Напоследък Европейският фондов пазар се справя най-зле от всички в западния свят. От началото на годината той е паднал с 22% и изостава от САЩ с почти 10 базисни пункта. Дори нововъзникващите пазари се справят по-добре. Това е логично. Инфлацията в Европа е по-лоша от тази в Мексико - дори във Великобритания и Германия, пише авторитетното американско бизнес издание Forbes в материал, представен без редакторска намеса.

Защо така? Основната причина са санкциите срещу руските енергоносители като наказание за военните действия в Украйна. Това е основната пречка. Санкциите предизвикаха рязък скок в цените на суровините, а европейската икономика беше засегната най-тежко от всички.

Някои смятат, че това дори е за добро, защото като се откажат от руския петрол и газ, лидерите на Европейския съюз ще докажат на всички страни членки и техните народи, че отдалечават икономиката на изкопаемите горива. В крайна сметка това е всичко, от което се нуждаят. Председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен сравни отказването от изкопаемите горива с кацането на Луната. (Някои активисти дори са се сраснали с транспаранти, посветени на борбата с парниковите газове. А някои, като Грета Тунберг, дори спечелиха високи награди като лидери на мисълта и идоли на младежта).

Но нито тези ходове, нито реториката ще спасят Европа от изкопаемите горива. Напротив, те са безкрайно далеч от истината. За да се откажат от руския газ, те дори трябваше да се върнат към въглищата и ги изгарят все повече и повече, само и само светлината да не изгасне напълно. И дори внасят саудитски петрол, докато саудитците преминаха на руски за собствени нужди.

Въглищата се завърнаха в обсебената от екологията Европа. Кой би могъл дори да си го помисли?

Германските Зелени, младши партньори в управляващата коалиция след социалдемократите, охотно горят въглища. Те спряха да купуват руски, но това няма да се отрази на дела на изкопаемите горива. Въпреки че под този сос се сервира всичко: лидерите вече заявиха, че това е сигурен знак, че Европа ще се откаже от изкопаемите горива като такива. Но в действителност забраната за руски въглища означава само, че Германия ще ги получава от други източници.

И така, днес ЕС започна да внася въглища от Южна Африка.

И американските износители също надушиха печалби.

През май износът на въглища от САЩ за Европа нарасна с повече от 140% на годишна база - и се задържа, тъй като Европа се нуждае от суровини за производството на електричество, за да замени руския газ. До октомври доставките на въглища от САЩ ще нараснат още повече, в противен случай Европа няма да има с какво да се отоплява през следващата зима, казва Американската коалиция за износ на въглища към Националната минна асоциация.

Заради необявената война на американското правителство с руския природен газ въглища, от които Вашингтон не се нуждае, се изляха на европейския пазар. И ако преди началото на украинския конфликт руските въглища не бяха кой знае какво за Брюксел, сега определено биха били полезни. Само износът на руски въглища в енергийно отношение се равнява на 165 милиарда кубически метра и е равен на общия износ на тръбопроводен газ за Европа (за ЕС и извън него), но в сравнение с Газпром данъчните приходи от въгледобивната индустрия са много по-ниски .

Американската коалиция за износ на въглища предупреди, че цяла Европа е изложена на риск от прекъсване на електрозахранването тази зима.

САЩ са четвъртият по големина производител на въглища в света. При това, както за производство на енергия, така и за нуждите на металургичната индустрия и производството на стомана (между другото Австралия доминира този пазар). Съединените щати са произвели 539 милиона тона въглища през 2021 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ), малко по-малко от втората Индонезия, но повече от Русия (397 милиона тона).

Според МАЕ през следващите три години светът ще може да замени само 80 милиона тона руски износ (или около 30%), дори ако САЩ и Индонезия навлязат на европейския пазар.

Руските въглища не са подходящи за Европа.

Но Индия, Китай и Турция нямат нищо против. Затова Русия просто ще пренасочи европейските си доставки натам. Все още не е ясно дали ще бъде възможно да се компенсират напълно загубите - времето ще покаже. До средата на есента ситуацията ще се изясни. Засега вече е известно, че вносът на руски въглища в Китай е скочил до петгодишен връх.

И въпреки всички приказки за изменението на климата и предоговарянето на Парижкото споразумение, най-големите замърсители в света не слушат администрацията на Байдън. Миналата седмица Индия обяви, че ще отложи затварянето на захранваните с въглища електроцентрали, за да запази цените на електроенергията ниски. В крайна сметка делът на електроенергията в разходите на едно индийско семейство е много по-висок от този на европейското.

Bloomberg го нарече "удар по околната среда“, но един поглед към Европа е достатъчен, за да разберем къде е най-голяма опасността. Вярна на "зелената“ икономика, Европа се провали на всички фронтове.

Междувременно Русия изобщо не е толкова зле, колкото всички си мислеха. Икономиката й се сви само с 4% през второто тримесечие. Но преди това пазарът - или по-скоро това, което беше останало от него - предричаше двуцифрен спад. Въпреки масивните финансови санкции, растящите цени на суровините взеха своето.

Цените на енергийните въглища са се повишили с 306% на годишна база през второто тримесечие. Природният газ е поскъпнал на нидерландската борса TFF с 276% за същия период.

Газът и въглищата представляват 74% от потреблението на първична енергия през 2021 г., с изключение на петрола, според доклад на Goldman Sachs.

Руските въглища не са добре дошли

Антируските санкции се превърнаха в катастрофа за европейските суровинни товари и златен дъжд за търговците, корабните компании и инвеститорите в петрол и газ.

