На 13 август 1521 г. испанският конквистадор Ернандо Кортес завладява и разрушава след тримесечна обсада Теночтитлан (днес Мексико). Ернандо Кортес е испански военачалник и завоевател. През 1624 г. Кардинал Ришельо е назначен от крал Луи ХIII за главен министър на Франция.През 1642 г. Кристиан Хюйгенс открива южната полярна шапка на планетата Марс, наречена “Сиртис Мейджър Планиша". На това място е забелязан вулкан, чиито изригвания са причина за покрития с тъмни образувания регион. В действителност цялата местност е издигнато вулканично плато. През 1814 г. е сключен мирен договор между Англия и Холандия. Целта е спиране на транспортирането на роби. Британия получава официално територията на нос Добра Надежда, а на Холандия са изплатени в компенсация 6 милиона английски лири. През 1868 г. катастрофално земетресение в Перу и Еквадор убива 25 хиляди и причинява щети за 300 милиона долара. Образуват се огромни вълни цунами, които отнасят австралийски кораб на 5 километра навътре в сушата. 1932 г. - Адолф Хитлер отказва предложения му от канцлера на Германия Франц фон Папен пост на негов заместник.

2014 г.

За първи път Филдсов медал е даден на жена - Мариам Мирзахани, американски математик с ирански корен за принос в динамиката и геометрията на риманови повърхности и теория на пространството на техните модули. Номинирани са общо четирима човека.

2013 г.

При наводнения в Судан загиват 70 човека, а 150 хиляди остават без покрив над главите си.

2011 г.

Около 100 тона нефт се изливат от нефтопровода на Royal Dutch Shell в Северно море близо до бреговете на Шотландия.

2001 г.

Подписан е Охридският рамков договор между правителството на Република Македония и представители на етническите албанци.

Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци.

Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната на общинско равнище - занапред всеки език, говорен от над 20% от населението в дадена община, става официален наред с македонския език в съответната община. Понастоящем само албанското малцинство с приблизително 25% от населението изпълнява този критерий.

1998 г.

В полет към станцията “Мир" се отправя експедиция. В състава на екипажа на космическия кораб “Съюз ТМ-28" влизат – командирът Генади Падалка, инженерът Сергей Авдеев и Юри Батурин.

1990 г.

С указ на президента на СССР Михаил Горбачов са реабилитирани жертвите на политическите репресии от времето на Сталин.

1984 г.

Денят е обявен за Международен ден на левичарите по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

1961 г.

По предложение на Политическия консултативен комитет на Варшавския договор правителството на ГДР въвежда граничен режим. На 16 август започва изграждане на Берлинската стена. Тя разделя ГДР и Западен Берлин. Нейната дължина е 162 км.

Разделянето на Берлин на окупационни зони се постановява от решенията на Ялтенската конференция, проведена през 1945 г. Източната зона става столица на ГДР, в Западната зона остават американските, британските и френски контингенти.

Централноафриканската Република и Чад провъзгласяват своята независимост от Франция. Французите окупират района през 1894 г. През 1905 г. колонията е обединена с Чад, а през 1910 г. заедно с Габон и Централно Конго образува Френска Екваториална Африка.

Започва изграждането на Берлинската стена. Целта е да се огради Източен Берлин от британския и американския сектор на града. През годините става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат от Източен в Западен Берлин през стената загиват стотици германци. Стената е разрушена през ноември 1989 г., след което остатъците от нея се превръщат в място за графити.

1960 г.

Централноафриканската република обявява независимост от Франция.

1959 г.

Подписана е търговска спогодба с Кралство Мароко.

Кралство Мароко е държава в северозападна Африка. Страната има площ 446.6 хил. кв. км. Населението й е 29 660 хил. Жители. Столицата на Мароко е Рабат. Страната е аграрна с относително добре развита добивна промишленост. Мароко е един от световните производители и износители на цитруси. Развито е лозарството и отглеждането на маслини.

1952 г.

Германия и Япония стават членки на Международния Валутен Фонд. Международният валутен фонд има 184 страни-членки. Целта на организацията е да подпомага подобряването на взаимодействието между членките си по отношение на паричната политика, стабилността на международния обмен, да подпомага икономическия растеж и високите нива на заетост, и да оказва временна финансова помощ на страните за балансиране на платежните им баланси. Целите на организацията не са се променили от началото на съществуването й, но инструментите й на действие се развиват непрекъснато, с оглед променящите се нужди на страните-членки в динамичната световна икономика. МВФ се управлява от управителен съвет, съставен от управител и 24 члена, назначени или избрани от представителите на страните-членки.

1940 г.

По време на Втората световна война започва германската операция Adlerangriff (Атаката на орела) срещу Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство.

Кралските военновъздушни сили (RAF) са част от британските въоръжени сили. Те са най-старите самостоятелни ВВС в света, формирани на 1 април 1918 г., и имат важна роля в хода на военната история на своята страна. Взимат значително участие както във Втората световна война, така и в множество съвременни конфликти, сред които войната в Ирак от 2003 г.. Кралските ВВС разполагат с 998 самолета и 45 710 души редовен персонал.

1932 г.

Адолф Хитлер отказва предложения му от канцлера на Германия Франц фон Папен пост на негов заместник.

Адолф Хитлер (истинска фамилия: Шиклгрубер - Schicklgruber) е германски политик, един от създателите на Националсоциалистическата Германска работническа партия (Nationalsozialistische Deutsche Arbeitspartei). За периода 1933 г. - 1934 г. той е министър-председател на Германия, а в годините между 1934 г. - 1945 г. е министър-председател и държавна глава. Обявен е за главен военен престъпник след Втората световна война.

Адолф Хитлер е роден на 20 април 1889 г. Браунау, Австрия През 1913 г. се преселва в Мюнхен. Участвува в Първата световна война. След войната (1920 г.) влиза в Националсоциалистическа партия (основана през 1919 г.), активно участва в разработването на програмата на партията и скоро става всепризнат лидер. Партия начело с Хитлер и ген. Е. Лудендорф прави несполучлив опит за държавен преврат през 1923 г., за което Хитлер е осъден на пет години затвор през ноември 1923 г. В затвора започва да пише книгата “Моята борба" (“Mein Kampf"), в която излага нацистката идеология и формулира задачите на националсоциалистическото движение. За борба с Комунистическата партия в Германия, която по това време е многочислена и добре организирана сила Хитлер създава въоръжените SS (Schutzt Stafel - охраняващи) отряди (1925 г.). За борба с бойните групи на комунистите създава щурмовите отряди SA (Sturm Abteilung) (1921 г.), които са унищожени през т. нар. нощ на “дългите ножове" (30.06.1934 г.). Идеологията на Хитлер представлява еклектика от философията на “свръхчовека" на Ницше, антисемитизма на Е. Дюринг и геополитическите теории на К. Хаусхофер. Хитлер проповядва насилие срещу всички противници на националсоциализма. Представя го като единствената идея, способна и достойна да защити интересите на работниците, селяните и дребните собственици. Парламентарните избори, проведени през есента на 1932 г., са спечелени убедително от Националсоциалистическата партия и Хитлер е назначен за райхсканцлер на 30 януари 1933 г. След като взема изпълнителната власт, нацистката партия установява в страната националсоциалистическата диктатура и въвежда тоталитарно управление. След смъртта на президента П. Хинденбург Хитлер се обявява за държавна глава като “фюрер и райхсканцлер". Обявява всички политически партии, организации и профсъюзите извън закона и конфискува имуществото им. Остават само Националсоциалистическата партия и създадените държавни синдикати под името Германски трудов фронт. Структурите на нацистката партия се вплитат във всички държавни структури. Изгражда концлагери, в които започва да затваря “общественоопасните" елементи и които превръща в оръдие за разправа с политическите си противници. По време на Втората световна война завладява почти цяла Европа и налага навсякъде с много терор и насилие нацистката идеология. С цената на много жертви силите на демокрацията и прогреса, начело със съюзните държави, побеждават Германия и ликвидират нацизма. В края на войната Хитлер се самоубива.

1923 г.

Започва хиперинфлация в Германия.

1920 г.

По време на полско-съветската война започва битката за Варшава, на 25 август Червената армия е отблъсната.

1917 г.

В Каталуния ( Испания ) избухва въстание на сепаратисти.

1913 г.

Хари Брадли от лаборатория в Шефилд (Великобритания) изобретява неръждаема стомана.

1910 г.

БРСДП (ш. с.) и Сръбската Социалдемократическа партия връчват общ меморандум против младотурския режим до Международното социалистическо бюро.

1907 г.

В Ню Йорк е пуснато първото такси.

1905 г.

В Норвегия е проведен референдум за отделяне на кралството от унията с Швеция.

1868 г.

Катастрофално земетресение в Перу и Еквадор убива 25 хиляди и причинява щети за 300 милиона долара. Образуват се огромни вълни цунами, които отнасят австралийски кораб на 5 километра навътре в сушата.

1814 г.

Сключен е мирен договор между Англия и Холандия. Целта е спиране на транспортирането на роби. Британия получава официално територията на нос Добра Надежда, а на Холандия са изплатени в компенсация 6 милиона английски лири.

1645 г.

Дания и Швеция сключват мирен договор в Бромсебро. Дания е принудена да отстъпи територии в днешна южна Швеция – Готланд, Осел и Халанд, както и провинцията Ямтланд в Норвегия. Това примирие е краят на Торстенската война, конфликтът е част от по-голямата 30-годишна война, която се води между Швеция и Дания заедно с Норвегия и започва през 1643 г.

1642 г.

Кристиан Хюйгенс открива южната полярна шапка на планетата Марс, наречена “Сиртис Мейджър Планиша". На това място е забелязан вулкан, чиито изригвания са причина за покрития с тъмни образувания регион. В действителност цялата местност е издигнато вулканично плато.

1624 г.

Кардинал Ришельо е назначен от крал Луи ХIII за главен министър на Франция. Той е идеолог на абсолютизма. Истинското му име е Арман Жан дю Плеси, през 1622 г. става кардинал. След като е назначен за министър съсредоточава в ръцете си цялото управление на държавата. Укрепва кралската власт, отменя политическите привилегии на хугенотите. Поощрява развитието на търговията и манифактурата. Въвлича Франция в Тридесетгодишната война.

1521 г.

Испанският конквистадор Ернандо Кортес завладява и разрушава след тримесечна обсада Теночтитлан (днес Мексико).

Ернандо Кортес е испански военачалник и завоевател. През 1504-1519 г. служи като чиновник в Западна Индия (Санто Доминго, Куба). Завоюва Мексико от 1519 г. до 1521 г. Унищожава Ацтекската империя.

1099 г.

Паскалий II е избран за католически папа.

На тази дата са родени:

1970 г.

Роден е Алън Шиърър - английски футболист, нападател. Състезател на “Нюкасъл". Дебютира в националния отбор на Англия през 1992 г. Изиграл е 50 мача с националната фланелка, като е отбелязал 23 гола. Участник е в Европейското първенство в Англия през 1996 г. и Световното първенство във Франция през 1998 г. Голмайстор е на националния отбор и негов капитан.

1926 г.

Роден е Фидел Кастро - кубински политик и държавник. Организатор е на “Движение 26 юли" (1955-1956 г.). След комунистическия преврат през 1959 г.е министър-председател на Революционното правителство (до 1976 г.). Първи секретар е на ЦК на КП на Куба от 1965 г., министър- председател (1959-1976 г.). От 1976 г. е председател на Държавния съвет и на Министерския съвет на Куба. Начело е на Движението на необвързаните страни (1976-1979 г.).

