"Българска Стрийт Фууд Асоциация" в партньорство с "Институт по океанология – БАН ", Аквариум – Варна и Фермерско пазар-Варна , провеждат екосъбитие "Варна - Морето" , което се провежда около Аквариума в Морската градина на Варна.

Събитието е част от двете концепции, спечелила конкурса на "За Земята"- София, член на най-голямата международна мрежа "Приятел" и на Земята" (Friend of the Earth) и " Ecohub.bg ", по европейски проект " Clim Act ", "За климатична адаптация и устойчив начин на живот.

Събитието, което стартира на 4 август, ще продължи до 9-ти август /включително/ на територията на площада пред Аквариум Варна и на някои от близките алеи.

Основната цел на това издание, е да насочим вниманието на гражданите и гостите на града към неблагоприятното състояние на екосистемите на сладководните басейни, европейските морета, в частност Черно море, и на световният океан.

Искаме да покажем как това се отразява пряко върху животните и растенията, които обитават водната среда и не на последно място и върху живота и здравето на хората .

Ще акцентираме върху биоразнообразието и опазването на водните видове , чистотата на Черно море и замърсяването на световният океан с пластмасови отпадъци.

С помоща на забавни игри , викторини и демонстрации искаме по атрактивен начин да представим пред обществото темите , които засягаме. Вниманието ни ще бъде акцентирано върху децата и младежите.

Екоорганизации от цяла България, ще представят своята дейност и виждания как да опазим водното богатство на планетата.

"Института по океанология", ще позиционира по време на събитието своята научно изследователска подводница РС-8,както и отделните катедри ще представят своята дейност .

По време на фестивала, посетителите ще могат да опитат богата интернационална кухня, както и богата веганска и вегетарианска кухня, приготвени на място от професионални готвачи .

"Фермерски пазар" – Варна, ще представи своят опит областта на фирмената еко политиката , и ще обърне внимание на това с какво се храним и каква козметика ползваме.

На мястото е позиционирана сцена, на която освен лекции, демонстрации и прожекции на късометражни филми на екотематика, събота и неделя, както и за празника на град Варна, ще гостуват различни музикални изпълнители.

Ще се проведът редица благотворителни мероприятия, като събраните средства ще дарят за нуждите на Аквариум Варна.