НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:26


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Божидар Димитров: Стенописът в Боянската църква, обявен за образ на цар Давид, може да е автопортрет на художника

Проф. Божидар Димитров: Стенописът в Боянската църква, обявен за образ на цар Давид, може да е автопортрет на художника

9 Април 2008 | 18:41 | Агенция "Фокус"

Проф. Божидар Димитров е роден в Созопол през 1945 г. Специализирал е палеография в Париж и Ватикана. Директор е на Националния исторически музей. Автор е на над 30 книги в областта на късносредновековната българска история.Фокус: Проф. Димитров, какво според вас ще бъде значението на последните разкрития за самоличността на Боянския майстор за обществеността и науката?
Проф. Божидар Димитров: Благодарение на последните разкрития от Боянската църква, в историята на изкуството ще бъдат вписани двама българи - Василий и Димитрий. Имената на художниците от източноправославния свят се броят на пръстите на двете ръце, тъй като, за съжаление, е имало църковен канон, който повелявал майсторите да остават анонимни, защото се е смятало, че Господ им е дал таланта и Господ движи ръката им, а не самите те. Разбира се, някои от тях като Василий и Димитрий са проявявали своеобразно средновековно дисидентство и са търсели начин да оставят имената си. Единият начин е бил да се подписват на грубата мазилка, а другият - върху мечовете или щитовете на светците. По принцип през Средновековието е имало заклинателни надписи, оставяни по мечовете и щитовете. Авторите вероятно са се надявали, че посетителите на църквата ще ги сметнат за такива (например “С нас е Бог” или “Със св. Димитрий победител” и така нататък).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Страната ни трябва да се грижи за българите в Македония

Проф. Божидар Димитров: Страната ни трябва да се грижи за българите в Македония

6 Март 2008 | 06:05 | Агенция "Фокус"
Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, в интервю за Агенция “Фокус”

Фокус: Проф. Димитров, след срещата си с българския си колега Георги Първанов македонският президент Бранко Цървенковски каза, че за да стане член на НАТО, Македония ще има нужда от подкрепа от приятели като България. Редно ли е обаче България наистина да подкрепи съседната страна, при положение, че напоследък антибългарската кампания в Македония сякаш се увеличава?
Проф. Божидар Димитров: Македонците се правят, че не разбират това. Те не могат да разберат, че в НАТО и Европейския съюз страните не могат да кандидатстват за членство, ако имат нерешени фундаментални проблеми със съседите си. България е един такъв съсед и според нас фундаментален проблем са кражбите на българска история. Това включва и отношението към българските исторически паметници и към български национални герои, родени и действали на територията на Македония.Това вече беше заявено от българска страна. Въпросът на Бранко Цървенковски - “Какво общо има Тодор Александров с НАТО?”, подсказва, че той не знае отговорът на този въпрос. А той има нещо много общо. Невъзможно е две приятелски страни да разрушават паметници на свои национални герои, а също така и да не позволяват възстановяването на вече разрушени паметници, визирам паметника на полк. Каварналиев, за който вече една година нямаме отговор от македонската страна и на практика ни се отказва да да го възстановим. Паметникът е изработен и стои пред Националния музей, чакаме разрешение. Очевидно е, че Македония много трябва да поработи върху вътрешното си “аз”, за да стане страна, достойна за членство в НАТО и Европейския съюз. Освен това не може Македония да иска да става член на НАТО, а в същото време да се кара с Гърция за името си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: На 3 март празнуваме възстановяването на държавността - главно условие за прогресивно развитие на всяка нация

Проф. Божидар Димитров: На 3 март празнуваме възстановяването на държавността - главно условие за прогресивно развитие на всяка нация

3 Март 2007 | 15:38 | радио "Фокус" - Пирин
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в интервю за радио "Фокус" - Пирин.

Фокус: Днес е нашият национален празник и това е поводът да се обърнем към Вас. Какво не знаят българите за 3 март?
Божидар Димитров: Българите не знаят или повечето българи не знаят, че това е един предварителен договор, който определя границите на България в границите на Българската екзархия, т.е. всички територии на Балканите, населени преимуществено с българи. Това е решение на главната историческа задача, която стои пред българския народ в течение на пет века – а именно създаване на българска държава върху всички етнически български територии. За съжаление, Великите сили не са обвързани с този договор, а нещата в Европа се решават от тях и те се чувстват пренебрегнати и излъгани, още повече, че някои от тях имат предварителни разговори с руския император като Австроунгария например, и Русия поема задължението да не създава голяма славянска държава на Балканите. Написано е точно така – не голяма България, а “голяма славянска държава”, тъй като те се боят, че Русия ще даде спечелените с война земи на Сърбия и затова налагат Берлинския конгрес. Друго, което не знаем, че Русия се решава на тази война въпреки голямата съпротива на политиците и военните в страната. Защо? Защото Русия е в процес на превъоръжаване, действащата армия е въоръжена с по-лошо оръжие от пруската армия и военните в Русия се боят, че армията ще срещне много трудности при осъществяване на военните задачи. Въпреки това Русия се съгласява на тази война, защото смята, че по-удобен момент няма да настъпи в близко бъдеще.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Забелязвам едно възраждане на здравите национални чувства

Проф. Божидар Димитров: Забелязвам едно възраждане на здравите национални чувства

22 Февруари 2007 | 15:24 | Радио "Фокус" - Варна
Предстои издаването на илюстриран пътеводител за нос Калиакра. Изданието съдържа малко известни факти за историята на древния град. Радио “Фокус” - Варна разговаря с автора на пътеводителя – директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Фокус: Причината за посещението ви в Каварна е проектът за изработване на пътеводител на нос Калиакра. На какъв етап е проектът?
Проф. Божидар Димитров: Пътеводителят вече е изготвен. Илюстриран е, страниран е и готов за печат. Посещението ми е свързано с подписването на договора с община Каварна. Аз познавам всичко от историята на Калиакра, паметниците и знаех, че авторите пропускат много неща. Не ги знаят, защото съм ги открил аз във ватиканските, генуевските и венецианските архиви. Сметнах, че е време да разкажа за това, което съм научил. Пътеводителят е една история на Калиакра, много интересен античен и средновековен град. Бих си позволил дори да го нарека уникален, тъй като е построен в равнината на един морски нос и е единственото естествено укритие за хората в Добруджа в регион от над 50 км наоколо. Тук винаги е имало град, а не просто селище. В античността той се е казвал Иризис, в по-късна епоха Акра и най-накрая Калиакра. Градът е имал много важна роля в корабоплаването, в икономическия живот, а от 12 век нататък и в политическия живот на България. Той става столица на едно деспотство, неразделна част от Българското царство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.