НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:29


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Любомир Иванов: Сериозността на конфликта между Северна и Южна Корея не трябва да се подценява

Проф. Любомир Иванов: Сериозността на конфликта между Северна и Южна Корея не трябва да се подценява

27 Май 2010 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Във връзка с кризата в отношенията на Северна и Южна Корея Агенция „Фокус” разговаря с председателя на Управителния съвет на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов.

Фокус: Проф. Иванов, къде са корените на конфликта между двете Кореи?
Любомир Иванов: Корените на конфликта между двете Кореи се крият още в Корейската война. Там има две системи, които са несъвместими и същото различие, което беше по времето на Студената война между Изтока и Запада. Това е едно от последните огнища на Студената война, което продължава там с различни перипетии и периоди на подобряване на отношенията. В момента това е една сериозна криза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомир Иванов: През 1990 г. вярвахме, че България ще влезе в ЕС  за 10 години, а ни трябваха много повече

Проф. Любомир Иванов: През 1990 г. вярвахме, че България ще влезе в ЕС за 10 години, а ни трябваха много повече

22 Декември 2009 | 10:55 | Агенция „Фокус”
Председателят на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов е вносителят на парламентарното решение от 22 декември 1990 г. за присъединяването на България към Европейския съюз. В интервю за Агенция „Фокус” проф. Иванов припомня за събитието точно преди 19 години.

Фокус: Г-н Иванов, на 22 декември 1990 г. вие като депутат от VII Велико народно събрание внасяте предложението за пълноправното членство на България в Европейския съюз. Какви са вашите спомени от тогава?
Проф. Любомир Иванов: Предложението бе изработено през октомври 1990 г. от мен и от един млад дипломат тогава – Марио Милушев, който сега е един от най-високопоставените българи в Европейската комисия, ръководител е на дирекция от скоро. За по-малко от два месеца лобиране решението беше гласувано именно на 22 декември. Мога да кажа, че вземането на такова политическо решение беше не само едно от важните стъпки за България, но и една от първите стъпки на новата българска политика след началото на демократичните промени. За разлика от членството в НАТО, решението за членство в Европейския съюз не беше толкова противоречиво. Още от самото начало успяхме да осигурим подкрепа за подписи на депутати фактически от всички парламентарни групи – над 130 човека се подписаха, а пък самото гласуване бе с единодушие. Основният проблем тогава беше, че по онова време нямаше идея за това какво представлява Европейският съюз в тогавашния си вид, разбира се, сега той е по-различен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомир Иванов: Мисията на НАТО в Аденския залив се отличава със значително малък риск

Проф. Любомир Иванов: Мисията на НАТО в Аденския залив се отличава със значително малък риск

20 Юни 2009 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Очаква се България да вземе участие в новата мисия на НАТО в Аденския залив, която е планирана за първи юли. Съобщението дойде от министъра на отбраната Николай Цонев, след посещението му на годишната среща на министрите от НАТО в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето след направената военна експертиза и оценката за това дали страната ни има би могла чисто финансово да поддържа такова участие. До момента нашият принос в борбата с пиратството се заключава с участието на двама офицери в Оперативния щаб на военноморската операция на Европейския съюз „Аталанта”. За възможностите на страната и предизвикателствата в тази мисия Агенция „Фокус” разговаря с президента на Атлантическия клуб в България, проф. Любомир Иванов.

Фокус: Проф. Иванов, очаква се след направена военна експертиза, нашата страна да се включи в мисията на НАТО в Аденския залив, която започва на първи юли. Какви са нашите възможности за участие в такава мисия?
Любомир Иванов: Мисля, че българският военноморски флот със средствата, с които разполага, може съвсем пълноценно да се включи в мисията на НАТО в Индийския океан. Можем да изпълняваме задачите, поставени в тази мисия – а това е, защита на търговското корабоплаване в района срещу нападенията на сомалийски пирати. Това са задачи, свързани с конвой и охрана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомир Иванов: Разширяването на НАТО създава нови предизвикателства

Проф. Любомир Иванов: Разширяването на НАТО създава нови предизвикателства

26 Март 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
По повод предстоящата юбилейна среща на върха на НАТО в Страсбург и Кел на 3-4 април “Агенция “Фокус” разговаря с проф. Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб, за актуалните предизвикателства пред Алианса, за членството на България и за регионалните проблеми, свързани с НАТО.

“Фокус” : Като председател на Атлантическия клуб как ще коментирате предстоящата среща на върха на НАТО на 3-4 април?

Любомир Иванов: Мисля, че тази среща идва в един момент на значими промени в света, които по един или друг начин са повлияни от глобализацията, в един момент, когато ще се избира нов генерален секретар на НАТО, когато САЩ имат нов президент, Франция има една по-различна, “по-атлантическа” външна политика. Всичко това е съчетано с предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът - продължаване на процеса на трансформации и реформи за постигане на по-високи военни възможности и капацитет на НАТО и неговите военни съюзници, които все повече се увеличават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.