Великобритания и Европейският съюз спират вноса на руски въглища от 10 август в рамките на санкциите, въведени в светлината на руското нашествие в Украйна. Ограниченията имат за цел да нанесат щети на руската икономика, предава ТАСС.

Русия е един от най-големите доставчици на въглища за страните от ЕС. Според данните на Министерството на енергетиката на Руската федерация, през 2021 г. Русия е доставила на страните от ЕС 48,7 млн. тона въглища, или 21,8% от общия внос на тази суровина. През 2020 г. тази цифра е била 22%.

В същото време Великобритания трябваше да предприеме доста сериозни мерки, като се има предвид, че страната беше значително зависима от руските доставки на въглища. Според статистиката за 2021 г. 48% от всички въглища в страната идват от внос, чийто общ обем е 4,6 млн. т. От тях 43% са руски въглища.

Край на преходния период

Както заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер на брифинг на 5 август, Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната за внос на въглища от Русия, въпреки енергийната криза. Той припомни, че ембаргото върху доставките на руски въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април, а на 10 август приключва преходният период, през който беше разрешено закупуването на руски въглища и ЕК е уверена, че всички страни от ЕС ще спазват това ограничение.

Въпреки голямата роля на Русия в снабдяването на Европа с въглеводороди, страните от ЕС без проблеми се споразумяха за петия пакет от санкции срещу Руската федерация, отбелязва ТАСС. През април, когато беше взето това решение, европейските лидери не очакваха, че ще бъдат изправени пред сериозна енергийна криза. Но след това те се сблъскаха с последиците от решението на Газпром да намали притока на газ през Северен поток поради трудности с обслужването на вносното оборудване, възникнали поради западните санкции, както обявиха от руската компания.

След това ЕК призова страните от ЕС да се подготвят проактивно за пълно спиране на газа от Русия и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на газ от всички държави от общността с 15% за периода от 1 август 2022 г. до март 31, 2023 г. При тези условия въпросите за несъответствието между използването на въглища и целите на "зелената политика на ЕС“ избледняха на заден план и сега страните от ЕС могат да използват всякакъв вид гориво, включително въглища, за да поддържат енергийния си баланс при запазване на санкциите срещу Русия.

Превод и редакция: Иван Христов