Устно ми бе съобщено, че имам забрана да влизам в Северна Македония за срок от една година. Това каза Виктор Стоянов, председателя на фондация "Македония“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Като попитах откъде е тази забрана, единственото, което ми казаха, е, че е от "централно ниво“ – каквото и да значи това. Вероятно се има предвид правителството“, коментира той.

"Причините, поради които пътувам редовно до Северна Македония, са свързани с нашите инициативи на фондацията, в които се включват стотици местни граждани на Северна Македония – те са хуманитарни акции, образователни, културно-просветни. Изграждаме мостове между двете ни общества, мостове, които липсваха за съжаление дълги десетилетия“, обясни Стоянов.

"Аз знам за много случаи на дискриминация към български граждани по границите на Северна Македония от страна на северномакедонските гранични власти и въобще власти. Тази дискриминация включва умишлено забавяне по два, по три часа на границите без причина, подчертавам“, обясни той.

По думите му има неофициална информация за връщани български граждани, които отиват като туристи в Северна Македония. "Има много информации за злоупотреба със служебно положение и едва ли не за малтретиране на български граждани, както казах, с принудително задържане по няколко часа на границите“, добави Стоянов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"