12 хиляди работещи в комплекса "Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален план за справедлив преход. Затова алармира ВМРО на пресконференция в БТА – Стара Загора и заявиха, че ще блокират пътища, за да отстояват българския интерес, съобщиха от ВМРО.

Съпредседателите Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов на съвместна пресконференция съобщиха, че започнаха протестните шествия за защита на енергетиката в Източномаришкия басейн. Българският представител в Европейския парламент ще внесе в Комисията и техните предложения за промяна на регионалния план за справедлив преход.

ВМРО винаги сме били противници да се унищожава българската енергетика заради зелената утопия. Заради войната в Украйна редица европейски държави се отказват от зелената енергия. Преди войната искаха да се махат централите и ако може да възпроизвеждаме ток, докато някой върти педалите ѝ. "Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн, категоричен е Джамбазки.

Слушахме правителството на Петков, което даваше изявления, че ще запази работните места, всъщност не са преговаряли въобще. По болшевишки българското правителство се съгласява да бъдат махнати 12 хил. работни места и да се унищожи българската индустрия. Безотговорното отношение ще ликвидира индустрията. В пълния хаос, в който се намира българската държава, такава важна тема да бъде ликвидирана набързо в междувремето на служебно и безотговорно правителство, в навечерието на безобразни избори, ние няма да го позволим и затова започваме с протестните акции и аз ще внеса в Европейската комисия нашите предложения за промяна на регионалния план за справедлив преход. Трябва да мислим за енергетиката на България, заключи Джамбазки.

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов определи този акт като покушение срещу националната сигурност на България. Явно правителството на Петков търгува с България. Явно 12-те хиляди работни места е била цената за завода за батерии. Това управление, което си отиде, показа какво е да ни управлява една зелена утопия. ВМРО години наред е отстоявала тезата, че България трябва да защитава собствения си въгледобив. Няма да спрем с протестните акции. За нас вододелът на тези избори ще е дали ще се говори за политики, които да допринасят за страната ни или за идеологии, които само ще звучат гръмко, заяви Веселинов.

Съпредседателите на ВМРО, заедно с недоволни от района жители се отправиха към Раднево, където проведоха първото протестно автошествие. Джамбазки и Веселинов заявиха, че това няма и да е последното, докато няма справедливост за всички тези 12 хиляди работещи в Източномаришкия басейн.