От 00.00 часа до 09.00 са възникнали 28 пожара. Два вече са погасени, т.е. 26 пожара на територията на страната са активни към момента. Това каза гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Нещата са под контрол, увери гл. комисар Николов.

"Акцент поставяме на Хасковска област, района на Любимец, Харманли, между селата Бисер и Йерусалимово. Другият сериозен момент е Стара Загора. В Средец нещата вървят добре и в 9.00 часа излетя хеликоптерът за съдействие на нашите сили в Пазарджишко, село Елшица“, обясни той.

Той отбеляза, че ще се опитат да се възползват от доброто време докато няма вятър до обяд и да приключат гасителните действия в Пазарджишко. "Това, което правят нашите колеги военните, пожарникарите, доброволците, горските служители, дава много добър резултат и се надявам днес наистина да чуем добрата новина от там. По подобен начин стоят нещата и в Старозагорско. Остава един северозападен фронт, който надявам се до обяд да успеем да го локализираме.“, обясни гл. комисар Николов.

"В Хасковска област нещата са малко по-сложни. Аз пътувам натам. Скоро ще имам среща с областния управител и с директора на дирекцията в Хасково, за да уточним необходимо ли е да привличаме допълнително сили, освен тези, които сме изпратили от Смолян, от Кърджали, от Ямбол, така че днес да можем да овладеем ситуацията“, добави той.

Пожарът в Несебър е погасен, няма проблем за туристите, увери той.