НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:49


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Димитър Янакиев: Поради липса на средства някои предприемачи замразяват строителните си обекти

Димитър Янакиев: Поради липса на средства някои предприемачи замразяват строителните си обекти

2 Март 2009 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Интервю на Димитър Янакиев - председател на регионалната камара на строителите в Бургас пред Агенция „Фокус” за проблемите в бранша, антикризисните мерки и бъдещето на строителството.

Фокус: Г-н Янакиев, не е новина, че строителният бизнес е най-силно засегнат от кризата. Преди време вие казахте, че в Бургаски регион 25-30 % от строежите са замразени. Такава ли е все още ситуацията или има някаква промяна?
Димитър Янакиев: Преди около месец говорихме на тази тема и казах своето мнение за неблагоприятните тенденции за нашия отрасъл - строителството. На всички е ясно, че в период на криза преди всичко се намаляват инвестициите и оттам намалява и притокът на средства в строителните организации, което пък от своя страна води и до намаляване на персонала и съкращаване на работници. От това страдат и други предприятия - търговци или промишлени предприятия, които произвеждат стоки за строителството. Строителството е един от най-големите потребители на промишлена продукция във всичките направления. Тази тенденция, независимо от опитите на общински или държавни органи да се противодейства, за съжаление продължава. Аз в момента не мога да кажа какво е състоянието, но зная, че има някои фирми, които са преустановили своята работа. Някои предприемачи, поради липса на средства, са замразили своите обекти и по този начин също са били освободени значителен брой работници. Според мен, освободените не са по-малко от две хиляди, а може и вече да са около три хиляди. Миналата седмица имах срещи с колеги от големи строителни фирми в София, които също изразиха становище, че и тях кризата ги е засегнала значително, тъй като големите инвестиционни компании, които инвестираха у нас, са си оттеглили финансовите ресурси и това води до намаляване на строителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Големият ни проблем е липсата на организация и необходимостта от средства, каза Петър Мутафчиев

Големият ни проблем е липсата на организация и необходимостта от средства, каза Петър Мутафчиев

28 Юни 2008 | 11:01 | Дарик радио, „Седмицата”
Петър Мутафчиев, министър на транспорта

Водещ: Министърът на транспорта Петър Мутафчиев в „Седмицата” на Дарик радио. Добро утро, г-н Мутафчиев.
Петър Мутафчиев: Добро утро.
Водещ: Поредни тежки катастрофи бележат седмицата, вчера с двама загинали, седем ранени на магистралата преди Варна. Какви мерки ще вземете през лятото, когато хората ще пътуват повече, ще има и голям трафик от Германия към Турция например?
Петър Мутафчиев: По принцип транспортната система е една динамична система, където за съжаление се случват и подобни трагични случаи. Виждате, че и движението по пътищата, нещата не стоят никак добре, необходими са комплексни мерки и аз смятам, че в тази посока Министерството на транспорта, това, което зависи от него, го върши, комплексни мерки от няколко институции. Това е от Министерство на транспорта. Нашият ангажимент пряко е свързан с автомобилните фирми-превозвачи и спазването на Закона за превозите, а също така подготовката на кадрите и следенето на техническото състояние на автомобилите на фирмите-превозвачи. Разбира се, Министерството на вътрешните работи (МВР), най-вече по отношение спазване на Закона за движение по пътищата, и общото действие на Комисията за безопасност на движението, където са включени и представители на регионалното развитие, които отговарят за състоянието на пътищата, за поставянето на знаковата система и т.н.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.