Районен съд – Първомай взе най-тежката мярка "задържане под стража“ спрямо А.Р. и Р.Р. за това че на 08.08.2022 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, всеки от тях в съучастие с другия обвиняем противозаконно отнема чужди движими вещи – пари – сумата от 370 лева, от владението на П.П., като употребява за това сила. Това съобщиха от Окръжен съд - Пловдив.

Правната квалификация на обвинението спрямо Р.Р. е за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 4 във връзка с ал. 1 от НК, а спрямо А.Р. – за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Съдът прецени, че въпреки ранния етап на разследването, при определяне на най-тежката мярка на процесуална принуда по реда на чл. 64 от НПК са налице кумулативните предпоставки: престъплението, за което всяко от лицата е привлечено към отговорност, е наказуемо с "лишаване от свобода“; данните сочат, че съществува реална опасност всеки от дейците да се укрие или да извърши престъпление; събраните по делото материали да създават обосновано предположение у съда за авторството на деянието.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в тридневен срок от днес, като в този случай делото ще се разгледа на 18.08.2022 година от 13:30 часа.