В продължение на два месеца Украйна сигнализира за намерението си да си върне южния град Херсон в това, което беше обявено за голяма контраофанзива и моментът, в който Киев ще обърне хода на войната срещу Русия, пише американската редакция на Politico.

Все още обаче е загадка как ще изглежда тази офанзива. Украинската артилерия и ракети, предоставени от САЩ и съюзниците, разгромиха мостове и руски складове за боеприпаси близо до града, но по-масовото движение на пехота все още не се е случило. Междувременно руснаците концентрират подкрепления и се окопават.

Украински официални лица отдавна казаха, че съдбата на войната може да се реши на юг и твърдяха, че поредица от подозрителни атаки срещу руски военни съоръжения далеч отвъд фронтовата линия - включително две масивни експлозии в руска въздушна база в Крим - показват, че контраофанзивата вече е започнала

Но дори с оръжия на стойност милиарди долари от цяла Европа и Северна Америка, които сега са в украински ръце, остават сериозни въпроси дали това е достатъчно и как може да изглежда това достатъчно.

Някои от тези оръжия, като произведената в САЩ високомобилна артилерийска ракетна система, позволиха на Украйна да удари руските позиции около окупирания град Херсон. Но руснаците отвръщат на огъня, което води до брутална окопна война.

Град Херсон, който се намира на северния бряг на река Днепър и бе окупиран в началото на войната, е порта за руските сили да се придвижат на запад към критично важния пристанищен град Одеса.

Както пише изданието, прокламирането от Украйна на дългоочакваната офанзива, бавното й темпо, както и някои озадачаващи решения карат дори най-запалените привърженици на Киев да се чудят къде се е изпарила обещаната атака.

Да не би да е финт от Киев, за да объркат и сковат руските сили, разсъждават от редакцията на изданието. Или индикация, че в момента на Украйна й липсва огневата мощ, за да премахне контрола на Москва върху ключова територия – и че една мъчителна окопна война с малки настъпления е неизбежна?

Превод и редакция: Иван Христов