1918 г.

Роден е Фредерик Санджър - английски биохимик. Учи медицина и биохимия в колеж към Кеймбриджкия университет (1936-1939 г.). Той е ръководител на Отдела по биохимия на Медицинския изследователски съвет към университета (от 1951 г.). Поставя си задачата да разкрие структурата на инсулина. След 13 години проучвания, през 1956 г. определя пълната последователност на аминокиселините в 2 вериги на инсулина. По-късно работи в областта на генетиката с цел да изясни нуклеотидната последователност на РНК и ДНК. Заедно с колегите си от Лабораторията по молекулярна биология в университета открива метод за разцепване на двойната верига на ДНК (1967 г.) и прекъсва 4-те бази (аденин, гуанин, цитозин и тимин). Печели Нобелова награда за химия през 1958 г. и съвместно с У. Гилбърт през 1980 г.

1913 г.

Роден е Макариос III (светско име Михаил Христодулос Мускос) - президент и министър-председател на Република Кипър от 1959 г., архиепископ, глава на Автокефалната православна църква и етнарх на гръцката община в Кипър от 1950 г. Взема участие в борбата за независимост на Кипър от английско владичество; заточен е от английските власти (1956 г.). През 1957-1959 г. възглавява в Атина Националния комитет за освобождение на Кипър.

1912 г.

Роден е Салвадор Едуард Лурия - американски вирусолог и генетик. Член е на Националната академия на науките на САЩ (1959 г.). Той е един от основоположниците на генетиката на микроорганизмите. Изследва структурата и механизмите на възпроизвеждането на бактериофаги, открива ефекта на техните множествени реактивации. Носител е на Нобелова награда за философия и медицина (1969 г., съвместно с А. Д. Херши и М. Делбрюк). Умира на 6 февруари 1991 г. в Лексингън.

1907 г.

Родена е Тамара Фьодоровна Макарова - руска актриса, педагог. Заедно със съпруга си Сергей Герасимов ръководи обединен клас по актьорско и режисьорско майсторство във ВГИК (1943 г.). През 1930 г. завършва Ленинградския институт за сценични изкуства. Дебютира в киното през 1927 г. в “Чуждото сако". От 1934 г. до 1984 г. творческият £ път е свързан с Герасимов. Снима се във филмите: “Пладне" (1931 г.), “Конвейерът на смъртта" (1933 г.), “Дезертьорът" (1933 г.), “Седемте смели" (1936 г.), “Комсомолск" (1938 г.), “Учителят" (1939 г.), “Маскарад" (1941 г.), “Непобедимите" (1943 г.), “Голямата земя" (1944 г.), “Клетва" (1946 г.), “Каменното цвете" (1946 г.), “Млада гвардия" (1948 г.), “Повест за истинския човек" (1948 г.), “Селският лекар" (1952 г.), “Пътят на правдата" (1956 г.), “Паметта на сърцето" (1958 г.), “Хора и зверове" (1962 г.), “Журналист" (1967 г.), “Да обичаш човека" (1973 г.), “Дъщери - майка" (1975 г.), “Младостта на Петър" (1981 г.), “Лев Толстой" (1984 г.).Умира през януари 1997 г.

1899 г.

