Министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от МРРБ. В него ще бъдат включени и улици. Досега беше предвидено средства да бъдат отпускани само за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура. Предложението е на НСОРБ, което бе дискутирано на проведената днес среща на служебния министър Иван Шишков и екипа на МРРБ с ръководството на сдружението.

Отново по предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Сред идеите им е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Те настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж.

Общините се ангажираха да внесат конкретно предложение за методика до вторник. Тя ще позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството. Крайната сума ще остане непроменена, но ще се разпредели между ВиК, улици и общински пътища.

Съвместно с НСОРБ ще се опитаме да направим баланс между големи и малки общини и техните потребности, каза арх. Шишков. И подчерта, че общините носят своята отговорност до края на годината да проведат конкурси и да започне строителство. Логично е, когато сдружението настоява за определени условия, да се съобразим с това, защото тези пари са за общините, допълни той.

Министърът беше категоричен, че ще се изисква улиците да имат изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска собственост.

Очакваме до десет дни да бъдат одобрени критериите за индексация на цените в строителството, за да се реши проблемът на общините и на строителните фирми. Ако има корекции в методиката, ще бе бъдат съобразени с влезлия в сила Закон за обществените поръчки, каза още регионалният министър.

Арх. Шишков информира, че се очаква другата седмица да бъдат обявени обществените поръчки за зимно почистване. От новото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура“ ще бъде изискано да разгледа вече пуснатите обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане за следващите три години. "Не съм давал съгласие да бъдат пуснати“, подчерта той. И обясни, че причина за смяната в ръководството на АПИ е, за да има сигурност, че то "работи в една посока заедно с държавата“. Регионалният министър обърна внимание, че подготвените от АПИ обществени пръчки за пътно поддържане за следващите три години са от пролетта, а не от зимата. Това означава, че най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена договорите да бъдат продължени, коментира той.

Министър Шишков отново потвърди, че държавата ще окаже пълна подкрепа на строителя за довършването на интерконектора с Гърция, като това обаче означава и повече контрол. "Ще ги проверяваме, ще им помагаме с цел да имаме готова документация за акт 16 и въвеждане в експлоатация. Може да спечелим в съвместната си работа време в административното производство и ние правим това“, добави той.