Концертът, организиран от северномакедонския министър на политическата система и отношенията между общностите Артан Груби по случай 21-ата годишнина от Охридския рамков договор, започна с освирквания от страна срещу водещата, когато тя се опита да прочете съобщението за празненството на македонски, пише скопското издание Независен.

Водещата първо говори на албански, а когато се опита да прочете същия текст на македонски, беше освирквана от младата публика. Тя се опита да прочете този текст и на македонски: "Скъпи присъстващи, тази вечер ни събра песента, красивата песен, която ще ни напомня за красивите моменти от живота, за младостта, любовта, свободата, мечтите. И разбира се, нека кажем на тези, които имат...“

Вицепремиерът Артан Груби по-рано обяви, че този концерт ще прерасне в един от най-големите регионални, мултикултурни, обединяващи фестивали, но фестивалът, озаглавен Фестивал на мира, премина без нито един македонски певец, след като двамата обявени - Владо Яневски и Антония Гиговска, отмениха участието си.

Превод и редакция: Иван Христов