Екип от 14 експерти по ядрен надзор на ООН е пристигнал в Киев преди посещението, планирано тази седмица в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщава CNN.

Членове на делегацията от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бяха забелязани от журналисти в хотела си в украинската столица рано сутринта във вторник.

Мисията е оглавена от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. В понеделник Гроси написа в Туитър: "Денят дойде, мисията за подкрепа и помощ на МААЕ в Запорожие е на път. Трябва да гарантираме безопасността на най-голямото ядрено съоръжение в Украйна и Европа“.

На 25 август Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна съобщи, че Запорожката АЕЦ е била изключена - последната от четирите въздушни линии е била изключена, поради което шестият енергоблок на станцията е бил отрязан от електрическата мрежа.

На 26 август два енергоблока на ЗАЕЦ бяха включени отново към мрежата след спирането и произвеждат електроенергия за нуждите на Украйна.

Тогава ръководителят на МААЕ Рафаел Мариано Гроси обяви, че е готов лично да ръководи мисия до станцията през следващите дни, за да помогне за стабилизиране на ситуацията с ядрената сигурност. По-късно в медиите се появи информация, че групата включва освен Гроси още 13 експерти от предимно неутрални страни. По-специално, това са експерти от приятелските на Украйна Полша и Литва, както и представители на приятелските на Русия Китай и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов