Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "неприятелската“ България, защото София "отчаяно се стремеше“ да изкара зимата без руското "синьо гориво“, заяви руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

По-рано министърът на енергетиката на служебното правителство на България Росен Христов заяви, че кабинетът на министрите обмисля възможността за възобновяване на доставките на газ от "Газпром“.

"Мисля, че на България трябва да се даде възможност да направи това, което толкова отчаяно искаше, да прекара зимата без руски газ. Не е съвсем ясно защо трябва да се продължат доставките на газ за една активно "неприятелска“, тоест враждебна държава, още повече, че тя сама се отказа от тях“, написа сенаторът в канала си в Telegram.



От 27 април "Газпром“ спря доставките за българската компания "Булгаргаз" поради неплащане в рубли. Москва премина към разплащания в руската национална валута с определните за неприятелски настроени страни от 1 април. За да направят това, купувачите трябва да открият сметки в чуждестранна валута и рубли в Газпромбанк: първата получава плащане в чуждестранна валута, банката я продава на Московската борса и прехвърля парите във втората сметка. Тази сума се получава от "Газпром“.

От 27 април "Газпром“ спря доставките за българската компания "Булгаргаз“ заради нежеланието на правителството да плаща в рубли.



Превод и редакция: Иван Христов