НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:52


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Димитър Янакиев: Поради липса на средства някои предприемачи замразяват строителните си обекти

Димитър Янакиев: Поради липса на средства някои предприемачи замразяват строителните си обекти

2 Март 2009 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Интервю на Димитър Янакиев - председател на регионалната камара на строителите в Бургас пред Агенция „Фокус” за проблемите в бранша, антикризисните мерки и бъдещето на строителството.

Фокус: Г-н Янакиев, не е новина, че строителният бизнес е най-силно засегнат от кризата. Преди време вие казахте, че в Бургаски регион 25-30 % от строежите са замразени. Такава ли е все още ситуацията или има някаква промяна?
Димитър Янакиев: Преди около месец говорихме на тази тема и казах своето мнение за неблагоприятните тенденции за нашия отрасъл - строителството. На всички е ясно, че в период на криза преди всичко се намаляват инвестициите и оттам намалява и притокът на средства в строителните организации, което пък от своя страна води и до намаляване на персонала и съкращаване на работници. От това страдат и други предприятия - търговци или промишлени предприятия, които произвеждат стоки за строителството. Строителството е един от най-големите потребители на промишлена продукция във всичките направления. Тази тенденция, независимо от опитите на общински или държавни органи да се противодейства, за съжаление продължава. Аз в момента не мога да кажа какво е състоянието, но зная, че има някои фирми, които са преустановили своята работа. Някои предприемачи, поради липса на средства, са замразили своите обекти и по този начин също са били освободени значителен брой работници. Според мен, освободените не са по-малко от две хиляди, а може и вече да са около три хиляди. Миналата седмица имах срещи с колеги от големи строителни фирми в София, които също изразиха становище, че и тях кризата ги е засегнала значително, тъй като големите инвестиционни компании, които инвестираха у нас, са си оттеглили финансовите ресурси и това води до намаляване на строителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Големият ни проблем е липсата на организация и необходимостта от средства, каза Петър Мутафчиев

Големият ни проблем е липсата на организация и необходимостта от средства, каза Петър Мутафчиев

28 Юни 2008 | 11:01 | Дарик радио, „Седмицата”
Петър Мутафчиев, министър на транспорта

Водещ: Министърът на транспорта Петър Мутафчиев в „Седмицата” на Дарик радио. Добро утро, г-н Мутафчиев.
Петър Мутафчиев: Добро утро.
Водещ: Поредни тежки катастрофи бележат седмицата, вчера с двама загинали, седем ранени на магистралата преди Варна. Какви мерки ще вземете през лятото, когато хората ще пътуват повече, ще има и голям трафик от Германия към Турция например?
Петър Мутафчиев: По принцип транспортната система е една динамична система, където за съжаление се случват и подобни трагични случаи. Виждате, че и движението по пътищата, нещата не стоят никак добре, необходими са комплексни мерки и аз смятам, че в тази посока Министерството на транспорта, това, което зависи от него, го върши, комплексни мерки от няколко институции. Това е от Министерство на транспорта. Нашият ангажимент пряко е свързан с автомобилните фирми-превозвачи и спазването на Закона за превозите, а също така подготовката на кадрите и следенето на техническото състояние на автомобилите на фирмите-превозвачи. Разбира се, Министерството на вътрешните работи (МВР), най-вече по отношение спазване на Закона за движение по пътищата, и общото действие на Комисията за безопасност на движението, където са включени и представители на регионалното развитие, които отговарят за състоянието на пътищата, за поставянето на знаковата система и т.н.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.
Талат Джафери подписа указа за закона за езиците. 15 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.