Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия издирва членове на украински диверсионни групи, които са прекъснали с поредни взривове електропроводи от АЕЦ Курск. Това съобщиха пред ТАСС във вторник от Центъра за връзки с обществеността ФСБ.

"В Курчатовския район на Курска област на 4, 9 и 12 август украински диверсионни групи взривиха шест кули на високоволтови електропроводи (110, 330 и 750 kV), чрез които Курската АЕЦ доставя енергия за промишлени съоръжения , транспорт, животоподдържане, социална инфраструктура и населението както на региона, така и на съседните области на страната“, заявяват от ведомството.

"Тези действия на диверсанти доведоха до смущение в технологичния процес на работа на атомната електроцентрала“, отбелязват от ФСБ.

Главното следствено управление на Руската федерация образува наказателни дела по част 2 на чл. 205 ("Терористично нападение“) от Наказателния кодекс на страната.

От МВР на Русия и ФСБ, съвместно с "Росгвардия“, са предприели мерки за укрепване на сигурността на ядрените съоръжения.

Превод и редакция: Иван Христов