Роден е Алфред Хичкок - англо-американски режисьор, продуцент и актьор. Завършва католически колеж и инженерно училище. В киното е от 1920 г. като художник, а от 1922 г. е сценарист и асистент-режисьор. Първите му по-значими филми са англо-германски копродукции - “Градината на удоволствията" (1925 г.) и “Планинският орел" (1926 г.). В телевизията работи от 1955 г, върху поредицата “Алфред Хичкок представя". Филмография: “Съмнителна добродетел" (1927 г.), “Рингът" (1927 г.), “Юнона и паунът" (1930 г.), “Убийството" (1930 г.), “Жестока игра" (1931 г.), “Богати и странни" (1932 г.), “Виенски валсове" (1933 г.), “Злият човек" (1933 г.), “Човекът, който знаеше твърде много" (1934 г.), “Международен заговор" (1934 г.), “Тридесет и деветте стъпала" (1935 г.), “Саботаж" (1936 г.), “Тайният агент" (1936 г.), “Млади и невинни" (1937 г.), “Дамата изчезва" (1938 г.), “Ямайската странноприемница" (1939 г.), “Ребека" (1940 г., “Оскар"), “Чуждестранният кореспондент" (1940 г.), “Подозрения" (1941 г.), “Господин и госпожа Смит" (1941 г.), “Петата колона" (1942 г.), “Спасителната лодка" (1943 г.), “Сянка на съмнение" (1943 г.), “Малагашко приключение" (1944 г.), “Омагьосаният" (1945 г.), “Спомени за лагерите" (1945 г., документален), “С лоша слава" (1946 г.), “Случаят “Парадайн" (1947 г.), “Въжето" (1948 г.), “Под знака на Козирога" (1949 г.), “Сценична треска" (1950 г.), “Непознати във влака" (1951 г.), “Аз изповядвам" (1952 г.), “Наберете “М" за убийство" (1954 г.), “Задният прозорец" (1954 г.), “Да хванеш крадец" (1955 г.), “Човекът, който знаеше твърде много" (1956 г.), “Набеденият" (1957 г.), “Шемет" (1958 г.), “Север - северозапад" (1959 г.), “Психо" (1960 г.), “Птиците" (1963 г.), “Марни" (1964 г.), “Бостънският удушвач" (1965 г.), “Разкъсаната завеса" (1966 г.), “Топаз" (1969 г.), “Полуда" (1972 г.), “Семеен заговор" (1976 г.), “Кратка нощ" (1979 г., незавършен).Умира на 29 април 1980 г.

1871 г.

Роден е Карл Либкнехт - деец на германското и международно работническо движение. Син е на В. Либкнехт. Член на Социалдемократическата партия от 1900 г. От 1912 г. до 1916 г. е депутат в Райхстага. Заема интернационалистична позиция по време на Първата световна война. През декември 1914 г. единствен гласува в Райхстага против военните кредити. През 1916 г. ръководи антиправителствена и антивоенна демонстрация в Берлин. Осъден е на 2 години затвор (1916-1918 г.). Един от организаторите на "Съюз Спартак" и Комунистическата партия на Германия (1918 г.), издател е (съвместно с Р. Люксембург) на вестник "Роте фане". Убит е на 15 януари 1919 г. заедно с Р. Люксембург по време на бунта в Берлин.

1866 г.

Роден е създателят на фирмата "ФИАТ" Джовани Аниели (1866 - 1937), италиански предприемач. Създава "ФИАТ" през 1899 г.

1852 г.

Роден е Кристиан Крог - норвежки живописец. Автор е на реалистични картини за живота на моряците и бедните граждани (“Болна девойка", 1882 г.; “Ляво на борд!", 1879 г. и др.); разглежда социалните проблеми (“Социалистическа демонстрация", 1891 г.) и др.Умира на 16 октомври 1925 г. в Осло.

1819 г.

Роден е Джордж Гейбриъл Стоукс, ирландски физик и математик. Умира през 1903 г. Най-известни са изследванията на Стоукс във връзка с вълновата теория на светлината. Те засягат аберацията, дифракцията, отражението и поляризацията на светлината и флуоресценцията.

1802 г.

Роден е австрийският поет Николаус Ленау (псевдоним на Франц Нимбш фон Щреленау) в Унгария. Автор е на стихотворения и поеми - "Савонарола", 1837 г.; "Ян Жижка", 1837-1842 г.; "Албигойци", 1842 г., и др. Умира на 22 август 1850 г. в Обердьоблинг, близо до Виена.

1655 г.

