Неотдавнашното успокояване на напрежението на границата между Сърбия и Косово е показало ключовата роля на САЩ в региона и че Вашингтон може да повлияе на Курти, когато става въпрос за формирането на Общността на сръбските общини в Северно Косово, пише белградското издание "Курир“.

Както пише вестникът, ако Америка продължи да настоява за формирането на Общността на сръбските общини (ОСО - фактическа сръбска автономия на север от река Ибър) да бъде включено в дневния ред на предстоящите срещи в Брюксел, може да се създадат условия за фундаментална промяна в диалога Белград-Прищина.

Американското влияние върху поведението на Прищина е решаващо, пише "Курир“, а в последната ескалация в Северно Косово се е доказало, че Вашингтон може да ограничава апетита на косовския премиер Албин Курти. Избягването на конфликти, които не могат да контролират, и интересът от добри отношения с Белград са ключовите фактори, поради които американците в момента контролират Прищина, оценяват събеседниците на изданието. Те са категорични, че САЩ не искат криза.

Вчерашното изявление на американския посланик в Белград Кристофър Хил говори в подкрепа на факта, че Америка ще настоява за формирането на ОСО - което Прищина отказва да направи от години.

"Идеята на тези преговори е Косово и Сърбия да се подготвят за своето европейско бъдеще и мисля, че това, което можем да видим в мултиетническите общества в цяла Европа, е подобно на това, което се предвижда в Косово, което е ОСО. Това няма да е единственият пример, защото подобни модели съществуват и в други части на Европа“, обясни Хил, отговаряйки на въпроса на граждани защо САЩ не успяват да създадат ОСО в Косово.

Председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун смята, че има двоен подход на Вашингтон по отношение на събитията, свързани с Косово.

"От една страна, Америка се застъпва за предстоящо създаване на ОСО, въпреки че не е предприела конкретни стъпки, за да принуди Прищина и е неразбираемо защо не могат да го направят. Очевидно е, че американците имат механизъм, с който могат да дисциплинират Прищина. От друга страна, американската интерпретация е, че ОСО трябва да е в съответствие с така наречената конституция на Косово, което за нас е неприемливо. Вучич е абсолютно прав, когато казва: "И защо изобщо водим преговори, ако се изисква всичко да е според тяхната конституция“. Това отношение на Вашингтон насърчава Курти да избягва изпълнението. Курти се позовава на факта, че ОСО не е в съответствие с Основния закон и е в противоречие с американската позиция“, пояснява Дрецун.

Той смята, че следващите ходове на Вашингтон спрямо Прищина ще зависят и от преценката на администрацията в каква посока иска да насочи процесите, свързани с диалога.

"Те наистина дадоха срок от 30 дни, което само отложи изпълнението на едностранното решение на Прищина, но веднага беше обяснено, че това не означава, че решението не трябва да бъде изпълнено. Това показва, че всъщност искат да избегнат създаването на криза, която не могат да контролират, и това е важно за нас, защото Вашингтон може да има успокояващ ефект върху Прищина, така че да не стигне до ниво на конронтация със сръбския народ, което би довело до въоръжен конфликт“, отбелязва още Дрецун.

Превод и редакция: Иван Христов