"Необходими са спешни мерки за справяне с километричните колони от камиони в района на ГКПП "Дунав мост“. Убеден съм, че служебното правителство ще направи всичко възможно за справяне с тази нелека задача“, заяви областният управител на Русе Анатоли Станев при срещата си със заместник-министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов. Това съобщиха от Областна администрация – Русе. Станев бе категоричен, че държавните институции на местно ниво работят в пълен синхрон и правят всичко по силите си за разрешаването на ескалиращия проблем. Припомняме, че именно по настояване на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков от вчера Министерството на вътрешните работи разпореди допълнителни мерки. Полицията спира камионите, пътуващи към граничния пункт при Русе на четири точки в страната. Това са Стара Загора, Велико Търново, Разград и Бяла. Осигурено е и денонощно полицейско присъствие, като товарните автомобили ще бъдат пропускани за движение в посока "Дунав мост“ след подаване на информация от Областната дирекция на МВР в Русе. Областният управител отбеляза, че до тази мярка се е стигнало след поредица от срещи между него и компетентните държавни институции, като подкрепа винаги е имало и от страна на Общината.

"Интензивният трафик е увеличен в пъти и ще бъде контролиран от отговорните институции денонощно чрез въвеждането на пропускателен режим, за да не се натоварва движението в град Русе", каза от своя страна заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов. "Необходимо е да се набележи ключово и градивно решение в момента. Известно е, че първата крачка вече е направена от сформираната Междуведомствена работна група между МТС, МВР и МРРБ“, допълни още той. Станев представи пред заместник-министъра и предложението за реорганизация на движението между Русе и Мартен, като отбеляза, че за неговото реализиране има подкрепата от страна на всички държавни структури в Русенско, компетентни в тази сфера. Известни опасения към предложението бяха изказани от кмета на град Мартен. Беше отчетено и отношението по проблема на жителите в най-засегнатите населени места. Именно затова проектът за реорганизация ще бъде отново подложен на обсъждане между компетентните институции. Той предполага от зоната на пътен възел "Тегра“, т.е. платното в посока от Русе към Мартен да стане с двупосочно движение със забрана за спиране на моторни превозни средства и в двете посоки. Същевременно двете ленти на северното платно, т.е. в посока от Мартен към Русе в участъка от пътен възел "Тегра“ до кръговото на Индустриална зона, да се използват изцяло за подреждане на чакащите камиони, като съответният участък от платното ще бъде напълно затворен за останалите участници в движението. Според Областната дирекция на МВР и Областното пътно управление описаната реорганизация ще осигури пропускливостта на движението в двете посоки, като по този начин би трябвало да се избегне възможността за създаване на задръствания.

Областният управител в постоянен контакт с посланиците на България и Румъния относно възможностите за засилване на сътрудничеството в граничния и митническия контрол, което от своя страна да намали максимално времето за обработка на камионите. След встъпването си в длъжност вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Дерменджиев възложиха на отговорните институции да изработят и приложат краткосрочни мерки за нормализирането на гранично-пропускателните пунктове в страната. Министър Алексиев ще инициира среща със своя румънски колега Сорин Михай Гриндяну за намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове между двете страни.

Веднага след срещата при областния управител се проведе и работно заседание с участието на всички институции от областта, имащи отношение към трафика в региона, както и с кмета на Русе Пенчо Милков и кметовете на останалите населени места, които са потърпевши. В нея участваха граждани и представители на бизнеса.