Засилен интерес към кампанията на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе за противодействие на вирусните хепатити отчитат здравните власти, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и директора на РЗИ д-р Искра Генева. В периода от 1-и до 5-и август на две места в Русе бяха извършвани бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. Възможност да се изследват русенци имаха на две места – в лабораторията на РЗИ, намираща се на бул. "Придунавски“ 68, както и пред МОЛ-а на бул. "Липник“. Там бе позициониран мобилен екип на здравната инспекция. В рамките на пет работни дни от възможността са се възползвали 46 души от региона, като близо 85% от тях или 39 души са избрали мобилния пункт пред търговския център. От всички изследвани само един човек е дал положителен резултат.

Кампанията на РЗИ е ежегодна, като през тази година тя се проведе под мотото "Не мога да чакам“. Идеята е по този начин да се постави акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 година, дори в условия на продължаващата епидемия от Ковид-19. Тъй като много хора, заразени с хепатит B или C, не проявяват симптоми, тази "тиха болест“ често остава неразкрита. Ако не се лекуват правилно, хроничните хепатит B и C могат да доведат до чернодробна цироза или рак. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ на всеки 30 секунди по света умира човек от заболяване, свързано с хепатитно възпаление на черния дроб.

Припомняме, че в България около половин милион са болните от двата вида хепатит. В страната е приета и Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 – 2025 година. Целите на програмата са намаляване на заболеваемостта с 45% и на смъртността – с 30 на сто, от хронични вирусни хепатити до 2025-а. Сред останалите водещи приоритети е още достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца, а също и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е и др.