Руски разузнавателен самолет е навлязъл в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска два пъти през последните два дни, пише американското издание The Hill, позовавайки се на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD).

NORAD на Аляска "откри, проследи и идентифицира руски разузнавателен самолет, влизащ и опериращ“ по крайбрежието на щата, се казва в изявление на командването в "Туитър“.

"Руският самолет не е навлязъл в американското или канадското суверенно въздушно пространство“, уточняват от NORAD.

Идентификационната зона за противовъздушна отбрана е самодекларирана буферна зона на въздушното пространство около държава или територия. На самолети от други държави е разрешено законно да летят в рамките й, но това се счита за агресия, тъй като от там самолетите могат бързо да преминат в суверенното въздушно пространство на съответната страна.

Последният път, когато NORAD обяви подобно нарушение, беше през октомври 2021 г., когато пет руски самолета навлязоха в зоната.

За да следи за евентуални инциденти, NORAD използва многослойна защитна мрежа от сателити, наземни радари, бордови радари и изтребители, с които проследява и идентифицира самолети и определя съответстващата реакция, поясняват от командването.

Инцидента с руските самолети се случва на фона на шестия месец на руската военна интервенция в Украйна, където голямата битка в момента се води в Донецки регион, след като преди това Русия окупира цялата територия на Луганска област.

Превод и редакция: Иван Христов