НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:12


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Проф. Георги Карасимеонов: Бойко Борисов е премиерът с най-много власт в България за последните 20 години

Проф. Георги Карасимеонов: Бойко Борисов е премиерът с най-много власт в България за последните 20 години

6 Август 2009 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Ръководителят на катедра „Политология” в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Георги Карасимеонов в интервю за Агенция „Фокус” за промяната в партийната система у нас след парламентарните избори и за първите стъпки на новия кабинет на ГЕРБ.

Фокус: Проф. Карасимеонов, промени ли се според вас партийният модел в България след парламентарните избори ?
Проф. Георги Карасимеонов: Дори 20 години след прехода, все още българската партийна система е нестабилна. Партиите не са консолидирани, тъй като нямат стабилна социална база, която се променя твърде много през последните години. Дори такива партии като БСП с традиционен твърд електорат променят своята електорална база. Същевременно нито една от политическите партии не съумя до този момент да спечели трайно доверието на българските избиратели. Ние реално нямаме нито една политическа партия, която да е печелила втори мандат след първото си управление. Това показва, че легитимността на партиите все още е много ниска. Или както ние политолозите се изразяваме – флуидността на партийната система, нейната променливост, е твърде голяма все още. Това се прояви и на тези избори.
Фокус: Какво е най-същественото, което се промени след изборите?
Проф. Георги Карасимеонов: Първо, дясното пространство се измени коренно през последните десет години. От една доминираща партия в лицето на СДС, в момента имаме нова доминираща партия в лицето на ГЕРБ, която се стреми да заеме дясното политическо пространство. Тенденцията към по-голяма плурализация на партийната система най-малкото се ограничи и се появи нова партия хегемон – нещо, което се случи и през 2001 г. с НДСВ. Избирателите са склонни все още да хвърлят доверието си понякога на бързо появила се нова партия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов: И президентът, и премиерът разиграват етническата карта

Бойко Борисов: И президентът, и премиерът разиграват етническата карта

29 Октомври 2008 | 15:00 | Агенция "Фокус"

Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ, пред Агенция “Фокус” по темата „атакизира” ли се ГЕРБ и други политически акценти от деня.Фокус: Ген. Борисов, вчера президентът Георги Първанов направи едно изказване, според което Политическа партия ГЕРБ започвала да се „атакизира”. Как бихте коментирал едно такова определение на президента?
Фокус: Не само Първанов, а и премиерът направи почти едновременно с него такова изказване. Аз нямаше да им обърна внимание, ако това не се явява вече една трайна тенденция при тях: Да взимат отделни части от мои изказвания и да градят цели политически тези.
Ще върна малко нещата назад във времето. Първо, всички правителства досега са съставяни с участието на големите партии - БСП, НДСВ, СДС - в коалиция с ДПС. Ние единственото, което като партия публично, ясно и програмно, казваме, е че искаме да извадим ръководството на ДПС от властта, защото считаме, че те са носители на корупционни практики. Ние нямаме нито една дума срещу тях като етнос или срещу българските мюсюлмани и мохамедани. Точно обратното. В ръководството на нашата партия ГЕРБ, в Изпълнителната комисия, в общинските съвети, кметове, ние имаме десетки и стотици хора - наши членове - от този етнос.
Винаги сме говорили за етническа толерантност като гарант на това е участието на всеки един гражданин от този етнос в управлението на общината, на държавата и на всичко останало.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавническо, мъжко и отговорно е премиерът да предизвика предсрочни избори, според Бойко Борисов

Държавническо, мъжко и отговорно е премиерът да предизвика предсрочни избори, според Бойко Борисов

22 Юли 2008 | 14:56 | БНР, „12 + 3”
Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ


Водещ: В следващите минути ще разговаряме с лидера на ГЕРБ господин Бойко Борисов. Добър ден.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Господин Борисов, можем ли да кажем, че опозицията е достатъчно готова за това какви действия ще предприеме, след като окончателно станат ясни докладите на Еврокомисията и бъде внесен вота на недоверие?
Бойко Борисов: Не считам ,че опозицията е готова по простотата причина, че виждате няколко дена подред през медиите чуваме различни позиции на различни лидери, а това винаги ме кара да си мисля, че всеки има някакви по-така, да ги наречем, задни мисли или не така искрени. И факт е, и вчера господин Янев идва при мен и му казах - ако има искрено желание да се работи като единна опозиция, трябва да се съберем първо ние да си кажем кой каквото има и тогава да се излиза с някакви публични предложения. Считам, че не е редно който и да било да изземва функцията на обединител, на, как да кажа, ръководител и организатор на обединената опозиция, тъй като всички ние си имаме партии, които си ръководим и които си имат своите програми, избиратели и симпатизанти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов: Ако премиерът незабавно не отстрани Румен Овчаров, трябва да си отиде с него след това

Бойко Борисов: Ако премиерът незабавно не отстрани Румен Овчаров, трябва да си отиде с него след това

3 Май 2007 | 10:14 | Би Ти Ви, “Тази сутрин”
Бойко Борисов, кмет на София


Водещ: Здравейте, г-н кмете!
Бойко Борисов: Добър ден!
Водещ: Вие бяхте човекът, който пръв тръгна да разнищва историята с “Топлофикация- София”. След това имахте война и продължавате да имате такава, доколкото разбирам, с г-н Румен Овчаров, да не сте се наговорил нещо с единия отбор, който действа по този скандал- отбора на Ангел Александров, след като той вчера потвърди вашите думи кой е човекът, който според него се има за собственик на държавата. И той казва: Бойко Борисов го каза- това е Румен Овчаров.
Бойко Борисов: Вижте, аз само бих посъветвал г-н Александров да не се плаши, и както Румен Овчаров говореше за “Биг Брадър”, да му покажат “Мюзик Айдъл”, сиреч, да пропеят всичките и ще се разбере кой е Р. Овч., щото той ги вика един по един, плаши ги и те му отиват в кабинета на крак- шефът на софийската прокуратура, всички виждате, че и Ангел Александров е ходил и не случайно главният прокурор публично каза, че аз съм му се обаждал да го моля да ускори следствието.
Водещ: А вие тогава защо се обадихте на главния прокурор?
Бойко Борисов: Не случайно Румен Овчаров говори дълги месеци вече, че аз съм се занимавал с проверки за детски близалки в “Топлофикация”!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.