Община Търговище да участва в проекта "Европейска мрежа за автентични градове“, изпълняван съвместно от Патентно ведомство на Република България и Службата на Европейския съюз по интелектуална собственост. Такова разрешение иска в докладна до Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров. За включването на Общината в проекта се предвижда и сключването на меморандум за сътрудничество с Патентното ведомство. Това съобщиха от Общината.

Под "автентичен град" се има предвид общинска територия, чиято управа приема да реализира програма, целяща повишаване знанието на потребителите относно зачитането на правата върху обекти на интелектуалната собственост.

Градовете в Европейския съюз, част от мрежата на автентичните градове, участват заедно в борбата с фалшификатите (дрехи, парфюми, чанти, играчки и други).

В рамките на проекта, в следващите 2 години се предвижда организирането на обучения на местните правоприлагащи органи и образователни институции, реализирането на инициативи за борба с фалшифицирането и насърчаването на бизнес практики за защита на местната икономика.

По данни на Патентно ведомство, към момента 15 европейски държави и техните ведомства по интелектуална собственост, в сътрудничество с местни администрации, са заявили участие в проекта.

Докладната с искането на кмета ще бъде разгледана на предстоящото заседание на Общинския съвет на 25 август. Тя е публикувана в сайта на Общината:https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia25082022