Липсата на информация и познания у гражданите за здравната им права понякога е причина за агресия над медици. Това каза Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб", в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Аз мисля, че ние като пациентски организации, както и Министерство на здравеопазването, в годините сме длъжници на гражданите. Длъжници, защото няма достатъчно широка информационна кампания, за да улесни да улесни гражданите за техните права, да знаят за кое имат право, кое може и кое не може“, заяви тя.

Тя припомни за случаите на агресия към лекари и медицински сестри. Според нея някои се дължат именно на липсата на информация и познания у гражданите за това какви са им правата. "Много от хората считат, че здравеопазването е безплатно, но то не е така. И въпреки нашето настояване като пациентски организации в последните две-три години да се направи широка информационна кампания и да знаят хората на какво имат право и на какво не, това се неглижира. Предполагам поради политически причини, тъй като има постоянно някакви техни смени на министрите“, обясни Георгиева.

Според Пенка Георгиева обаче е изключително важно за изграждането на доверието между лекар и пациент.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".