последната седмица в страната от политическа гледна точка. Определено обаче август като отпускарски месец бе сравнително тих в политическия живот. Затишие преди буря ли е това?
Румяна Коларова: Аз се надявам да не е затишие преди буря, а просто затишие преди поредния политически сезон. Защото е ясно, че не само ние имаме нужда да си отдъхнем от работата. Имаме нужда, разбира се, да си отдъхнем и от ожесточените политически спорове. Но и политиците, като че ли имат нужда един месец да премислят това, което е станало през годината, да преосмислят или да преоценят това, което са постигнали и съответно да определят приоритетите си за следващата година. Това се случва навсякъде по света, това е естествено. Слава Богу, вече става нещо рутинно и за България.
Водещ: Можем ли да кажем отсега кое е най-голямото предизвикателство, с което управляващите ще трябва да се справят през новия политически сезон? Вие сама споменахте за ожесточените политически спорове, дебати.
Румяна Коларова: За мен специално най-голямото предизвикателство ще бъде новото изборно законодателство или кодекс, както са обещали да направят. Защото досега непрекъснато бяхме свидетели за едни опити за промени в законодателството, изборното законодателство, които като че ли отежняваха положението, правеха резултатите, да го кажем така – много по-лесно манипулируеми и политиците много по-безотговорни към своите избиратели. ГЕРБ дойде на власт и с обещание радикално да промени начина, по който е уредена избирателната система в България, не само на национално ниво, но и на местно, и съответно изборите за държавен глава. Специално следващата година ще бъде... да го кажем така – следващият политически сезон до юли догодина е много важен за предстоящите местни избори през есента и със сигурност няма да има време да се правят избирателни закони в последния момент. Затова за мен още от септември трябва да започне гласуване на новите текстове в този избирателен кодекс, да започне дебат, да се оценява по какъв начин трябва да се организира администрацията и съответно в края на краищата да се създаде нова рамка, нормативна, на провеждане на местните избори. Защото ако, говорим и за корупция, и за организира престъпност, корените на това масово явление – корупцията, която в момента е основен проблем, политически, и организираната престъпност е и в местните избори. Мисля, че няма нужда да привеждам аргументи. Мисля, че всеки е убеден в това, че почти навсякъде местните избори бяха първата стъпка към безотговорността, безнаказаността на корупционните схеми и на организираната престъпност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Коларова: За година ГЕРБ наложи като норма решенията да се изработват в диалог

Румяна Коларова: За година ГЕРБ наложи като норма решенията да се изработват в диалог

2 Юли 2010 | 18:04 | Агенция „Фокус”
Политологът Румяна Коларова в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-жо Коларова, кои са характеристиките на управлението на правителството на ГЕРБ, има ли нов стил на управление на България след изборите от миналата година?
Румяна Коларова: Новият начин, по който ГЕРБ конструира своите структури в законодателната и изпълнителната власт и по който общува с медиите и гражданите, беше очевиден още на първия месец от формирането на кабинет „Борисов”. Има нов модел на взимане на политически решения, на отстояване на политическите позиции и авторитета на управлението.
Първата промяна е, че за една година ГЕРБ наложи като норма изискването решенията да се изработват в активен диалог с партньорски партии, опозиция, медиите и организациите, представляващи групови интереси. Прозрачните и публично изработени решения на правителството, макар да са постоянно критикувани като безпринципни и хаотични, поне досега допринасят за поддържането на доверието и подкрепата за ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Коларова: Първанов възпроизвежда логиката на Станишев, логиката и на черната завист

Румяна Коларова: Първанов възпроизвежда логиката на Станишев, логиката и на черната завист

31 Май 2010 | 12:19 | Радио "Фокус"
Заяждат ли се президентът Георги Първанов и премиера Бойко Борисов? Коментар по темата от политолога Румяна Коларова в ефира на радио "Фокус"

Водещ: Бойко Борисов заяви, че държавният глава не би искал да вкара държавата в политическа криза в момента. Може ли да се стигне до такава с оглед на това, което се случва между
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Коларова: Бойко Борисов показва силна изнервеност

Румяна Коларова: Бойко Борисов показва силна изнервеност

29 Април 2010 | 15:16 | Радио "Фокус"
Политологът Румяна Коларова пред радио „Фокус" по темата за предсрочни избори и вот на доверие

Водещ: Колко сериозно приемате думите на премиера Бойко Борисов, че е готов веднага да има избори?
Румяна Коларова: Сега, разбира се, веднага избори е абсолютно невъзможно от гледна точка на конституционните процедури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.