Един от начините, по който може да бъде подкрепен българския потребител и превозвач е въвеждането на отстъпки от тол таксите на база месечно изминатите километри. Камара на автомобилните превозвачи в България предложи този вариант още на предишното ръководство на МРРБ и МТС, но тогава предложението ни дори не беше обсъдено, съобщиха от Камарата.

Ако този механизъм бъде въведен това ще рефлектира пряко на цените в магазинната мрежа, тъй като ще бъдат намалени транспортните разходи на превозвачите. Крайната цел на мярката е по-евтини стоки за българския гражданин. Както многократно сме заявявали, България е единствената страна в ЕС, която не подкрепя транспортния си бранш в борбата с галопиращата инфлация и непрестанно покачващите се цени.

Предложението ни е при изминати 3000 и повече километра по републиканската пътна мрежа да бъде въведена отстъпка върху платените тол такси от 20%. При 5000 км. тя да е 40%, а при 7000 км. 60%. Мярката следва да подпомогне пряко българския потребител.

Проучване на Камара на автомобилните превозвачи в България сред нейните членове показва, че сред запитаните превозвачи равен брой изминават над 7000 и под 3000 км месечно – 19%. 17 на сто от отговорилите посочват, че изминават между 5000 и 7000 км., а делът на тези, които изминават между 3000 и 5000 км., е 10%.