Осемгодишната изпълнителка стана лауреат на фестивала, заради високото си вокално майсторство


Дарина-Наталия Янева на 8 години е откритието на БНР на 10-ия Международен фолклорен фестивал "Фолклорен извор“ – с. Царевец, община Свищов. Талантливото дете единодушно беше отличено от журито и като лауреат на фестивала в категория "Певческо изкуство“.

Дарина-Наталия Янева е ученичка на Павлинка Тодорова – художествен ръководител на Школа за народно пеене "Фолклорна магия“ - гр. Варна. Започва да се занимава с пеене от 5-годишна, а вече грее на сцената с вълшебния си глас, талант, артистично и завладяващо присъствие.

"В момента, в който я видях как излиза на сцената – малка и широко усмихната с цялото си присъствие, бях сигурна, че ще ни изненада с нещо.

А тя остави цялото жури без дъх. Нямах никакво колебание, че наградата на БНР – професионален запис на нейни изпълнения, е точно за нея. Щастлива съм, че като отговорна обществена медия и културна институция националното радио ще даде шанс за развитие на това талантливо дете.

Изключително важна е мисията на БНР в опазване на нематериалното културно наследство и ние трябва да я следваме отдадено и отговорно. С обич и отношение ще следим творческото развитие на Дарина- Наталия Янева и ще продължаваме да я подкрепяме“, каза при връчването на наградата Катя Василева – журналист и PR на БНР, част от журито на фестивала, заедно с едни от големите имена в песенния и танцовия ни фолклор като Гуна Иванова, Елена Кутева, Даниел Спасов, Димитър Манов, Юлия Цанкова и Генчо Генчев - кмет на Свищов и създател на фестивала.

БНР и неговият "Златен фонд“ пазят българската памет и гласовете на българския фолклор. Гласът на Дарина-Наталия Янева ще бъде още едно красиво парченце от богатия пъзел на фолклорната магия.

От 2022 г. Международният фолклорен фестивал "Фолклорен извор 2022“ е в списъка на добрите практики на ЮНЕСКО за съхраняване на нематериалното културно наследство на човечеството.