Заявката, че ще се водят преговори с "Газпром“, не е непременно отрицателно явление, а проблемът е в рамките на тези преговори да не се постигне нещо, което не е в интерес на България. Това каза енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Природен газ във всички случаи ще бъде осигурен за страната, но цените са твърде високи, поради което трябва да се предприемат доста повече мерки. Включително и за ограничаване на потреблението там, където е възможно, за да не се купува твърде скъп природен газ“, заяви Иванов.

Експертът отбеляза, че политиката за момента е да се водят преговори с всички доставчици на природен газ без изключение. "Те са голям брой, включително и "Газпром“. Разбира се, че той не е обикновен доставчик и преговорите крият редица рискове. Те са много по-тежки от всички останали доставчици, с които ние си имаме работа. Там вече се налага и да се премисли няколко пъти дали постигнатите договорености ще бъдат изпълнени, или пак ще бъдем подведени“, обясни той.

"Алтернативите са газ от Азербайджан, включително увеличаване на количествата на доставки от там. Такива преговори се водят. Водят се преговори с турската страна, защото пазарът в Турция общо взето е наситен с природен газ и на база на търговски договори е възможно и от там да се получат доставки на природен газ, но пазарът в Турция е твърде специфичен и наистина трябва политическа воля, за да се стигне до него“, поясни енергийният експерт.

Антон Иванов добави, че има много свободни търговци, включително и на българския пазар, които могат да доставят ограничени количества газ, но в сумата си те ще могат да задоволят търсенето на страната ни.

"Алтернативи за доставка на природен газ има, но проблемът е с това, че цените на отделните доставчици са твърде различни и ние не може да формираме една устойчива цена с прогноза за един-два месеца напред, което е много важно за индустрията. Разбирате, че едно индустриално предприятие не би могло да планира своята дейност, ако няма яснота какви ще бъдат нейните разходи за следващия и по-следващия месец за природен газ, когато това е основно гориво“, допълни той.