Броят на новите случаи на заразяване с Covid-19 в света за миналата седмица възлиза на 5,5 милиона, което е с 0,6 милиона по-малко, отколкото за предходния аналогичен период, показват последните изчисления на ТАСС. Заболеваемостта намалява третата седмица подряд.

За седем дни от ковид починаха около 15 хиляди души. Смъртността е на това ниво от края на юли.

Сериозен спад на заболеваемостта се отбелязва в Европа, където през миналия месец тя е най-висока в света. Така в Германия цифрите са паднали тройно: ако в средата на юли са откривали около 150 хиляди заразени на ден, сега те са под 50 хиляди. В Италия и Франция има спад съответно пет и седем пъти до 20 хиляди случая на ден.

Освен това скоростта на разпространение на инфекцията рязко намалява в държавите от Латинска Америка. Ако в Мексико преди месец бяха регистрирани над 30 хил. случая на Covid-19 на ден, през последните дни по-малко от 15 хил. В Перу има спад от 1,5 пъти (до 8 хил. заразени за 24 часа), в Колумбия - с 3,5 пъти (до 1 хиляди).

От края на миналия месец заболеваемостта е намаляла наполовина и в Австралия. Сега всеки ден там се разболяват малко повече от 20 000 жители.

Рязък ръст на показателите се наблюдава в Азия. Например в Южна Корея заболеваемостта е нараснала до максимум от април. В страната са новорегистрираните над 120 000 заразени.

В Япония стойностите надхвърлиха 240 хиляди, което е 2,5 пъти повече от февруарската вълна и е максимумът за страната от началото на пандемията.

Нови огнища се съобщават и в Индонезия, Малайзия и Филипините.

Ръст е отчетен и в Русия, където заболеваемостта от Covid достигна максимум от края на март. През последните пет дни в страната са установени над 20 хиляди заразени на ден.

Рязък ръст на смъртните случаи поради коронавирус се наблюдава в Япония, където през последните дни са починали над 200 души. Все още обаче броят на починалите е най-висок в Щатите, където за седмица са регистрирани 2200 смъртни случая. В Бразилия са съобщени 1400 смъртни случая.

Превод и редакция: Иван Христов