НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:45


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Красимир Каракачанов: След 500 години „розово присъствие” на турските завоеватели, България все още не може да навакса загубеното

Красимир Каракачанов: След 500 години „розово присъствие” на турските завоеватели, България все още не може да навакса загубеното

27 Септември 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
За пренаписването на историята на Османската империя и политическия контекст на това искане Агенция „Фокус” разговаря с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Фокус: Г-н Каракачанов, излезе информация, че турски учени искат пренаписване на историята на Османската империя, тъй като турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори, които проливат безмилостно кръв, но според проучванията им тези твърдения не отговаряли на истината, освен това са недоволни, че често историята им е написана от чужди историци. Какъв е политическият контекст на тези искания?
Красимир Каракачанов: Право на всеки един историк е да пише история и да се занимава с история. Има два вида писане на история – едната е историята, която пишеш, за да изпълниш някаква политическа поръчка и да прикриеш и изпъкнеш едни или други факти от историята и да изградиш някакъв образ, който ти искаш да направиш.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов: Защо „Фигаро” не написа как са давали гражданства германците или гърците?

Красимир Каракачанов: Защо „Фигаро” не написа как са давали гражданства германците или гърците?

25 Август 2010 | 06:00 | Агенция “Фокус”
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Каракачанов, успя ли Франция да интегрира ромите си или точно, защото не успя, ги връща в България и Румъния?
Красимир Каракачанов: Явно не са успели. След като циганите от България и Румъния вместо да се интегрират към европейския начин на живот, започнаха да циганизират Франция, явно не са успели, но не знам дали са и полагали усилия в това отношение, тъй като циганите от Българи и Румъния, които са във Франция или на други места в Европа, не повече от 10% от тях отиват, за да си търсят някаква почтена работа. Другата голяма част отиват, за да се препитават с кражби, с просия, разчитайки на някакви социални помощи, които могат да получат от обществени организации, френската католическа църква и т.н. Но Франция показа нещо много ясно и то е, че циганският проблем със затварянето на очите няма да се реши. И това, което направи Франция, е добро. Защо е добро? Защото все пак, повдигна този въпрос пред европейското общество, че въпросът с циганите е сериозен въпрос и че само с разни клоунади, наречени Хилядолетия на ромските включвания и ала-бала други, проблемът няма да се реши.
Фокус: Много пари потънаха в тези клоунади.
Красимир Каракачанов: Точно това говоря. Така покриват едни пари. Те се крадат от едни чиновници по европейските институции, от разни техни ортаци в България, в Румъния, в Словакия, Чехия и т.н., които са направили някакви псевдоправозащитни организации или там
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов: Повече внимание за българите в Албания, за да не се пишат македонци на преброяването през 2011 г.

Красимир Каракачанов: Повече внимание за българите в Албания, за да не се пишат македонци на преброяването през 2011 г.

24 Юни 2010 | 14:30 | Агенция „Фокус”
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО – БНД, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Каракачанов, защо е необходима по-голяма активност на българската държава сред българите от Албания?
Красимир Каракачанов: В Албания има поне две български организации, които са културно-просветни. Едната е в Елбасан, другата – в Тирана. Това са две културно-просветни дружества, които разпространяват българска литература, контактуват с българската общност. По груби преценки в Албания има около стотина хиляди българи, които живеят на различни места. Една част от тях живеят на гърба на Охридското езеро и на Преспанското езеро; там има няколко български села. Те са източноправославни християни, българи, които живеят в географската област Македония, която след 1913 година преминава към албанската държава. Другата категория са българите, които живеят в Голо Бърдо, в района на Корча и Елбасан. Това е българско население, което живее там от векове. Една част от тези българи са мюсюлмани – българо-мохамедани, но с българско самосъзнание. Те са многодетни, имат повече деца, част от които са с християнски, а друга – с мюсюлмански имена. В годините не малка част от тях са се изселвали по икономически причини към столицата Тирана. Районът на Голо Бърдо, районът на Корча и Преспа, между Корча и Елбасан и българите в Тирана, общо има около сто хиляди българи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов: Когато религията влезе в политиката, се стига до конфронтация

Красимир Каракачанов: Когато религията влезе в политиката, се стига до конфронтация

29 Март 2010 | 13:27 | Радио "Фокус" - София
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на радио „Фокус” „Добро утро, България” - за учредяването на партия ОТОМАН на братя Юзеирови на Разпети петък

Водещ: Случайно ли е избрана, според Вас, датата втори април за учредяването на партия ОТОМАН?
Красимир Каракачанов: Едва ли е случайно избрана, защото досегашната практика на братята Юзеирови показва, че те със своите действия целят да провокират обществото. Още с паметника на така нар. незнаен турски войн предизвикаха голям скандал,след което с всичките си приказки за това, че България трябва да си смени Конституцията, че мюсюлманите в България нямали права и така нататък, те всъщност с всяко свое действие търсят така ... и според мен, не случайно на Разпети петък, когато е така да се каже един от големите християнски празници Великден, в навечерието на Великден, те търсят поредния скандал, за да могат да бъдат забелязани от медиите, оттам и от обществото, и да си направят реклама. Имам чувството, че тези хора нарочно търсят скандала, за да могат да придобиват популярност сред някакви по-радикални кръгове - да речем мюсюлманското население в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.