Енергийният министър да слезе от катамарана и незабавно да започне преговори с "Газпром“, в противен случай болници, детски градини и училища ще останат на студено през зимата. Това заяви Румен Петков, председател на ПП АБВ, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Август и септември няма да плащаме парно, но ще дойде октомври, отбеляза Петков.

"Ние забравихме как "Топлофикация София“ за миналия месец обяви повишаване на цената с 40%. Нашите училища, детски градини, болници ще могат ли да си позволят, в бюджета им предвидено ли е какъв ресурс, с който да могат да гарантират плащането на парното? Аз мисля, че не. И тук ще бъдем изправени пред много голям проблем. От сега настоявам Министерството на образованието да не допусне с аргумента "КОВИД“ да минем на онлайн обучение, защото трета година онлайн обучение за нашите деца гарантира катастрофата в образованието на България и гарантира, че ние ще погубим поне 2 поколения българи, които мисля няма никакво съмнение, че онлайн обучението не може да замести обучението в класа. Оставям настрани десоциализацията.

Изправени сме пред изключително тежка, катастрофална ситуация в социален, икономически и битов план, предупреди той.

"Правителството ще разсъждава дали следващата седмица да започнем. Ами енергийният министър да вземе да слезе от катамарана и да започне ефективни резултатни преговори, с които да гарантира енергийната сигурност на България, и то на възможно най-ниската цена“, заяви още Румен Петков.

Председателят на АБВ каза още, че партията ще настоява за персонална отговорност от правителството на Кирил Петков, от министъра на енергетиката за съучастие и от директора на "Булгаргаз“ за съзнателно нанесени щети. Същата съдба обаче ще следва и за настоящото правителство, ако то не вземе незабавно мерки, прогнозира Петков.

Трябва да направим всичко възможно да договорим прехвърлянето на количествата газ, които не сме ползвали тази година, за следващата, и с тази аргументация да не плащаме неустойките от договора с "Газпром“. Той обясни, че в момента, в който постъпи фактурата от руските дружества за неползваните количества гориво, страната ни на практика няма да има ход, освен да плати неустойката“, допълни още Румен Петков.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“