Роден е германският музикант Йохан Денер (1655 - 1707). Изобретател е на кларинета.

1422 г.

Роден е английският пионер в печатарството Уилям Какстън. Той умира през 1492 г.

523 г.

Роден е Свети Йоан I (VI в.) - римски папа. Въвежда в Рим традиция за деня на празнуване на Пасхата.Той е първият папа, който официално посещава Константинопол (526 г.), по настояване на остготския крал на Италия Теодорих (493-526 г.), който иска от папата да се договори с император Юстин I (518-527 г.) за отмяна на антиарианското законодателство в империята. Мисията е неуспешна, което дава повод на Тедорих да преследва православните християни. Жертва на гоненията е и самият папа, който умира в Равена, където е задържан от Теодорих. Умира на 18 май 526 г.

На тази дата умират:

1984 г.

Умира Тигран Вартанович Петросян - руски шахматист, арменец по произход, девети световен шампион по шахмат (1963-1969 г.). Роден е на 17 юни 1929 г. Международен гросмайстор (1952 г.). Първите си стъпки в шахмата прави под ръководството на Арчел Ебралидзе. Шампион е на СССР (1959 г., 1961 г., 1969 г.). Става световен шампион след мача си с М. М. Ботвиник (1963 г.). Член е на Президиума на шахматната федерация на СССР (от 1958 г.). През 1968 г. в Ереван издава книгата "Шахматът и философията".

1956 г.

Умира Якуб Колас (псевдоним на Константин Михайлович Мицкевич) - белоруски писател и общественик, академик на Белоруската академия на науките (1928 г.). Той е роден на 3 ноември 1882 г. Завършва Несвижката учителска семинария. Работи като учител в Пински уезд (околия). За участие в нелегалния учителски конгрес (1906 г.) е осъден на три години затвор (1908-1911 г.). Служи в армията от 1915 г. Започва да печата от 1906 г. Публикува сборник със стихове “Печални песни" (1910 г.), сборник “Разкази" (1912 г.) и “Родни образи" (1914 г.). Негови произведения са: стихосбирката “Ехо" (1922 г.), сборникът с алегорични разкази “Приказки за живота" (1921 г.), повестта “Из просторите на живота" (1926 г.), поемата “Нова земя" (1911-1923 г.), романтичната поема “Симон музикантът" (1917-1925 г.), трилогията “На раздяла" (1923-1954 г.), повестта “Тресавище" (1934 г.). За цикъл патриотични стихотворения от периода на Великата Отечествена война (1941-1945 г.) и поемата “Къщата на рибаря" (1947 г.) е удостоен с Държавна награда на СССР (1946 г., 1949 г.). Депутат е във Върховния съвет на СССР на II и III конгреси.

1946 г.

Умира Хърбърт Джордж Уелс - английски писател и публицист, автор на романи, политически, научни и исторически книги. Той е роден на 21 септември 1866 г. Романите му са научнофантастични (“Машина на времето", 1895 г.; “Невидимият", 1897 г.; “Война на световете", 1898 г.; “Първите хора на луната", 1901 г. и др.) и реалистични (“Кипс", 1905 г.; “Тоно Бънги", 1909 г.; “Историята на мистър Поли", 1910; “Хора, равни на боговете", 1923, и др.). Творчеството му съдържа значителни социални елементи. Издава два сборника есета - “Очерци по история" (1920 г.) и “Формата на бъдещите неща" (1933 г.). Редица негови художествени изследвания са насочени против фашизма и войната. Обявява се против политическата система на управление, привърженик е на управлението на технократите - специалисти, инженери и учени.

1913 г.

Умира Август Бебел - германски политик, един от основателите (1869 г.) и ръководителите на Германската социалдемократическа партия и на II интернационал. Роден е на 22 февруари 1840 г. Депутат е в Райхстага от 1867 г. През 1871 г. протестира против анексията на Елзас и Лотарингия. Автор е на политически трактати.

1912 г.

