От началото на обученията по линия на проект № BG05M9OP001-3.007-0001 "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) до настоящата седмица петдневно теоретично и практическо обучение са преминали общо 5064 служители на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. В периода 15-19 август в обучителния процес са включени 66 души - работещи в центровете за спешна медицинска помощ в Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Русе, Смолян, София, Стара Загора и Шумен.

Обученията се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи наши лекари с богат професионален опит. В изпълнение на проекта ПУЛСС надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, ангажирани в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.

По линия на проекта за Националния център за обучение и квалификация са закупени специализирани медицински манекени /симулатори/, както и необходимото за провеждането на обученията офис оборудване и обзавеждане, а всички 170 филиала на центровете за спешна медицинска помощ са оборудвани с нови компютърни конфигурации.

Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.