Остава по-малко от месец до началото на новата учебна година в България. След повече от две години пандемия и половин година война в Украйна завръщането в училище e шанс за едно цяло поколение да се възстанови от кризата в прекъснатото обучение и да има достъп до допълнителна подкрепа и социализация – така необходими след преживените травми заради конфликти и разселване. Това съобщиха от УНИЦЕФ.

"Знаем, че образованието и ученето са жизненоважни за децата - те дават усещане за нормалност и предвидимост в живота им. Ето защо бих искала да призова всички родители и всички майки – да запишат децата си в училище, защото децата имат нужда от образование. Училището може да даде усещане за стабилност, нормалност, спокойствие, рутина, от която децата имат нужда. В училище децата срещат нови приятели, могат да се включат в разнообразни дейности като обучение по български език и да получат психо-социална подкрепа, което допълнително спомага за тяхното психическо благополучие и по-бърза интеграция.", заяви Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ в България.

По данни на националните власти в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях продължават да се обучават онлайн в украинската образователна система, което ги лишава от възможността да се социализират с връстници в България и да се възползват от допълнителна подкрепа, изучаване на език, участие в извънкласни дейности и други, които българското училище може да им предложи. По данни на МОН едва около 530 деца от Украйна са записани в българската образователна система. Само във Варна от началото на лятото до сега са подадени 350 заявления от украински семейства за записване на децата им в училище (данни на РУО Варна). Много родители все още се колебаят какво да предприемат по отношение на образованието на децата си.

За да им помогнем да направят информиран избор Детският фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) – в партньорство с Фондация за достъп до права (ФАР), Фондация Астра Форум (ФАФ), Българският червен кръст (БЧК) и Фондация "За доброто“ – стартирахме информационната кампания "Добре дошли в училище в България“ за записване на украинските деца у нас. Тя цели да подкрепи усилията на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването за предоставяне на достъп до образование и здравеопазване за децата бежанци. Кампанията има амбицията да достигне (онлайн и офлайн) до около 10 000 души - да помогне на семействата да се запознаят с всички ползи и специфики на българската образователна система и да са наясно със стъпките, които следва да се предприемат за записване в българско училище.

"С информационните сесии, които организираме на ключови локации, искаме да насърчим семействата да запишат децата си в българската образователна система и да им кажем, че това е най-доброто решение за предстоящата учебна година“ - заяви Мария Янкова, Директор "Образование“ в УНИЦЕФ България.

Информационните срещи се провеждат на 10 ключови локации в България на руски и украински езици. Адвокатите на ФАР изясняват процедурите, които бежанците от Украйна могат да предприемат, за да запишат децата си в българската образователна система (като подаване на молби в РУО); а експертите от ФАФ изясняват здравните изисквания при постъпване в детска градина и училище (като задължителна рутинна имунизация срещу заразни детски болести). В края на всяка сесия е предвидено време за отговори на въпросите на присъстващите родители, които ще имат възможност да получат и допълнителна информация и ресурси по темата. Поканени са и експерти от държавни институции (РУО и РЗИ), които да дадат актуална информация и насоки. БЧК ще предоставя допълнителни разяснителни сесии в Центровете за подкрепа на бежанци "Синя точка“, а Фондация "За доброто“ в интеграционния си център в гр. София.