НАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има ескалация на напрежението със съседна Сърбия, заяви генералния секретар на Алианса в сряда, в навечерието на преговорите на най-високо равнище между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС, предава Reuters.

"Сега имаме значителна мисия, военно присъствие в Косово от близо 4000 войници“, посочи Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел. "Ако е необходимо, ще разположим сили, ще ги разположим където е необходимо и ще увеличим присъствието си. Вече увеличихме присъствието на север. Готови сме да направим повече“.

Напрежението между Сърбия и Косово избухна отново по-рано този месец, когато Прищина обяви, че ще задължи живеещите на север от река Ибър сърби, които са подкрепяни от Белград и не признават косовските институции, да започнат да използват косовски регистрационни табели на автомобилите си.

Ситуацията се успокои, след като министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи правилото за регистрационните табели до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО убедиха сърбите да премахнат издигнатите барикади по пътищата.

Вучич заяви отново на пресконференцията в Брюксел, че преговорите с Курти в четвъртък ще бъдат трудни, тъй като двете страни нямат съгласие в почти всички теми.

Курти, който по-късно се срещна със Столтенберг, подчерта решимостта на Косово да стане член на НАТО.

"Заплахите, рисковете и предизвикателствата, пред които е изправен НАТО в настоящата среда на сигурност, се усещат и от нашата страна“, каза той пред репортери, свързвайки проблемите с влиянието на Русия.

"Институциите и гражданите на Косово в настоящата ситуация имат причина да бъдат бдителни за () деструктивния подход на нашата северна съседка към Косово и региона, като цяло, под пагубната политика на Русия за Европа и Балканите“.

Косово обяви независимост Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след войната и интервенцията на НАТО.

Сърбия правно все още смята Косово за неразделна част от своята територия. Тя отрича обвиненията, че нагнетява конфликт в региона и на свой ред твърди, че Прищина потъпква правата на сръбското малцинство. Етническите сърби представляват 5% от 1,8-милионното население на Косово, което е 90% етнически албанци.

Вучич е категоричн, че Сърбия иска да избегне всякаква ескалация на ситуацията, но е важно да се разбере, че има "ново поколение млади мъже“, които виждат Косово като сръбска територия и повече няма да "търпят терора“.

Превод и редакция: Иван Христов