Брюксел. Европейският съюз е на път да регистрира рекорден сезон на горските пожари, предупреди службата за наблюдение на пожарите на блока, цитирана от европейското издание на Politico.

Последователните горещи вълни — част от тенденцията за затопляне, предизвикана от изменението на климата — и постоянната липса на валежи способстваха за това в големи части на Европа да се създадат подходящи условия за разпространение на пожарите.

Пламъците са опустошили близо 660 000 хектара земя в ЕС — площ над два пъти по-голяма от Люксембург — от началото на 2022 г. според последната актуализация от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

През 2017 г., годината с най-лошите горски пожари в блока до момента, около 420 000 хектара бяха изгорени до средата на август, преди опустошителният октомври да ги увеличи до 988 087 хектара за цялата година. Тъй като сезонът на пожарите далеч не е приключил, EFFIS предупреди, че тази година може да бъде поставен нов рекорд.

Тази година досега е "малко под 2017 г.“, отбелязва координаторът на EFFIS Хесус Сан-Мигел пред Агенция Франс Прес в неделя. "Ситуацията със сушата и изключително високите температури засегна цяла Европа тази година и цялостната ситуация в региона е тревожна, а все още сме в средата на сезона на пожарите“.

Испания, Румъния и Португалия са най-засегнатите членки на ЕС. Франция също беше силно засегната, като към тази седмица са изгорени повече от 60 000 хектара, надминавайки далеч предишния рекорд на страната от 43 600 хектара за цялата 2019 г.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с пожарникари, фермери, представители на службите за извънредни ситуации на ЕС и официални лица, за да обсъдят бъдещи стратегии за предотвратяване и реагиране на горски пожари.

Пожарникарите във Франция през почивните дни успяха да спрат разпространението на огромен пожар, който опустоши 6000 хектара борова гора в рамките на 24 часа в югозападния Жирондински регион. Стотици пожарникари от други страни от ЕС се притекоха на помощ на Франция през изминалата седмица, за да помогнат за овладяването на пожара.

Но с нагряването на Европа горските пожари все повече избухват и далеч на север. Сан-Мигел от EFFIS посочва, че от 2010 г. насам е имало тенденция към повече пожари в Централна и Северна Европа.

След като горещата вълна тази седмица отшумя и дъждът донесе известно облекчение, EFFIS обяви в неделя, че ситуацията с горските пожари показва известно подобрение, въпреки че рискът остава висок за Иберийския полуостров и от източна Франция през Белгия до Германия.

Превод и редакция: Иван Христов