НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:44


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Цвета Маркова: Обществото има необходимост да получава информация за дейността на органи като ДКСИ

Цвета Маркова: Обществото има необходимост да получава информация за дейността на органи като ДКСИ

25 Май 2009 | 12:48 | Агенция "Фокус"
На 27 май по инициатива на Държавната комисия по сигурността на информацията група журналисти ще посетят Щабквартирата и Главната квартира на НАТО. По този повод Агенция „Фокус” разговаря с председателя на комисията Цвета Маркова.

Фокус: Г-жо Маркова, предстои посещение на група журналисти в щабквартирата на НАТО, която се провежда по инициатива на ДКСИ. Разкажете нещо повече за тази инициатива.
Цвета Маркова: Можем да говорим за традиция на провеждането на подобни посещения. Предстои да се проведат срещи в Брюксел на 14 български журналисти от различни медии с експерти и специалисти от военното командване на НАТО – SHAPE в Монс, Белгия, а така също и в Брюксел, в Главната квартира на Алианса. Считаме, че това би било изключително полезно за журналистите, а така също и за нас като национален орган по сигурността. Искам да припомня 2004 година, когато беше първата подобна среща. Две седмици преди приемането ни в НАТО подобна инициатива беше осъществена тогава и тя беше уникална за България, защото за разлика от стандартните посетителски срещи, които организира НАТО, тогава срещата беше ориентирана и структурирана специално за журналисти от български медии. Необходимостта от провеждането й се наложи от негативното отразяване, което съществуваше по отношение и на НАТО, като организация, и на държавната комисия, като национален орган.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Маркова: Всички случаи на отнемане на достъп до класифицирана информация са свързани с непредпазливост

Цвета Маркова: Всички случаи на отнемане на достъп до класифицирана информация са свързани с непредпазливост

4 Май 2009 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията в интервю за Фокус:

Фокус: Г-жо Маркова, какъв е броят на разрешенията за достъп до класифицирана информация – национална, на НАТО и ЕС, откакто страната е член на НАТО?
Цвета Маркова: От 2003 година до 29 април 2009 година разрешенията за достъп до национална класифицирана информация, които е издала комисията, са 148 027 броя. Тези разрешения са издадени от всички служби за сигурност и обществен ред и от ДКСИ само за служители по сигурността на информацията – службите издават разрешения за всички лица, единственото изключение е това, че ДКСИ издава разрешения за достъп до национална класифицирана информация в случаите за служители по сигурността на информацията. Сертификатите на НАТО за този период са 9009 броя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Маркова: 2009 година се очертава като относително спокойна за ДКСИ

Цвета Маркова: 2009 година се очертава като относително спокойна за ДКСИ

30 Януари 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Какви са приоритетите в работата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДСКИ) и какво бе извършено през седемте години работа на комисията – по този и други въпроси Агенция „Фокус" потърси нейния председател Цвета Маркова.

Фокус: Г-жо Маркова, какви са най-общо приоритетите в работата на комисията за тази година?
Цвета Маркова: 2009 година се очертава като една относително спокойна година за работата на комисията. Имам предвид, че не предстоят инспекции на НАТО и на Европейския съюз, както и големи международни мероприятия, каквато беше конференцията от 2008 година на международната работна група по индустриална сигурност. През тази година нашето внимание ще бъде фокусирано върху подобряването на вътрешната организация на комисията, анализ на тенденциите и аспекти на бъдещата дейност. Имам предвид, както създаването на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и рефлексиите от институционалното укрепване на агенцията, то така също взаимните връзки между нашата държавна комисия и ДАНС. Нормално и естествено е, когато се създаде един нов орган, такава каквато е агенцията, а така също и естествените процеси, които протичат в обществото и в света, в резултат на общи световни тенденции и икономически, и в областта на сигурността, те да дадат отражение върху развитието на един национален орган, какъвто е комисията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Маркова: Удовлетворена съм от постигнатото за петте години от създаването на ДКСИ

Цвета Маркова: Удовлетворена съм от постигнатото за петте години от създаването на ДКСИ

14 Май 2007 | 15:30 | Радио "Фокус" - Пирин
В Благоевград се провежда семинар за обучение по работа с класифицирана информация, предназначен за служители от Благоевградска област. Целевата група включва служители в Областната администрация, общинските администрации, РВМС, Окръжен съд, Административен съд, ТД на НАП, РЦЗ и др. След обучението участниците ще получат съответни сертификати, даващи им право да работят с класифицирана информация. Семинарът бе открит от Цвета Маркова, председател на ДКСИ, която даде интервю за радио “Фокус” – Пирин.

Фокус: Благодаря, че се отзовахте на поканата ни и сте гост в студиото на радио “Фокус”. Какъв е поводът да сте в Благоевград?
Цвета Маркова: Аз също ви благодаря за поканата. Поводът е откриване на петдневен семинар за първоначално обучение на служители по сигурността на информацията и завеждащи регистратури на общини от Благоевградска област.
Фокус: В колко общини от областта има разкрити регистратури?
Цвета Маркова: В Благоевград има общо 14 общини плюс тази на областта. 13 от тези общини плюс областна управа имат издадени разрешения. Единствената община, която няма служител по сигурността на информацията, е Разлог. Иска ми се да предположа, че той е в процедура на проучване. Както знаем, процедурата се извършва съвместно от Държавната комисия с Национална служба “Сигурност” към МВР. От тези 14 общини 10 кметове имат издадени разрешения, 5 от 15 общо регистратури имат уникални идентификационни номера. Това, което се налага като анализ в рамките на тази снимка на статуквото, която правим в момента, е напредващият процес по приключване на процедурата, която включва от една страна разкриване на регистратурите, издаване на разрешение на служител по сигурността на информацията и на завеждащия регистратура, така че ако трябва да сравня с периода от 7 октомври, когато открихме предишния семинар под ръководството на областния управител Владимир Димитров, до този момент можем да кажем, че резултатите са много добри и изцяло окуражителни и изцяло в полза и положените усилия са дали безспорен резултат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.