През последните седмици Новак Джокович на няколко пъти заяви, че се още се надява да играе на US Open, въпреки че според настоящите противоепидемични мерки той няма право да влезе в страната. Неговият треньор Горан Иванишевич определено не споделяше оптимизма му, но днес се появи лъч надежда за шампиона на “Уимбълдън".

Центърът по контрол на инфекциозните болести на САЩ (CDC) публикува изявление, с което обяви, че от понеделник (15 август) ще бъдат значително разхлабени противоепидемичните мерки по отношение на социалната дистанция и карантината. Към момента това са единствените области, в които ще бъдат внесени промени, но е напълно възможно през следващите седмици да бъдат актуализирани и разпоредбите относно влизащите в страната чужденци.

"Обновените мерки се отнасят до събиранията на хора на обществени места. През следващите седмици Министерството на здравеопазванетпо ще разгледа всички настоящи разпоредби с цел тяхното уеднаквяване по отношение на задграничните пътувания и пребиваването в здравни заведения“ – казват от CDC.

Според част от новите мерки заразените с Covid-19 вече няма да бъдат поставяни под карантина, а ваксинираните и неваксинираните хора ще трябва да следват едни и същи разпоредби. Освен това хората, които не показват симптоми, вече няма да бъдат поставяни под наблюдение.

През юни Министерството на здравеопазването внесе промени в мерките, важащи за пристигащите в страната чужденци. Те вече не са длъжни да представят негативен PCR тест или удостоверение за преболедуван Covid-19, но сертификатът за ваксинация все още е задължителен.

tenniskafe.com