Германските данъкоплатци плащат за новите хладилници в гръцките домакинства, пише Bild. Както обяснява изданието, решението на гръцкото правителство да позволи, в името на пестенето на енергия, на своите сънародници да сменят старите уреди с нови с компенсация от от 30 до 50 процента от цената, се финансира директно от джобовете на германците.

Вестникът твърди, че решението на правителството на премиера Кириакос Мицотакис да задели 150 милиона евро за този пакет от помощи за домакинствата засяга и германската икономика, тъй като, както пише Bild, става дума за средства от ЕС, следователно - и от Германия. Икономическият експерт на Християндемократическия съюз (ХДС) Ян Симке твърди, че това е съмнителен начин за харчене на пари от други страни-членки на ЕС, които сами имат същите проблеми, така че би било по-полезно да се инвестира в алтернативни източници на енергия, отколкото в хладилници и климатици.

Иначе инициативата на гръцкото правителство важи за всички гърци, но процентът на помощта се одобрява в зависимост от финансовото състояние. До момента са се регистрирали над 400 000 домакинства и всяко от тях може да смени максимум три уреда - най-големите консуматори на електроенергия. Бапример, два климатика и хладилник или фризер, на стойност от 170 до 700 евро на уред.

Както по-рано писа Kathimerini, правителството възнамерява да приложи план за енергоспестяване, предвиждащ рационално използване на системите за охлаждане и отопление, намаляване на уличното осветление и модернизиране на водоснабдителните и канализационни системи. Целта е веднага да се реализират спестявания от 10 процента в домакинствата и да се намали общото потребление на енергия с 30 процента до 2030 г. За да се контролира целият процес, ще бъде създадена система за мониторинг на държавните институции. Тези, които постигнат спестявания, ще бъдат възнаградени например с допълнителни средства от бюджета, а "непослушните“ ще бъдат наказани. Според генералния секретар по енергетиката Александър Сдуку обществените сгради могат да спестят до 15 процента енергия чрез регулиране на температурата, изключване на отоплението или охлаждането, когато няма служители, естествена вентилация на помещенията през нощта, монтиране на завеси, щори...

Ще се намали уличното осветление, като там се пести до 40 процента от енергията. Тези мерки са необходими, тъй като разходите за електроенергия в 212 000 държавни сгради през 2020 г. възлизат на 596 млн. евро, докато с новите цени тази година ще струва 1,2 млрд. евро.

Между другото, що се отнася до пестенето на газ, Гърция успя да се пребори за две изключения в одобреното от ЕС споразумение за намаляване на потреблението на газ. Така те ще имат възможност да намалят потреблението на газ с 15 на сто на базата на потреблението от 1 август 2020 г. до 31 март миналата година, а не на база средно за последните пет години, което би било значително по-високо, дори 24 на сто.

Заедно с Италия, Испания и Португалия, Гърция се пребори за облекчение за освобождаване на част от природния газ, използван от електроцентралите, от задължителния лимит от 15 процента спестявания в случай на извънредна ситуация в сектора за производство на електроенергия.

Както коментира вестник Kathimerini, Гърция не успя да се пребори за изключението "Аз на теб, ти на мен“ за газа, който продава на трети страни, което представлява 22 процента от общия й износ. Тя остана встрани, докато Испания и Португалия са обхванати от това изключение и ще могат да регулират собственото си задължение за намаляване на потреблението, ако имат ограничени междусистемни връзки с други страни.

Превод и редакция: Иван Христов