Умира Жул Емил Фредерик Масне - френски композитор, член на Френския институт (1878 г.). Роден е на 12 май 1842 г. в Монто. Възпитаник е на Парижката консерватория, професор по композиция (1878-1896 г.). Най-известни са оперите му “Манон", “Вертер", “Таис", “Иродиада", “Сафо", които са в репертоара на всички европейски оперни театри. Автор е на оперите “Сид", “Лахорският цар", “Дон Кихот", “Клеопатра", на много симфонични сюити, на няколко увертюри, балети и др.

1910 г.

Умира Флорънс Найтингел – английска медицинска сестра. Родена е на 12 май 1820 г. По време на Кримската война организира в Турция лечение за ранени съюзни войници. По-късно става основател на първите курсове за сестри на милосърдието в Англия. В нейна чест 12 май се отбелязва като световен ден на медицинските сестри. Той започва да се празнува масово от 1971 г. от 120 национални организации обединяващи 11 милиона души, а в Европа - 6 милиона. На всеки две години Международният червен кръст връчва 50 медала с името “Флорънс Найтингел", това е висша награда за медицински сестри.

1907 г.

Умира Херман Каръл Фогел - германски астроном, член на Берлинската академия на науките (1892 г.). Роден е на 3 април 1841 г. в Лайпциг. От 1882 г. е директор на Потсдамската астрофизическа обсерватория. Разработва нов метод за определяне на осовото въртене на Слънцето по доплеровото смесване на линиите в спектъра (1871 г.) и спектралната класификация на звездите (1874 г.). Наблюдава спектъра на 4 051 звезди. Използва фотографирането на звездните спектри, като определя лъчевите скорости на звездите и съставя каталог на скоростите на 52 звезди. Открива, че звездите Алгол и Спик са спектрално-двойни.

1863 г.

Умира френският художник Йожен Дьолакроа (1798 - 1863). Той е най-яркият представител на романтизма в своята страна.

662 г.

Умира Св. Максим Изповедник - византийски богослов, философ, писател. Роден е в богато аристократично семейство, получава добро образование. На 21 години започва работа в двора на император Ираклий. Около 613 г. става монах в манастира “Св. Харитон" близо до византийската столица. В периода на персийските нападения срещу Византия през о. Крит и о. Кипър М. И. достига Северна Африка (626-632 г.), където среща Софроний (от 634 г.- йерусалимски патриарх) и го приема за свой духовен баща. В периода 633-647 г. заедно със Софроний са активни участници в монотелитските спорове за двете природи, двете енергии и двете ипостаси на Христос. През октомври 649 г. новият римският папа Мартин I свиква т. нар. Латерански събор, който осъжда Ектесиса на император Ираклий и Типоса на император Константин, техните автори и поддръжници. Документите на събора са подготвени с прякото участие на Максим Изповедник (той подписва и заключителния акт като ‘Максим монах’, понеже никога не е бил свещеник или игумен). През 653 Мартин I и Максим Изповедник са арестувани, през 655 г. са осъдени за държавна измяна и са интернирани - папата на п-в Херсон, където умира още същата година, а Максим Изповедник в тракийска Визия. През 662 Максим Изповедник и двамата му ученици са анатемосани на събор в Константинопол. Монахът е подложен на членоувреждане (отрязан е върхът на езика му и дясната му ръка до китката) и е осъден отново на заточение, но умира по пътя. VI вселенски събор (680-681 г.) изцяло потвърждава правотата на учението и жизнения подвиг на Максим Изповедник. От него са запазени 74 текста, без да са обединени в специална книга, и на 50 писма. Съчиненията нямат систематичен характер. Максим Изповедник пише фрагментарно, “по повод", като изследва проблема в дълбочина, но въпреки това творчеството, а и животът му, са синтез на духовните и доктриналните постижения на предвизантийската епоха. Православната църква почита паметта му на 3 февруари (12 януари стар стил).

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;