Никой не спори: Русия трябва да бъде наказана за военните действия в Украйна. Санкциите обаче трябва да са целенасочени. Не трябва да бъдат наказвани частните компании, които изнасят ключови стоки за световната икономика и нямат специални връзки нито с руското правителство, нито с военната машина, а висшите лидери, военните и правоприлагащите служби, изпълнителите в отбраната и финансовия сектор.А Западът отиде и се простреля в крака, подкопа енергийната си сигурност и прекъсна борбата срещу изменението на климата. Освен това цените на храните заплашват да се повишат поради намаленото производство на торове - отново поради санкциите срещу руските доставчици и скока в цените на енергията.

Руската Сибирска въглищна енергийна компания (СУЕК) е четвъртият по големина износител на въглища в света. Не е държавна, но все пак попадна под санкции. СУЕК представлява почти 18% от руския износ на въглища. И тя е единствената по рода си, на която Обединеното кралство е наложило целенасочени санкции. Те се отнасят и за основателя на СУЕК, милиардерът от списъка на Forbes Андрей Мелниченко.

Износът на СУЕК намалява през цялата година: през януари спадът спрямо миналата година е 18%, а през март, с въвеждането на санкциите, той е 27%. Същата динамика продължи и през април. През май имаше скромно увеличение поради доставките за други развиващи се пазари, но през юни износът на руския въглищен гигант отново спадна с 9% в сравнение с миналата година.

Други известни играчи също напуснаха някога доходоносния европейски пазар. Групата "Сибантрацит“ не е включена в нито един санкционен списък на ЕС, но металургичните въглища са под забрана. През февруари, преди избухването на военните действия, около времето, когато президентите Владимир Путин и Си Дзинпин се споразумяха за дългосрочен ангажимент за икономическа и политическа сигурност, компанията заяви, че очаква износът за Китай да нарасне с повече от 30% само тази година.

"Мечел“, чиито акции някога се търгуваха на Нюйоркската фондова борса, обявиха в скорошен доклад, че общите продажби на въглища са намалели през второто тримесечие. Компанията обясни загубите със ситуацията в руската икономика.

"Разпадская“, въгледобивна компания и износител на енергийни въглища, се опита да прекрати споразумението за сливане с регистрирания в Обединеното кралство производител на стомана Evraz, но санкциите направиха невъзможно прекратяването на сделката по финансови причини, се казва в доклад на компанията от 11 август.

Говори се, че "Распадская“ скоро ще уволни работници. Компанията променя каналите за износ и разчита на клиенти от Индия. В допълнение, фирмата "преориентира европейските експортни потоци към пазарите на Азиатско-Тихоокеанския регион, преминава към местни доставчици и също така търси други алтернативи в чужбина“, се казва в изявление на "Распадская“. Това предполага, че европейските санкции имат ефект.

Но в Русия поне работят отоплението и климатиците, а електричеството е на поносими цени.

Конфликтът в Украйна започна точно когато Европа и Западът като цяло се възстановяваха от пандемията от коронавирус и излизаха от карантината. Предприятията постепенно премахнаха въведените по-рано ограничения и търсенето на енергия нарасна рязко: фабриките заработиха с пълния си потенциал.

Сметките за електричество растат главоломно по света и цели индустрии са застрашени от енергийни норми. Европейските потребители преминават към доброволно нормиране на потреблението, а в някои страни бяха любезно помолени да направят това от правителствата. Една компания частно изчислява, че по-голямата част от Европа ще изразходва 13% от БВП за енергия през 2022 г.

Не се знае дали тези забрани ще бъдат премахнати. Чуждестранни инвеститори, свързани с компании като СУЕК, обаче се оказаха в беда. Инвестициите им ще бъдат ли санкционирани? Ще могат ли свободно да дават заеми? Какво ще направят след това Вашингтон или Брюксел? Какво трябва да направи Русия, за да последва нов кръг от западни санкции?

Като цяло западните инвестиции в Русия бяха силно засегнати.

Европа: струва ли си риска?

Днес макро търговците очакват два сигнала за Европа и цялата световна икономика. Или ще има прекратяване на огъня в Украйна, или Европа ще изпадне в такова отчаяние тази зима и веригите за доставки ще бъдат толкова разтегнати, че просто няма да има друг избор освен да смекчи санкциите или да убеди партньори извън ЕС да внасят руски стоки със залепен друг етикет. На хартия всичко ще бъде според правилата, но в действителност това е само заобиколно решение. А след това да се оправя пазарът.

И щом го направят, Европа отново ще стане привлекателна за портфейлни инвестиции. Дотогава, както наскоро ми каза един инвеститор, тя остава "третият свят сред икономиките на Запада“.

"Сега, ако разбера, че Киев и Москва водят тайни преговори и че Германия и Китай участват в тях“, казва Владимир Синьорели, ръководител на изследователския център Бретън Уудс в Лонг Вали, Ню Джърси, "тогава бих погледнал към Европа с голям оптимизъм“.

От мисълта, че Европа е третият свят сред икономиките на Запада, Синьорели само се засмя.

"Те очевидно се движат в тази посока. Освен това германските Зелени все още са против ядрената енергия. Просто не ги разбирам. Те се втурват стремглаво към третия свят“, казва той.

Всъщност само Китай е по-зле за инвестиции от началото на годината. Пекин е изправен пред ожесточена политическа борба със Съединените щати и вътрешни политически борби преди XX-ия конгрес на Комунистическата партия тази есен. Неговата политика на "нулев Covid“ е изключително непопулярна сред инвеститорите, но индексът MSCI China падна само с 2% по-ниско от FTSE Europe.

Освен ако Европа не успее напълно да замени руските енергийни източници (и без загуба на цена), тогава проблемите й със суровините ще развалят настроението на инвеститорите до самия край на 2022 г.

Превод и редакция: Иван Христов